Cererea globală de energie a depășit nivelul pre-pandemic

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Raportul British Petroleum arată că economiile au demarat puternic
Raportul British Petroleum arată că economiile au demarat puternic
Cererea globală de energie primară a crescut cu 5,8% anul trecut și a depășit cu 1,3% nivelurile de dinaintea pandemiei din 2019, a anunțat marți BP în analiza statistică anuală a energiei mondiale 2022.

În 2021, energia primară a crescut cu cea mai mare cantitate din istorie, economiile emergente fiind responsabile pentru cea mai mare parte a creșterii, potrivit analizei energetice a BP, urmărită îndeaproape.

Energia primară a crescut cu 31 EJ în 2021, cea mai mare creștere din istorie și mai mult decât inversând declinul puternic al consumului de energie înregistrat în 2020. Cererea de energie primară în 2021 a depășit cu 8 EJ nivelurile pre-COVID din 2019. Creșterea energiei primare în 2021 a fost determinată de economiile emergente, în special de China, se spune în studiul BP, deoarece restricțiile de mobilitate legate de COVID au fost relaxate și industriile și-au revenit anul trecut.

În timp ce economiile emergente au stimulat consumul de energie primară anul trecut, cererea de energie primară în economiile dezvoltate a fost încă sub nivelurile din 2019 anul trecut, spune studiul.

Creșterea energiei primare între 2019 și 2021 a fost determinată în întregime de sursele de energie regenerabilă. Nivelul consumului de energie din combustibili fosili la nivel global a rămas neschimbat între 2019 și 2021, cererea mai mică de petrol fiind compensată de un consum mai mare de gaze naturale și cărbune, se afirmă în studiul citat.

Saltul cererii de energie și revenirea creșterii economice globale a dus, de asemenea, la o creștere bruscă a emisiilor de dioxid de carbon anul trecut, comparativ cu 2020. Emisiile provenite din energie și-au revenit puternic în 2021, revenind la aproximativ nivelurile din 2019, a precizat BP.

"În multe privințe, această revenire bruscă a cererii de energie este un semn al succesului global, determinată de o redresare rapidă a activității economice, în timp ce distribuția pe scară largă a vaccinurilor eficiente a permis o relaxare a restricțiilor Covid în multe părți ale lumii și o revenire la viața noastră de zi cu zi", a declarat economistul șef al BP, Spencer Dale. 

"Dar subliniază, de asemenea, că scăderea pronunțată a emisiilor de carbon în 2020 a fost doar temporară: emisiile de echivalent carbon din energie (inclusiv metan), procese industriale și arderea în flacără au crescut cu 5,7% anul trecut."  

Citește și: Scădere ISTORICĂ a consumului de energie. Cel mai mic nivel din ultimii 76 de ani - RAPORT

British Petroleum (BP) a publicat în luna iulie 2021 raportul statistic privind consumul de energie din ultimul an. O primă concluzie este că andemia COVID-19 a avut un impact dramatic asupra piețelor energetice, a emisiilor de energie primară, cât și emisiile de carbon care au scăzut la cele mai rapide rate de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, energia regenerabilă a continuat să crească, energia solară înregistrând cea mai mare creștere înregistrată vreodată.

Evoluții energetice

Consumul de energie primară a scăzut cu 4,5% în 2020 - cel mai mare declin din 1945.

Scăderea consumului de energie a fost determinată în principal de petrol, care a contribuit cu aproape trei sferturi din declinul net, deși gazele naturale și cărbunele au înregistrat și acestea scăderi semnificative.

Eolianul, energia solară și hidro au crescut, în ciuda scăderii cererii generale de energie.

În funcție de țară, SUA, India și Rusia au contribuit la cele mai mari scăderi ale consumului de energie. China a înregistrat cea mai mare creștere (2,1%), una dintre puținele țări în care cererea de energie a crescut anul trecut.

Emisiile de carbon

Emisiile de carbon generate de consumul de energie au scăzut cu 6,3%, până la nivelul lor cel mai scăzut din 2011. La fel ca în cazul energiei primare, acesta a fost cel mai mare declin de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Petrol

Prețul petrolului (Brent) a fost în medie de 41,84 USD / bbl în 2020 - cel mai mic din 2004.

Consumul de petrol a scăzut cu un record de 9,1 milioane de barili pe zi (b / zi), sau 9,3%, până la cel mai scăzut nivel din 2011.

Cererea de petrol a scăzut cel mai mult în SUA (-2,3 milioane b / zi), UE (-1,5 milioane b / zi) și India (-480.000 b / zi). China a fost practic singura țară în care consumul a crescut (220.000 b / zi).

Producția globală de petrol a scăzut cu 6,6 milioane b / zi, OPEC înregistrând două treimi din declin. Libia (-920.000 b / zi) și Arabia Saudită (-790.000 b / zi) au înregistrat cele mai mari scăderi ale OPEC, în timp ce Rusia (-1,0 milioane b / zi) și SUA (-600.000 b / zi) sunt în topul declinului din țările non-OPEC.

Utilizarea rafinăriilor a scăzut cu 8,0 puncte procentuale, un record, până la 74,1%, cel mai scăzut nivel din 1985. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel