Ceva se întâmplă cu Soarele nostru. Oamenii de știință le-au ignorat până acum
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ar putea fi cea mai mare descoperire din ultimii ani
Ar putea fi cea mai mare descoperire din ultimii ani
Oamenii de știință americani care studiază Soarele au analizat tot ce s-a întâmplat în ultimii 25 ani. Și au descoperit ceva care, în toată această perioadă, a fost trecut cu vederea. 

Este vorba de unde acustice emanate constant din interiorul Soarelui și care au o frecvență foarte mare. Calculând viteza cu care acestea ar trebui să se deplaseze, s-a constatat că, de fapt, acestea se mișcă de la ecuator la polii astrului de trei ori mai repede decât ar fi normal. Astfel de unde își au originea în miezul Soarelui, despre care lumea științei știe foarte puțin. 

Ar fi cea mai mare descoperire

Aceste observații pot fi explicate doar prin faptul că în interiorul Soarelui există un câmp magnetic sau gravitațional mult mai puternic decât s-a crezut până acum. Teoretic, undele în sine provin din forța Coriolis care apare la toate obiectele care se rotesc în jurul unei axe. Cu toate acestea, ce anume accelerează valurile până la o asemenea viteză nu se poate decât specula în momentul de față. 

Teoria conform căreia ar fi vorba de un flux de materie foarte fierbinte în apropierea suprafeței nu se potrivește cu viteza reală a undelor. Nici ceea ce se întâmplă nu poate fi explicat prin gravitația solară, despre care știm acum. Dacă se va găsi răspuns la această întrebare, ar fi cea mai mare descoperire din ultimii ani în studiul dinamicii Soarelui.

Câmpul magnetic al Pământului

Coborând pe Terra, multă vreme s-a crezut că câmpul magnetic al Pământului se modifică treptat, pe parcursul unor perioade geologice lungi. Ultimele cercetări pe această temă arată că există perioade mai scurte de timp în care apar unele fluctuații ale câmpului magnetic.

O noutate pentru lumea științifică

De ce? Din cauza sateliților artificiali, care monitorizează permanent starea activității geomagnetice. Analizând datele colectate în ultimii 20 de ani, oamenii de știință de la o universitate franceză au descoperit că o dată la 7 ani câmpul fluctuează. Undele se formează în miez și se propagă spre vest cu o viteză de peste 1400km/h. Această descoperire a fost o noutate pentru comunitatea științifică. Acum trebuie clarificate datele anterioare, de a găsi confirmarea acestor schimbări ritmice.

Aceasta este o informație foarte importantă, deoarece toată viața de pe planetă depinde de câmpul magnetic. Este ceea ce protejează planeta de radiațiile cosmice și de activitatea solară. Înainte se credea că toate modificările câmpului magnetic se datorau faptului că miezul este instabil și că ar putea avea un strat suplimentar de derivă. Observațiile de anomalii infirmă această teorie. Dar, de asemenea, ridică multe întrebări noi.

Citește și Chinezii contruiesc o ”Lună artificială”. Întrebare firească: de ce

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Şeful Fed anunţă că va mai dura până la scăderea dobânzilor

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA, a...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

Cu cât s-a scumpit manopera în service-urile auto

S-a scumpit serios manopera pentru reparaţiile auto.

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...

Belgienii se înghesuie să-și vândă aurul. Explicații

Sunt date anunțate de magazinul de vânzări online...

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...


pixel