Cererea globală de petrol va fi robustă anul viitor (IEA)
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Irakul a încasat peste 115 miliarde de dolari din vânzarea de petrol, în 2022
Irakul a încasat peste 115 miliarde de dolari din vânzarea de petrol, în 2022
Creşterea cererii globale de petrol va încetini anul viitor, dar încă se va înregistra un avans robust, de 1,7%, deoarece China se redresează în urma restricţiilor, a estimat miercuri Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters.

În 2022, China ar putea înregistra un declin al cererii de petrol de 400.000 barili pe zi (bpd), la 15,4 milioane bpd, înainte de o redresare cu aproape un milion bpd în 2023. În schimb, IEA previzionează pentru anul viitor o scădere a producţiei de petrol a Rusiei cu 1,4 milioane bpd, mai ales după intrarea în vigoare, în 5 decembrie, a embargoului impus de G7, Uniunea Europeană şi Australia.

În noiembrie, producţia de petrol a Rusiei a urcat cu 90.000 bpd, la 11,2 milioane bpd, cu doar 200.000 bpd sub nivelul înregistrat înainte ca Moscova să invadeze Ucraina.

Chiar dacă producţia Rusiei creşte, preţul mai scăzut al ţiţeiului pe plan global şi discounturile semnificative la care vinde Moscova petrolul fac ca veniturile ţării să scadă cu 700 milioane de dolari, la 15,8 miliarde de dolari, arată datele IEA.

"Deşi scăderea preţurilor este o uşurare pentru consumatorii care se confruntă cu inflaţia ridicată, impactul deplin al embargourilor impuse Rusiei rămâne să fie văzut", susţine Agenţia Internaţională a Energiei.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna februarie se situa miercuri la valoarea de 81,57 dolari, faţă de nivelul de aproape 140 de dolari din martie.

În acest an, IEA se aşteaptă ca cererea de petrol să urce cu 140.000 bpd, la 2,3 milioane, şi anul viitor cu 100.000 bpd, la 1,7 milioane bpd, ajungând la un nivel total de 101,6 milioane bpd.

"Deşi se menţin acum restricţiile din China, ne aşteptăm la o redeschidere progresivă în 2023. Am majorat estimările noastre privind creşterea din 2022 şi din 2023 cu 50.000 bpd şi, respectiv, 40.000 bpd. În condiţiile în care am intrat în perioada de iarnă şi a probabilităţii înăspririi pieţei petrolului în 2023, nu excludem o nouă creştere de preţuri", se arată în raportul IEA.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă. 

Sfatul experților pentru ”modul de utilizare” a noii Legi a plafonării prețului la energiei

Noua Legea a plafonării prețului la energie a fost promulgată luni, 13 ianuarie 2022, de președintele Iohannis.

Așa cum bine sublinia expertul în energie Dumitru Chisăliță despre noua lege că este: ”Ordonanțe de Urgență pentru modificarea Legii de aprobare a unor Ordonanțe de Urgență pentru modificarea Ordonanțelor de Urgență, care au modificat Ordonanțele de Urgență de plafonare a prețului”, stârnește critici din partea specialiștilor în energie cât și a economiștilor.

Pentru publicul larg, această nouă modificare este de fapt o complicație neclară ce nu aduce decât noi dureri ce cap pentru consumatorul final de energie.

Adrian Negrescu, într-o intervenție la dezbaterea organizată de Asociația Energia Inteligentă, ”Energia în spatele scenei, retrospectiva pieței de energie din anul 2022”, sfătuiește oamenii ”să stea cu ochii pe contoare și să-și dea indexul la timp, pentru că asta e singura soluție în actualul context, să dai indexul la timp. Altă soluție nu există!”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Reducerea dobânzilor: FED nu se grăbește, mai ia o pauză

Rezerva Federală a Statelor Unite a dat tonul: o...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel