China a bulversat piața petrolului! Prețul barilului a explodat
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Bursa de la Bucureşti a închis în creştere şedinţa de astăzi
Bursa de la Bucureşti a închis în creştere şedinţa de astăzi
Extrem de sensibilă la orice veste care ar putea influența mersul economiei mondiale, piața petrolului a reacționat prompt la ultimele informații venite din China.

Prețul petrolului a crescut vineri, pe fondul anunțului privind relaxarea restricțiilor anti-Covid din China, care subminează cererea de aur negru din partea celui mai mare importator mondial de țiței. În ultima zi lucrătoare a săptămânii, în jurul orei 11:05 GMT, contractele cu livrare în ianuarie 2023 pentru barilul marca Brent din Marea Nordului, cu extracție din Marea Nordului, de referință în Europa, era în creștere cu 3,01%, la 96,49 dolari. Cotația americană West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în decembrie a urcat, la rândul ei, cu 3,41%, la 89,42 dolari.

Mai mulți factori au susținut prețul petrolului înainte de weekend, "între perspectiva unei decizii a Rezervei Federale a SUA mai puțin agresive și anunțul regimului de la Beijing privind reducerea măsurilor de carantinare aplicate celor care călătoresc în China", a comentat pentru AFP Han Tan, analist la Exinity. 

Un rol l-au avut inclusiv veștile de joi privind inflația americană pentru luna octombrie, care s-a dovedit sub previziunile analiștilor, ceea ce a amplificat speranța că Banca Centrală a Statelor Unite își va revizui planurile de majorare a dobânzii cheie și va încetini politicile sale de înăsprire monetară, care apasă asupra economiei. 

Restricțiile impuse de autoritățile din China, cu închiderea de întreprinderi și orașe întregi au limitat numărul de decese cauzate de virusul SARS-CoV-2, dar au încetinit activitatea economică, reducând, prin urmare, cererea de combustibil și produse petroliere în cel mai mare importator mondial.

În ceea ce privește oferta, piața a fost atentă la veștile primite de la membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (Opec) și de la partenerii săi din Opec+, care au decis să își limiteze producția în noiembrie. "Prioritatea noastră este să fim prudenți", a declarat vineri dimineață ministrul saudit al Energiei, Abdelaziz bin Salmane, într-un interviu acordat vineri dimineață postului Bloomberg TV, citând riscul unei recesiuni mondiale care ar reduce cererea globală.

Citește și După euforie, start-up-urile din tehnologie revin cu picioarele pe pământ

"Am revenit cu picioarele pe pământ", spune Charlie O'Donnell, fondator al firmei de investiții Brooklyn Bridge Ventures, după o recoltă 2021 în care "investitorii s-au lăsat purtați de val. Anul trecut, aproximativ 311 miliarde de dolari au fost strânse de firmele de capital de risc, adică cele care investesc în start-up-uri cu creștere rapidă, mai mult decât dublu față de totalul înregistrat în 2020, care a fost deja un an record, potrivit CB Insights.

"Există o mulțime de factori externi care influențează piața", spune Sunita Patel, șef al departamentului de dezvoltare a afacerilor la Silicon Valley Bank, enumerând creșterea ratei dobânzilor, un mediu geopolitic și piețe financiare slabe. Încă din luna mai a anului trecut, firma de investiții și consultanță Y Combinator a avertizat start-up-urile care caută finanțare pe termen scurt: "Șansele de succes sunt extrem de mici, chiar dacă firma dumneavoastră se descurcă bine. Vă recomandăm să vă schimbați planurile" și să așteptați.

Ca urmare a acestui climat de deteriorare, "vedem cum se topesc evaluările companiilor", în special ale celor care sunt pe punctul de a deveni publice, spune Sunita Patel. Platforma de livrare la domiciliu Instacart este estimată acum la 13 miliarde de dolari, potrivit mai multor rapoarte media, față de 39 de miliarde de dolari în martie 2021.

În ceea ce privește nava amiral a software-ului de conducere autonomă, Mobileye, aceasta a trecut de la 50 de miliarde de dolari la 17 miliarde de dolari din decembrie anul trecut și octombrie 2022, când a intrat la bursa de pe Wall Street.

Gata cu râsul

Totuși,  situația nu este nici pe departe la fel de alarmantă ca în 2000 sau chiar în 2008, două dintre cele mai întunecate perioade din instoria acestui sector de activitate, adică de la apariția internetului. Nu toți banii strânși din 2020 au fost încă investiți, "așa că există încă mult capital disponibil pentru companiile din domeniu", a explicat Patel.

"Ne ajută faptul că suntem încă destul de departe de o posibilă IPO", remarcă Rob Devlin, cofondator al Metalenz, un start-up specializat în meta-optică, care face posibilă reducerea dimensiunii camerei unui smartphone. Această mică companie cu sediul în Boston tocmai a strâns 30 de milioane de dolari de la investitori. Prezintă multe dintre calitățile căutate de investitorii de risc: un produs deja pe piață, altul în curs de dezvoltare și clienți deja angajați să cumpere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Cine se află în spatele mărcii de pantofi Jacques Solovière?

Jacques Soloviere. Un nume care te duce cu gândul la un...

Legea ANL a suferit schimbări majore

Legea ANL a fost recent modificată substanțial.

Ora adevărului pentru patru din cei Șapte Magnifici

Tesla, Meta, Microsoft și Alphabet își vor publica,...

Rețeaua energetică a Ucrainei, mutilată

Sectorul energetic ucrainean a fost extrem de afectat în...

2023, an record pentru încălzirea oceanelor

Potrivit raportului Copernicus, temperatura medie a...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Michelin mută fabrica din Polonia la Zalău

Compania producătoare de anvelope Michelin va muta la...

Gazoductul Balticconnector a fost repus în funcțiune

O conductă de gaz din Marea Baltică, care a fost ruptă...


pixel