CEZ a vândut subsidiara din Bulgaria și a încasat 335 milioane de euro

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Eolienele sunt in top
Eolienele sunt in top
Compania bulgară Eurohold a semnat joi un acord privind achiziţionarea activelor CEZ din Bulgaria pentru 335 de milioane de euro (377,9 milioane de dolari). Compania de tip holding Eurohold, care activează în domeniul asigurărilor, vânzărilor de maşini şi managementului activelor în zece state europene, a intrat în aprilie în negocieri exclusive pentru achiziţionarea activelor CEZ din statul balcanic, inclusiv un distribuitor care furnizează electricitate către mai mult de trei milioane de bulgari.

Eurohold intenţionează să finanţeze achiziţia printr-o combinaţie de acţiuni şi datorii, mandatând deja două bănci globale de investiţii pentru a asigura finanţarea. "Achiziţionarea de către Eurohold a activelor CEZ din Bulgaria ar urma să se finalizeze după obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare", a anunţat compania într-un comunicat.

Compania de utilităţi CEZ îşi vinde astfel toate cele şapte unităţi din Bulgaria. Statul ceh deţine 70% din CEZ. Luna trecută, directorul general Daniel Benes a anunţat că CEZ şi-a planificat vânzarea activelor din România, Bulgaria, Turcia şi Polonia, ca parte a strategiei de a se concentra pe piaţa din Cehia. Benes a adăugat că vânzarea acestor active ar putea aduce companiei "mai multe zeci de miliarde de coroane".

Citește și Se majorează factura la curent. De la 1 iulie

Câştigurile obţinute ar putea fi folosite pentru reducerea gradului de îndatorare, pentru oportunităţi de investiţii în Cehia şi pentru plata unor dividende extraordinare acţionarilor, au afirmat directorii companiei cehe de utilităţi. "Vom dezvolta o abordare mult mai detaliată a câştigurilor, pe măsură ce vindem activele. Dar cu siguranţă ne vom asigura că acţionarii noştri primesc dividende bune", a precizat un membru al Board-ului, Pavel Cyrani.

Acesta a adăugat că CEZ nu este forţat să vândă iar grupul se bazează pe majorarea preţului electricităţii şi pe creşterea reţelei sale de distribuţie şi a serviciilor în domeniul energiei pentru a contracara câştigurile pierdute în urma vânzării activelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O femeie completează un formular / Foto: Freepik
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse
Portul Shanghai
Arieratele bugetului general consolidat / Foto: Freepik
Transelectrica / FOTO: Facebook
Uniunea Europeană / Foto: Freepik / Parlamentul European
HistoSonics
Bursa / Foto: Freepik
Uzină General Motors
Ferma. Foto: Pexels.com
Foto: Reuters
Wall Street. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Seminte. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump

Skype, mesajul de adio pentru utilizatori

Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

pixel