Cereale: Ucraina revine în forță pe piața mondială
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cultură de grâu
Cultură de grâu
În ciuda conflictului său împotriva agresorului rus, Ucraina a reușit să-și adapteze producția și logistica de export la piața globală a cerealelor în schimbare rapidă.

Producătorii de cereale ucraineni și-au recâștigat poziția dominantă pe piața internațională. În ciuda prelungirii războiului împotriva invadatorului rus, Ucraina a exportat peste 7 milioane de tone de materiale agricole în fiecare lună de la sfârșitul anului trecut, niveluri similare cu cele observate înainte de izbucnirea conflictului, pe 24 februarie 2022.

Performanța este cu atât mai notabilă cu cât regiunile aflate sub ocupație rusă, din estul țării, asigură 21% din producția de grâu moale, 17% din producția de orz și 19% din producția de floarea soarelui. „Porumbul ne îngrijorează cel mai puțin, deoarece principalele culturi sunt concentrate în nordul țării”, a comentat Arthur Portier, consultant la Agritel-Argus Media France. Astăzi, Ucraina este al 4-lea exportator de porumb din lume și al 8-lea exportator de grâu moale.

O anumită rezistență

În ceea ce privește producția de porumb, grâu și orz, Ucraina a atins anul trecut 56 de milioane de tone, o cifră departe de recordul din 2021 (85 de milioane) și care ar urma să scadă ușor în acest an. „Ucraina a demonstrat o rezistență impresionantă. Ucraina și-a consolidat în special logistica, devenind mai puternică în pofida războiului. Totuși, situația s-ar putea schimba oricând, deoarece conflictul nu s-a încheiat”, a continuat Arthur Portier.

Pe partea de export, Ucraina a reușit să se adapteze noului mediu, cu ajutorul Uniunii Europene, este adevărat. Înainte de conflict, 90% din vânzările de cereale în străinătate treceau prin portul Odesa.

Dacă acest punct de desfacere a fost redus la zero la începutul anului 2022, în perioada august 2022 – iulie 2023, inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră, orchestrată de Națiunile Unite și negociată de Turcia, ar fi permis țării să reia exporturile prin acest port.

În aprilie, Ucraina a putut exporta 5,4 milioane de tone de cereale, un record de la începutul conflictului. De-a lungul ultimilor doi ani, tranzitul cerealelor s-a desfasurat pe mare dar si pe trasee terestre si fluviale către Uniunea Europeana, cu mai mult sau mai puțină intensitate, în funcție de circumstanțe. „Din cele 6 până la 7 milioane de tone exportate, 1 până la 2 milioane trec pe Dunăre”, relatează Arthur Portier. Pe scurt, în ochii lui, provocarea logistică a fost câștigată de Kiev.

Numai în ceea ce privește grâul, perspectivele ucrainene sunt destul de încurajatoare, mai ales că producția rusă este de așteptat să scadă în acest an din cauza secetei din regiunile cheie. Nu este sigur dacă Rusia, astăzi principalul exportator mondial grâu, va putea menține aceeași prezență pe piața internațională. Dar cererea ar urma să crească, a indicat Sébastien Abis, director al Club Démeter.

Cerere în creștere

„700 de milioane de hectare de teren arabil – cam cât Australia – sunt cultivate astăzi în întreaga lume. Jumătate este dedicată cerealelor. Provocarea este să știm dacă vom putea produce la fel de mult în timp ce cererea crește. De la începutul secolului, producția a fost mai puțin dinamică”, se îngrijorează Sébastien Abis.

Din 2001, „cererea anuală globală de grâu a depășit producția de 12 ori, cu 4 apariții între 2018 și 2023”, subliniază lucrarea Iris. Cu toate acestea, numărul țărilor care trebuie să importe grâu continuă să crească. Egiptul, Indonezia și Turcia se numără printre cei trei cumpărători principali. Vietnam, Filipine și Thailanda au devenit, de asemenea, importatori majori.

În fața creșterii acestei cereri internaționale, va trebui să ne confruntăm și cu schimbările climatice. Acestea din urmă ar putea perturba geografia producției și ar duce la o mai mare volatilitate a prețurilor pe piața internațională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel