Certificatul de handicap. Reguli noi pentru bolnavii de cancer și cei cu transplant
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Un ordin de ministru aduce unele modificări la acordarea certificatului de handicap
Un ordin de ministru aduce unele modificări la acordarea certificatului de handicap
Un proiect de ordin, care se află pus în consultare publică de către Ministerul Muncii, ar urma să modifice criteriile prin care se acordă certificatul de handicap.

Ordinul de ministru, aflat în consultare până pe 9 noiembrie 2022, modifică și completează anexa la Ordinul ministrului muncii, familiei și egalității de șanse și al ministrului sănătății publice nr. 762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap.

Marius Budăi a explicat că legislația actuală stabilește încadrarea în grad de handicap numai pentru anumite forme de cancer și acestea în stadii avansate de evoluție.

"În propunerea de modificare a criteriilor au fost incluse toate formele de cancer, încă de la diagnosticare și inițierea terapiei oncologice specifice pentru o perioada de supraveghere de minimum cinci ani. De asemenea, s-a stabilit modalitatea de acordare a termenului de valabilitate permanent al încadrării în grad de handicap pentru cancerele în afara resurselor terapeutice/în curs de îngrijiri paliative/cu complicații ireversibile sub tratament", a explicat Marius Budai.

Bolnavii de cancer

Noua modificare prevede că pentru anumite forme de cancer pentru stadiile I, II și III în curs de terapie se va acorda certificat de handicap accentuat pentru o perioadă de 24 de luni de la diagnosticare și inițierea terapiei specifice, arată Avocatnet. Formele cu evoluție favorabilă sub tratament vor fi încadrate în grad mediul de handicap pentru o perioadă de supraveghere de cinci ani.

Pentru cancerele de stadiul IV în curs de terapie oncologică/ în afara resurselor terapeutice / îngrijiri paleative se va da certificat de handicap grav, iar în funcție de gradul de autonomie a persoanei se va stabilit dacă este necesar și un asistent personal.

Modificare mai prevede și că pentru neoplaziile ireversibile sub tratament se va stabili un termen de valabilitate permanent a încadrării în grad de handicap.

Proiectul de ordin vizează și afecțiuni precum tumorile maligne ale ochiului, ale aparatului auditiv, ale laringelui, ale cordului, renale și ale vezicii urinare, urogenitale, cerebrale, ale pielii neoplasmele vaselor sanguine, cancerul bronho-pulmonar și cancerul tiroidian.

Transplant

Ordinul vizează și unele transplanturi precum cel cardiac, pulmonar hepatic sau de rinichi un pacient va fi încadrat în grad de handicap grav cu asistent personal timp de 24 de luni de la intervenție, după care se va încadra în grad de handicap accentuat cu un termen de valabilitate permanent.

Noile schimbări, care vor intra în vigoare din momentul în care proiectul va fi semnat de ministrul Muncii și publicat în Monitorul Oficial, vor fi puse în aplicare de comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, serviciile de  evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap din cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.

Vezi documentul complet AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel