Pensionare. Tratamentul cererilor se modifică. Dispare un neajuns

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Pensionar la laptop / FOTO: Freepik
Pensionar la laptop / FOTO: Freepik
O nouă modificare legislativă se află pe masa de lucru a senatorilor, modificare care va elimina neajunsurile legate de unele cereri de pensionare.

În expunerea de motive a modificării legislative se spune că în cadrul sistemului public de pensii din România, există o discrepanță notabilă în ceea ce privește soluționarea cererilor de pensii între cele naționale și cele internaționale sau comunitare. Legea actuală nu stabilește un termen clar pentru casele de pensii de a răspunde cererilor de pensionare din străinătate, ceea ce poate genera incertitudini și întârzieri nejustificate pentru solicitant.

Conform legislației actuale, pentru pensiile naționale, termenul pentru admiterea sau respingerea cererii de pensionare este de 45 de zile de la data înregistrării cererii. În schimb, pentru pensiile comunitare și internaționale, nu există un termen specific, ci doar o perioadă de 6 luni în care solicitantul trebuie să prezinte documentele necesare pentru stabilirea dreptului la pensie.

Această discrepanță a fost recunoscută ca fiind inechitabilă și nejustificată, iar propunerea legislativă de la Senat urmărește să remedieze această situație. Prin intermediul acestui proiect, se propune introducerea unui termen de șase luni în care casele de pensii să răspundă solicitărilor de pensionare venite din străinătate.

Astfel, în conformitate cu propunerea, "admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii competentă din România, în termen de 6 luni de la data înregistrării cererii". În cazul în care soluționarea cererii necesită documente sau operațiuni suplimentare, termenul poate fi prelungit cu maxim trei luni.

Datele la 31 decembrie 2023 indică faptul că peste 2.616 dosare de pensii comunitare/internaționale au înregistrat întârzieri de soluționare mai mari de 6 luni, ceea ce subliniază necesitatea introducerii unui termen clar și predictibil în procesul de pensionare pentru cei care locuiesc peste hotare.

Prin această inițiativă legislativă, se urmărește îmbunătățirea transparenței și eficienței în ceea ce privește procesul de pensionare, asigurându-se că cetățenii primesc deciziile într-un interval de timp rezonabil, în conformitate cu normele legale și internaționale aplicabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin

pixel