Importurile Chinei de echipamente destinate producției de cipuri au înregistrat o creștere semnificativă în anul precedent, pe fondul eforturilor accelerate ale firmelor chineze de a evita măsurile americane menite să împiedice avansul industriei chineze de semiconductori, conform informațiilor furnizate de Bloomberg.
Potrivit datelor vamale oficiale, Bloomberg a estimat că importurile chineze de echipamente utilizate în procesul de fabricare a cipurilor au crescut cu 14% în 2023, atingând aproape 40 de miliarde de dolari, reprezentând cea de-a doua cea mai mare valoare înregistrată de la începutul colectării datelor statistice. Această creștere cu două cifre a avut loc în ciuda unei scăderi generale de 5,5% a importurilor totale ale Chinei în 2023, ilustrând importanța acordată de Guvernul de la Beijing și industria locală de cipuri pentru atingerea autosuficienței în domeniul semiconductoarelor.
Importurile chineze de echipamente pentru producția de cipuri din Țările de Jos au înregistrat o creștere explozivă în anul precedent, înainte de implementarea unor noi restricții la export adoptate de autoritățile de la Haga. Aceste restricții vor limita și mai mult capacitatea companiilor chineze, precum Semiconductor Manufacturing International Corp., de a achiziționa cele mai avansate echipamente.
De exemplu, în decembrie 2023, importurile chineze de echipamente de litografie din Țările de Jos au crescut cu aproape 1.000% în ritm anual, atingând 1,1 miliarde de dolari, pe măsură ce firmele chineze au făcut achiziții în grabă înainte de intrarea în vigoare a restricțiilor olandeze în acea lună.
Cu toate acestea, chiar înainte ca cele mai recente restricții să devină efective, grupul olandez ASML Holding NV a anulat livrarea unora dintre cele mai avansate echipamente de litografie către China, la solicitarea Guvernului american, dezvăluie Bloomberg. Anularea a avut loc cu câteva săptămâni înainte de intrarea în vigoare a restricțiilor la export.
Producătorii chinezi de cipuri fac investiții rapide în construcția de noi uzine, încercând să evite restricțiile la export impuse de SUA și aliații lor. Aceste restricții complică accesul firmelor chineze la echipamentele necesare pentru a produce cele mai performante cipuri și încetinesc dezvoltarea sectorului high-tech din China, perceput ca o amenințare de către SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...