Cel mai bun somelier din lume provine dintr-o țară unde nu se face vin

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
”Avem mințile mai deschise”, a eplicat câștigătorul concursului
”Avem mințile mai deschise”, a eplicat câștigătorul concursului
"Nu-mi vine să cred, sunt extrem de fericit", a declarat Raimonds Tomsons la anunțul rezultatelor concursului a cărui finală s-a desfășurată cu public, pe stadionul acoperit La Défense Arena, de la periferia Parisului.

Raimonds Tomsons, din Letonia, această fostă republică sovietică la Marea Baltică unde nu se produce vin, a câștigat concursul internațional pentru cel mai bun somelier, simbol al profilurilor variate a acestei profesii, care fascinează mult dincolo de regiunile viticole.

O altă reprezentantă a Europei de Nord, daneza Nina Jensen, a devenit vicecampioană pentru a doua ediție consecutivă a acestei competiții trienale. Chinezoaica Reeze Choi a terminat pe locul al treilea.

Întrebat în glumă dacă există podgorii în țara sa, al cărei nume l-a confundat cu Lituania, țara baltică învecinată, Raimonds Tomsons a răspuns: "Nu, dar savurăm cu plăcere berea letonă”. Mai puțin artistic decât alți experți din breasla lui, dar mai relaxat și mult mai precis, el a învins-o pe Nina Jensen, care a impresionat telespectatorii prin încrederea sa.

Secretul învingătorului 

Întrebat de AFP în timpul semifinalei de vineri, Raimonds Tomsons a declarat că faptul că nu a crescut în cultura vinului a fost "un avantaj". "Nu avem o istorie în acest sens, astfel că mințile noastre sunt mai libere", a spus el. "În America Latină sau în țările "clasice", precum Spania și Portugalia, acolo oamenilor le este mai greu să se deschidă către vinurile din lume, deoarece sunt foarte mândri de vinurile lor", a adăugat el.

Candidata franceză Pascaline Lepeltier a ocupat locul patru și nu s-a calificat în finală. "În Franța, suntem niște copii răsfățați. Noile țări care descoperă vinul au o asemenea sete de a învăța, de a împărtăși, au un entuziasm incredibil și merg foarte repede", a declarat ea pentru AFP după semifinală.

Toate probele din finală au fost concepute în jurul vinului: identificarea acestora în orb, asocierea unei pietre cu un vin, a vinurilor cu mâncăruri, găsirea greșelilor într-o listă de prețuri sau ghicitul sticlei dintr-o serie de imagini...

Mă bucur că nu m-am numărat printre concurenți

Dar, pentru a ajunge acolo, a concurenții au trecut mai multe probe, organizate pe ateliere: să identificăm cinci băuturi nealcoolice din întreaga lume și să-și imagineze un meniu vegan adecvat. Răspunsurile corecte au fost dezvăluite abia după finală, iar toată lumea, inclusiv unii dintre jurați, au fost de acord că a fost o sarcină aproape imposibilă.

"Mă bucur foarte mult că nu a trebuit să fac asta", a declarat suedezul Andreas Larsson, cel mai bun somelier din lume în 2007 și membru al juriului din acest an.

Într-un alt atelier din semifinală, candidații au trebuit să compună cocktailuri vechi, Aviation și Sazerac, cu ingrediente care lipseau în mod deliberat (cum ar fi crème de violette), pentru care trebuiau să găsească alternative.

Pentru Philippe Faure-Brac, președinte al Union de la Sommellerie Française și câștigător al concursului "Cel mai bun somelier din lume" din 1992, important este să cunoști ”cam toate băuturile" din lume. În comparație cu prima ediție a concursului, în 1969, consumatorii au "mult mai multe informații decât înainte", iar profilurile somelierilor "care pot călători și se pot forma în diferite locuri" se diversifică, a declarat el pentru AFP înainte de concurs.

În ceea ce privește "nolo", aceste băuturi cu puțin alcool sau deloc, foarte populare în țările anglo-saxone și scandinave și care câștigă teren în Franța, "nu putem lupta împotriva evoluției lucrurilor și trebuie să-i lăsăm pe oameni să se bucure de ceea ce le face plăcere", a conchis el.

Citește și Noua meserie bănoasă în care s-a specializat doar un singur om

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Documente pe masa unui om de afaceri / Foto: Freepik
Horațiu Potra / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Horațiu Potra a fost adus înapoi în România

Mercenarul Horaţiu Potra, considerat unul dintre...

Curtea Constituțională a României, CCR / Foto: George Călin / Inquam Photos
Drum în lucru / Foto: Freepik
Pompe de căldură / Foto: Freepik
Bani / Foto: Freepik

Cum împarte Guvernul cele 21,41 de miliarde de euro din PNRR

Guvernul a aprobat modificarea integrală a anexei...

Bagaj în aeroport pe o bandă rulantă / Foto: Freepik
Jensen Huang, fondator, președinte și CEO Nvidia
Curs valutar. Sursa: Freepik.com
Bani. Freepik.com

Domeniile cu cele mai mari creșteri salariale în 2025

2025 a fost un an în care angajatorii au tratat cu...

Ședința de Guvern / Foto: gov.ro
Impozite și taxe / Foto: Freepik
Klaus Iohannis / Foto: Președinția României

ANAF îl cheamă în instanţă pe Klaus Iohannis

ANAF deschide acțiune în instanță la Tribunalul Sibiu.

Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr
Service auto / Foto: Freepik
Pensionară / Foto: Freepik
ANAF

ANAF: 20 noiembrie, termen critic! Firmele trebuie să decidă

20 noiembrie este termenul-limită până la care...

Magistrat

Cum arată noua formă a Legii pensiilor speciale

Guvernul reia reforma pensiilor de serviciu din...

Manager lucrează la calculator / Foto: Freepik
Panouri fotovoltaice / FOTO: Freepik
CEC Bank
Sediu Nvidia
Lukoil Sofia
Aurel Popescu
O femeie se uită nemulțumită la telefonul său / Foto: Freepik
Peter Thiel / Foto: Gage Skidmore / Flickr

pixel