Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Producătorii de cereale ucraineni și-au recâștigat poziția dominantă pe piața internațională. În ciuda prelungirii războiului împotriva invadatorului rus, Ucraina a exportat peste 7 milioane de tone de materiale agricole în fiecare lună de la sfârșitul anului trecut, niveluri similare cu cele observate înainte de izbucnirea conflictului, pe 24 februarie 2022.
Performanța este cu atât mai notabilă cu cât regiunile aflate sub ocupație rusă, din estul țării, asigură 21% din producția de grâu moale, 17% din producția de orz și 19% din producția de floarea soarelui. „Porumbul ne îngrijorează cel mai puțin, deoarece principalele culturi sunt concentrate în nordul țării”, a comentat Arthur Portier, consultant la Agritel-Argus Media France. Astăzi, Ucraina este al 4-lea exportator de porumb din lume și al 8-lea exportator de grâu moale.
O anumită rezistență
În ceea ce privește producția de porumb, grâu și orz, Ucraina a atins anul trecut 56 de milioane de tone, o cifră departe de recordul din 2021 (85 de milioane) și care ar urma să scadă ușor în acest an. „Ucraina a demonstrat o rezistență impresionantă. Ucraina și-a consolidat în special logistica, devenind mai puternică în pofida războiului. Totuși, situația s-ar putea schimba oricând, deoarece conflictul nu s-a încheiat”, a continuat Arthur Portier.
Pe partea de export, Ucraina a reușit să se adapteze noului mediu, cu ajutorul Uniunii Europene, este adevărat. Înainte de conflict, 90% din vânzările de cereale în străinătate treceau prin portul Odesa.
Dacă acest punct de desfacere a fost redus la zero la începutul anului 2022, în perioada august 2022 – iulie 2023, inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră, orchestrată de Națiunile Unite și negociată de Turcia, ar fi permis țării să reia exporturile prin acest port.
În aprilie, Ucraina a putut exporta 5,4 milioane de tone de cereale, un record de la începutul conflictului. De-a lungul ultimilor doi ani, tranzitul cerealelor s-a desfasurat pe mare dar si pe trasee terestre si fluviale către Uniunea Europeana, cu mai mult sau mai puțină intensitate, în funcție de circumstanțe. „Din cele 6 până la 7 milioane de tone exportate, 1 până la 2 milioane trec pe Dunăre”, relatează Arthur Portier. Pe scurt, în ochii lui, provocarea logistică a fost câștigată de Kiev.
Numai în ceea ce privește grâul, perspectivele ucrainene sunt destul de încurajatoare, mai ales că producția rusă este de așteptat să scadă în acest an din cauza secetei din regiunile cheie. Nu este sigur dacă Rusia, astăzi principalul exportator mondial grâu, va putea menține aceeași prezență pe piața internațională. Dar cererea ar urma să crească, a indicat Sébastien Abis, director al Club Démeter.
Cerere în creștere
„700 de milioane de hectare de teren arabil – cam cât Australia – sunt cultivate astăzi în întreaga lume. Jumătate este dedicată cerealelor. Provocarea este să știm dacă vom putea produce la fel de mult în timp ce cererea crește. De la începutul secolului, producția a fost mai puțin dinamică”, se îngrijorează Sébastien Abis.
Din 2001, „cererea anuală globală de grâu a depășit producția de 12 ori, cu 4 apariții între 2018 și 2023”, subliniază lucrarea Iris. Cu toate acestea, numărul țărilor care trebuie să importe grâu continuă să crească. Egiptul, Indonezia și Turcia se numără printre cei trei cumpărători principali. Vietnam, Filipine și Thailanda au devenit, de asemenea, importatori majori.
În fața creșterii acestei cereri internaționale, va trebui să ne confruntăm și cu schimbările climatice. Acestea din urmă ar putea perturba geografia producției și ar duce la o mai mare volatilitate a prețurilor pe piața internațională.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...