China este dispusă să poarte un dialog activ cu Statele Unite, pe baza principiilor respectului reciproc, și să promoveze dezvoltarea relațiilor economice și comerciale bilaterale, a declarat vineri vice-ministrul Comerțului, Wang Shouwen, relatează Reuters.
Wang, care este și Reprezentantul Comerțului Internațional al Chinei, a afirmat că țara sa poate „să facă față și să reziste” impactului șocurilor externe, răspunzând unei întrebări legate de efectele potențialelor tarife impuse de președintele ales al SUA, Donald Trump.
„Credem că China și SUA pot menține o tendință stabilă, sănătoasă și durabilă în dezvoltarea relațiilor economice și comerciale,” a spus Wang în cadrul unei conferințe de presă la Beijing.
China este, de asemenea, pregătită să „extindă domeniile de cooperare și să gestioneze diferențele” cu SUA, a adăugat acesta.
În contextul amenințărilor lui Trump de a impune tarife de peste 60% pe toate bunurile chinezești – amenințări care au alarmat producătorii chinezi și au accelerat relocarea fabricilor în Asia de Sud-Est și alte regiuni – exportatorii chinezi se pregătesc pentru eventuale perturbări comerciale.
Economiștii intervievați de Reuters cred că Statele Unite ar putea impune tarife de aproape 40% pe importurile din China la începutul anului viitor, ceea ce ar putea reduce creșterea economiei chineze, a doua ca mărime din lume, cu până la un punct procentual.
Autoritățile chineze au anunțat joi o serie de măsuri menite să stimuleze comerțul extern, inclusiv sprijinirea finanțării pentru firme și extinderea exporturilor de produse agricole.
Turmoilul comercial din primul mandat al lui Trump ar putea avea efecte și asupra yuanului chinezesc. Moneda a crescut cu 10% în primele 18 luni, înainte de a scădea cu aproximativ 12% din cauza impunerii tarifelor și a pandemiei.
„Judecata noastră de bază este că rata de schimb a yuanului va rămâne în mare parte stabilă la un nivel rezonabil și echilibrat,” a declarat Liu Ye, oficial al băncii centrale chineze, în cadrul aceleiași conferințe de presă.
Banca centrală va „menține flexibilitatea yuanului, consolidând în același timp ghidarea așteptărilor, pentru a preveni formarea unor perspective unilaterale pe piață,” a adăugat aceasta.
De asemenea, instituția se va angaja ferm să prevină riscul unei supracompensări a ratei de schimb și să păstreze yuanul stabil la un nivel rezonabil, conform declarațiilor lui Liu.
În fața incertitudinilor, firmele chineze acumulează tot mai mulți dolari, își evaluează contractele în yuan și deschid linii de import pentru a atenua riscurile valutare, a raportat Reuters vineri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...