Raimonds Tomsons, din Letonia, această fostă republică sovietică la Marea Baltică unde nu se produce vin, a câștigat concursul internațional pentru cel mai bun somelier, simbol al profilurilor variate a acestei profesii, care fascinează mult dincolo de regiunile viticole.
O altă reprezentantă a Europei de Nord, daneza Nina Jensen, a devenit vicecampioană pentru a doua ediție consecutivă a acestei competiții trienale. Chinezoaica Reeze Choi a terminat pe locul al treilea.
Întrebat în glumă dacă există podgorii în țara sa, al cărei nume l-a confundat cu Lituania, țara baltică învecinată, Raimonds Tomsons a răspuns: "Nu, dar savurăm cu plăcere berea letonă”. Mai puțin artistic decât alți experți din breasla lui, dar mai relaxat și mult mai precis, el a învins-o pe Nina Jensen, care a impresionat telespectatorii prin încrederea sa.
Secretul învingătorului
Întrebat de AFP în timpul semifinalei de vineri, Raimonds Tomsons a declarat că faptul că nu a crescut în cultura vinului a fost "un avantaj". "Nu avem o istorie în acest sens, astfel că mințile noastre sunt mai libere", a spus el. "În America Latină sau în țările "clasice", precum Spania și Portugalia, acolo oamenilor le este mai greu să se deschidă către vinurile din lume, deoarece sunt foarte mândri de vinurile lor", a adăugat el.
Candidata franceză Pascaline Lepeltier a ocupat locul patru și nu s-a calificat în finală. "În Franța, suntem niște copii răsfățați. Noile țări care descoperă vinul au o asemenea sete de a învăța, de a împărtăși, au un entuziasm incredibil și merg foarte repede", a declarat ea pentru AFP după semifinală.
Toate probele din finală au fost concepute în jurul vinului: identificarea acestora în orb, asocierea unei pietre cu un vin, a vinurilor cu mâncăruri, găsirea greșelilor într-o listă de prețuri sau ghicitul sticlei dintr-o serie de imagini...
Mă bucur că nu m-am numărat printre concurenți
Dar, pentru a ajunge acolo, a concurenții au trecut mai multe probe, organizate pe ateliere: să identificăm cinci băuturi nealcoolice din întreaga lume și să-și imagineze un meniu vegan adecvat. Răspunsurile corecte au fost dezvăluite abia după finală, iar toată lumea, inclusiv unii dintre jurați, au fost de acord că a fost o sarcină aproape imposibilă.
"Mă bucur foarte mult că nu a trebuit să fac asta", a declarat suedezul Andreas Larsson, cel mai bun somelier din lume în 2007 și membru al juriului din acest an.
Într-un alt atelier din semifinală, candidații au trebuit să compună cocktailuri vechi, Aviation și Sazerac, cu ingrediente care lipseau în mod deliberat (cum ar fi crème de violette), pentru care trebuiau să găsească alternative.
Pentru Philippe Faure-Brac, președinte al Union de la Sommellerie Française și câștigător al concursului "Cel mai bun somelier din lume" din 1992, important este să cunoști ”cam toate băuturile" din lume. În comparație cu prima ediție a concursului, în 1969, consumatorii au "mult mai multe informații decât înainte", iar profilurile somelierilor "care pot călători și se pot forma în diferite locuri" se diversifică, a declarat el pentru AFP înainte de concurs.
În ceea ce privește "nolo", aceste băuturi cu puțin alcool sau deloc, foarte populare în țările anglo-saxone și scandinave și care câștigă teren în Franța, "nu putem lupta împotriva evoluției lucrurilor și trebuie să-i lăsăm pe oameni să se bucure de ceea ce le face plăcere", a conchis el.
Citește și Noua meserie bănoasă în care s-a specializat doar un singur om
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...