Cererea pentru superiahturi rămâne foarte mare. Șantierele navale nu fac față la comenzi

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Cererea pentru superiahturi rămâne foarte mare. Șantierele navale nu fac față la comenzi
Cererea pentru superiahturi rămâne foarte mare. Șantierele navale nu fac față la comenzi
Miliardarii ruşi poate că au dispărut din peisaj iar eforturile destinate contracarării unei inflaţii galopante ar putea da naştere la temeri privind o recesiune mondială, însă acest lucru nu este valabil în industria mondială a superiahturilor care traversează o perioadă de boom, transmite Bloomberg.

Vizitatorii Monaco Yacht Show, eveniment care s-a terminat în week-end-ul trecut, au putut admira un număr record de 117 de nave, o lume complet diferită de războiul din Ucraina şi criza energetică din Europa, conform Agerpres.

Directorii din industrie au vorbit de cererea nesfârşită care s-a intensificat în perioada pandemiei, când cei bogaţi au decis că deţinerea propriului iaht este o modalitate ideală de a scăpa de carantine şi infecţie.

Chiar şi după ce pandemia s-a diminuat, cererea de superiahturi a rămas solidă. În primele nouă luni ale acestui an, veniturile realizate de firma Burgess, unul din cei mai mari brokeri de superiahturi, sunt cu 20% mai mari decât în perioada similară a anului trecut, ceea ce creează condiţiile pentru un nou an record.

„Clienţii noştri sunt toţi foarte bogaţi şi s-au simţit întotdeauna impenetrabili şi puternici. Cred că una dintre consecinţele pandemiei a fost aceea că i-a făcut să se simtă vulnerabili pentru prima dată în viaţa lor. Au început să se gândească la faptul că viaţa este fragilă, că nu sunt nemuritori şi că dacă tot îşi permit să se răsfeţe, de ce să nu o facă acum?”, a spus directorul general de la Burgess, Jonathan Beckett.

Cererea uriaşă a făcut din 2021 un an record pentru vânzările globale de superiahturi. Chiar dacă este puţin probabil ca situaţia să se repete în acest an, vânzările sunt totuşi cu 68% peste media din ultimii 13 ani, potrivit Fraser Yachts brokerage. Anul trecut, 1.001 de superiahturi cu o lungime de cel puţin 24 de metri, inclusiv vase noi, au fost vândute pentru 9,4 miliarde de euro (9,2 miliarde de dolari), potrivit lui Kevin Bodington, fondator şi director general la YachtBuyer.com.

Potrivit acestuia, în acest an vânzările au ajuns la 567 de nave în valoare de 4,2 miliarde de euro. „Piaţa a încetinit, însă asta nu din cauza lipsei de cerere ci mai degrabă din cauza lipsei de oferte. Carnetele de comenzi ale şantierelor navale sunt aproape pline şi nu pot să îşi extindă operaţiunile peste noapte”, spune Kevin Bodington.

Cerere mare din SUA

Americanii sunt cei care stimulează cererea, şi graţie lor absenţa ruşilor nu se resimte. Potrivit publicaţiei Superyacht Times, la data de 31 august anul curent, proprietarii americani erau reponsabili pentru cea mai mare parte a flotei existente cât şi a noilor superiahturi. Proprietarii americani controlau 23% din flota globală de superiahturi cu o lungime de peste 40 de metri, urmaţi de ruşi cu aproape 9%.

Alţi cumpărători importanţi vin din Grecia, Marea Britanie, Turcia şi Italia. Absenţa ruşilor, tensiunile geopolitice şi creşterea preţurilor la energie, chiar dacă au fost discutate la Monaco Yacht Show, nu par să afecteze creşterea vânzărilor şi a închirierilor de superiahturi. Directorul general de la Burgess, Jonathan Beckett, spune că firma sa a vândut 10 superiahturi cu o lungime de peste 70 de metri în acest an. „E ca şi cum ai face surf pe un val şi valul nu se mai opreşte” a spus Beckett, potrivit Digi24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Daniel Dăianu
Gazprom
Bani / Foto: DCBusiness
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Contor electric
Bluesky

O nouă rețea socială, luată în colimatorul UE

Bluesky, platforma socială descentralizată care a...

Deficit bugetar
Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Instalație de gaze
Foto: Oana Pavelescu
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
TikTok
foto: pexels.com
Gabriel Zetea
Trump. Foto: Pexels.com
O scădere semnificativă
Industrie / Sursa: Freepik.com
Bani - calcule

BNR: Creştere a depozitelor în lei şi valută ale populaţiei

BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...

Liga spaniolă / Sursa foto: Shutterstock

Hola, España! Premiere fotbalistice în La Liga Spania

Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...

Gazprombank / FOTO: Wikipedia

Turcia sare în ajutorul Gazprombank și negociază cu SUA

Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...

Cimitir de mașini / FOTO: Captură de ecran
Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Mgmenergo / FOTO: Pexels
Izolații / FOTO: Pexels
Telefon mobil / FOTO: Freepik

Huawei renunță la Android

Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...

Angela Merkel / Foto: Thomas Imo/photothek/Bundestag

Refugiați, energie, Rusia: Merkel nu regretă nimic

Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...

Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel

pixel