Ceva se întâmplă cu Soarele nostru. Oamenii de știință le-au ignorat până acum

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ar putea fi cea mai mare descoperire din ultimii ani
Ar putea fi cea mai mare descoperire din ultimii ani
Oamenii de știință americani care studiază Soarele au analizat tot ce s-a întâmplat în ultimii 25 ani. Și au descoperit ceva care, în toată această perioadă, a fost trecut cu vederea. 

Este vorba de unde acustice emanate constant din interiorul Soarelui și care au o frecvență foarte mare. Calculând viteza cu care acestea ar trebui să se deplaseze, s-a constatat că, de fapt, acestea se mișcă de la ecuator la polii astrului de trei ori mai repede decât ar fi normal. Astfel de unde își au originea în miezul Soarelui, despre care lumea științei știe foarte puțin. 

Ar fi cea mai mare descoperire

Aceste observații pot fi explicate doar prin faptul că în interiorul Soarelui există un câmp magnetic sau gravitațional mult mai puternic decât s-a crezut până acum. Teoretic, undele în sine provin din forța Coriolis care apare la toate obiectele care se rotesc în jurul unei axe. Cu toate acestea, ce anume accelerează valurile până la o asemenea viteză nu se poate decât specula în momentul de față. 

Teoria conform căreia ar fi vorba de un flux de materie foarte fierbinte în apropierea suprafeței nu se potrivește cu viteza reală a undelor. Nici ceea ce se întâmplă nu poate fi explicat prin gravitația solară, despre care știm acum. Dacă se va găsi răspuns la această întrebare, ar fi cea mai mare descoperire din ultimii ani în studiul dinamicii Soarelui.

Câmpul magnetic al Pământului

Coborând pe Terra, multă vreme s-a crezut că câmpul magnetic al Pământului se modifică treptat, pe parcursul unor perioade geologice lungi. Ultimele cercetări pe această temă arată că există perioade mai scurte de timp în care apar unele fluctuații ale câmpului magnetic.

O noutate pentru lumea științifică

De ce? Din cauza sateliților artificiali, care monitorizează permanent starea activității geomagnetice. Analizând datele colectate în ultimii 20 de ani, oamenii de știință de la o universitate franceză au descoperit că o dată la 7 ani câmpul fluctuează. Undele se formează în miez și se propagă spre vest cu o viteză de peste 1400km/h. Această descoperire a fost o noutate pentru comunitatea științifică. Acum trebuie clarificate datele anterioare, de a găsi confirmarea acestor schimbări ritmice.

Aceasta este o informație foarte importantă, deoarece toată viața de pe planetă depinde de câmpul magnetic. Este ceea ce protejează planeta de radiațiile cosmice și de activitatea solară. Înainte se credea că toate modificările câmpului magnetic se datorau faptului că miezul este instabil și că ar putea avea un strat suplimentar de derivă. Observațiile de anomalii infirmă această teorie. Dar, de asemenea, ridică multe întrebări noi.

Citește și Chinezii contruiesc o ”Lună artificială”. Întrebare firească: de ce

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mașini în parcare / Foto: Unsplash
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Dolari

Dolarul, incapabil să reziste pe o linie de plutire

Dolarul a scăzut luni, în absența unor schimbări reale...

La bursă / FOTO: Freepik

Materii prime: Petrolul evoluează împotriva curentului

Un tur de orizont al pieței materiilor prime, pentru a...

Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Blackout. Spania a decretat stare de urgenţă

Stare de urgenţă în Spania.

Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Foto: Freepik.com
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Foto: Mihai Ciobanu
Foto: REUTERS
Haos pe străzile din Spania
Foto: Freepik.com
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Birou gol / FOTO: Facebook
Rabla 2023. Foto: Pexels.com
 Blackout
Lucrători pe linii de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Senatul Romaniei
Inteligență artificială
Muncitori instalează panouri fotovoltaice / Foto: Unsplash

pixel