China a investit peste 100 de miliarde de dolari în străinătate

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Lucrător / FOTO: Freepik
Lucrător / FOTO: Freepik
Este concluzia la care a ajuns un grup de experți australieni. 

De la începutul anului trecut, companiile chineze care caută soluții pentru a evita taxele impuse în special de Statele Unite, au realizat ivestiții în străinătate în proiecte de tehnologie pentru energie curată de peste 100 de miliarde de dolari, a calculat grupul de cercetare australian Climate Energy Finance (CEF).

Marjă uluitoare

China este cel mai mare producător și exportator din lume de produse precum panouri solare, baterii cu litiu și vehicule electrice, iar capacitățile sale de investiții, inovare și producție conduc lumea cu o „marjă uluitoare”, a au apreciaat cei de la CEF în ultimul lor raport. 

Industria chineză a asigurat 32,5% din exporturile globale de vehicule electrice, 24,1% din cele de baterii cu litiu și 78,1% dintre panourile solare, o dominație care a stârnit îngrijorări legate de posibilitatea ca Beijingul să inunde piețele cu produsele sale vândute la prețuri mici, subminând, astfel, concurența. 

Statele Unite și Canada au impus deja taxe de 100% la vehiculele electrice fabricate în China, iar Uniunea Europeană urmează să se pronunțe în această problemă săptămâna aceasta. Importurile americane de panouri solare și baterii cu litiu din China sunt, de asemenea, supuse unor tarife de 50%, respectiv 25%.

Bariere comerciale

„Investițiile companiilor private chineze sunt determinate în mare măsură de nevoia de a ocoli barierele comerciale”, a declarat Xuyang Dong, analist la CEF și coautor al raportului.

Potrivit acesteia, BYD, principalul producător de vehicule electrice din China, construiește o fabrică de un miliard de dolari în Turcia pentru a evita tarifele UE de aproape 40%, iar producătorul de baterii CATL intenționează să construiască unități de producție în Germania, Ungaria și în alte părți.

Avertismentul Chinei

Potrivit unui studiu separat, publicat anul acesta de Institutul Grantham din Marea Britanie, două treimi din capacitatea de tehnologie curată a Chinei ar fi un „excedent față de nevoile interne” și ar urma să fie exportată pe alte piețe până în 2030.

China a criticat creșterea tarifelor, spunând că restricțiile asupra importurilor ieftine din China ar împiedica eforturile de combatere a schimbărilor climatice.

În martie, reprezentantul oficial al Chinei pentru climă, Liu Zhenmin, a avertizat că „decuplarea” producției chineze ar putea crește factura globală pentru tranziția energetică cu 20%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă

pixel