Cereale: Ucraina revine în forță pe piața mondială

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cultură de grâu
Cultură de grâu
În ciuda conflictului său împotriva agresorului rus, Ucraina a reușit să-și adapteze producția și logistica de export la piața globală a cerealelor în schimbare rapidă.

Producătorii de cereale ucraineni și-au recâștigat poziția dominantă pe piața internațională. În ciuda prelungirii războiului împotriva invadatorului rus, Ucraina a exportat peste 7 milioane de tone de materiale agricole în fiecare lună de la sfârșitul anului trecut, niveluri similare cu cele observate înainte de izbucnirea conflictului, pe 24 februarie 2022.

Performanța este cu atât mai notabilă cu cât regiunile aflate sub ocupație rusă, din estul țării, asigură 21% din producția de grâu moale, 17% din producția de orz și 19% din producția de floarea soarelui. „Porumbul ne îngrijorează cel mai puțin, deoarece principalele culturi sunt concentrate în nordul țării”, a comentat Arthur Portier, consultant la Agritel-Argus Media France. Astăzi, Ucraina este al 4-lea exportator de porumb din lume și al 8-lea exportator de grâu moale.

O anumită rezistență

În ceea ce privește producția de porumb, grâu și orz, Ucraina a atins anul trecut 56 de milioane de tone, o cifră departe de recordul din 2021 (85 de milioane) și care ar urma să scadă ușor în acest an. „Ucraina a demonstrat o rezistență impresionantă. Ucraina și-a consolidat în special logistica, devenind mai puternică în pofida războiului. Totuși, situația s-ar putea schimba oricând, deoarece conflictul nu s-a încheiat”, a continuat Arthur Portier.

Pe partea de export, Ucraina a reușit să se adapteze noului mediu, cu ajutorul Uniunii Europene, este adevărat. Înainte de conflict, 90% din vânzările de cereale în străinătate treceau prin portul Odesa.

Dacă acest punct de desfacere a fost redus la zero la începutul anului 2022, în perioada august 2022 – iulie 2023, inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră, orchestrată de Națiunile Unite și negociată de Turcia, ar fi permis țării să reia exporturile prin acest port.

În aprilie, Ucraina a putut exporta 5,4 milioane de tone de cereale, un record de la începutul conflictului. De-a lungul ultimilor doi ani, tranzitul cerealelor s-a desfasurat pe mare dar si pe trasee terestre si fluviale către Uniunea Europeana, cu mai mult sau mai puțină intensitate, în funcție de circumstanțe. „Din cele 6 până la 7 milioane de tone exportate, 1 până la 2 milioane trec pe Dunăre”, relatează Arthur Portier. Pe scurt, în ochii lui, provocarea logistică a fost câștigată de Kiev.

Numai în ceea ce privește grâul, perspectivele ucrainene sunt destul de încurajatoare, mai ales că producția rusă este de așteptat să scadă în acest an din cauza secetei din regiunile cheie. Nu este sigur dacă Rusia, astăzi principalul exportator mondial grâu, va putea menține aceeași prezență pe piața internațională. Dar cererea ar urma să crească, a indicat Sébastien Abis, director al Club Démeter.

Cerere în creștere

„700 de milioane de hectare de teren arabil – cam cât Australia – sunt cultivate astăzi în întreaga lume. Jumătate este dedicată cerealelor. Provocarea este să știm dacă vom putea produce la fel de mult în timp ce cererea crește. De la începutul secolului, producția a fost mai puțin dinamică”, se îngrijorează Sébastien Abis.

Din 2001, „cererea anuală globală de grâu a depășit producția de 12 ori, cu 4 apariții între 2018 și 2023”, subliniază lucrarea Iris. Cu toate acestea, numărul țărilor care trebuie să importe grâu continuă să crească. Egiptul, Indonezia și Turcia se numără printre cei trei cumpărători principali. Vietnam, Filipine și Thailanda au devenit, de asemenea, importatori majori.

În fața creșterii acestei cereri internaționale, va trebui să ne confruntăm și cu schimbările climatice. Acestea din urmă ar putea perturba geografia producției și ar duce la o mai mare volatilitate a prețurilor pe piața internațională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel