Cheltuielile turistice ale nerezidenților
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Cheltuielile turistice ale nerezidenților
Cheltuielile turistice ale nerezidenților
Numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile colective de cazare turistică a fost, în primul semestru din 2019, de aproape 1,21 milioane, cheltuielile acestora însumând 3,15 miliarde de lei, potrivit informaţiilor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni.

Astfel, în semestrul I, turiştii nerezidenţi sosiţi în România au cheltuit în medie 2.609,7 lei/persoană. În trimestrul II al anului în curs, numărul acestora s-a ridicat la 761.900, iar cheltuielile lor s-au situat la 1,85 miliarde de lei.

Leonardo Badea: Asigurările auto, dominate de piața românească

Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 56,1% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în semestrul I 2019, cheltuielile acestora reprezentând 59,7% din total. 43,9% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în semestrul I 2019 au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (66,8%) şi pentru vizita rudelor şi prietenilor (9,2%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi, precizează INS.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,9%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (91,2% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17,3%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,5%.

Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 45,5% au fost destinate alimentelor şi băuturilor, iar 32,3% cadourilor şi suvenirurilor.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 52,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 38,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 48,0% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 34,1% şi-au organizat singuri sejurul. Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 80,3% din numărul total de turişti, în timp ce 11,0%, au utilizat autoturisme proprii, 7,1% autocare şi autobuze, iar 1,6% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.), citată de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel