China agită apele pe piața petrolului. Benzina tot scupă rămâne

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Nici o șansă să se ieftinească
Nici o șansă să se ieftinească
Preţul ţiţeiului a înregistrat luni un declin de aproximativ 1%, a treia sesiune de scădere, în urma publicării unor datele oficiale care arată că redresarea Chinei, a doua economie mondială, îşi pierde avântul, după ce creşterea producţiei fabricilor şi a vânzărilor cu amănuntul a încetinit semnificativ în iulie, din cauza sporiri numărului de infecţii cu COVID-19 şi a inundaţiilor, care au perturbat afacerile, transmite Reuters. O scădere insuficientă însă pentru a provoca și o ieftinire a carburanților la pompă.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna octombrie a scăzut cu 0,58 dolari, sau 0,80%, la valoarea de 70,01 dolari. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' cu livrare în luna septembrie a scăzut cu 0,64 dolari, la 67,80 dolari. Anterior ambele cotaţii au scăzut cu peste un dolar. 

În România, prețul benzinei la pompă a afișat o oarecare scădere numai când, pe piața mondială, prețul petrolului a coborât sub 50 de dolari și mai jos. Cu alte cuvinte, un plin va continua să ardă la buzunare. 

În iulie, prelucrarea ţiţeiului în China a ajuns de asemenea la cel mai scăzut nivel mai 2020 deoarece rafinăriile independente au redus producţia, confruntate cu reducerea cotelor, a majorării stocurilor şi a scăderii profiturilor. China este cel mai mare importator global de petrol.

"Temerile privind creşterea numărului de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în China şi efectele asupra cererii de ţiţei continuă să afecteze cotaţia petrolului", apreciază analiştii Commerzbank. Temerile privind perspectivele redresării economiei au afectat şi încrederea consumatorilor din SUA, care a scăzut la începutul lunii august la cel mai redus nivel din ultimul deceniu, arată un studiu publicat Universitatea Michigan.

Anul acesta, cotaţia barilului de ţiţei a urcat cu peste 40%, în urma redresării cererii de petrol, pe măsură ce economia mondială îşi revine din pandemia de coronavirus (Covid-19). 

Deşi impactul asupra economiei mondiale a tulpinei Delta a coronavirusului rămâne o mare necunoscută, nu se va înregistra o diminuare a cererii de petrol prognozate pentru 2021 şi 2022, estima recent Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). "Economia globală continuă să se recupereze", a semnalat OPEC, în raportul lunar privind piaţa de petrol. "Însă, evoluţia pandemiei de COVID-19 va fi un factor determinant în ritmul de recuperare, cu posibila apariţie a unor noi variante sau mutaţii ca şi risc", a adăugat OPEC.

Citește și Piața petrolului. Tulpina DELTA dă peste cap previziunile analiștilor

Deşi analiştii grupului petrolier, format din 13 state ce controlează 40% din producţia mondială de petrol, au ridicat estimarea privind creşterea mondială cu 0,1% atât în 2021 (5,6%) cât şi în 2022 (4,2%), au menţinut neschimbate previziunile legate de cerere în aceşti doi ani. Astfel, conform datelor raportului, cererea estimată pentru 2021 este similară celei calculate în urmă cu o lună, cu o creştere anuală de circa 6 milioane de barili pe zi (mbz), până la 96,6 mbz.

Pentru 2022, această cerere se va majora cu încă 3,3 mbz, până la 99,9 mbz, ajungând la nivelurile anterioare pandemiei şi depăşind punctual, în ultimul trimestru, pragul istoric de 100 mbz pentru prima dată. Şi aceste calcule sunt similare celor prezentate în raportul din iulie.

Totuşi, analiştii OPEC se arată precauţi în privinţa impactului variantei Delta a coronavirusului, ale cărei efecte s-au făcute deja simţite în iulie şi august, temperând optimismul legat de recuperarea economiei prin expansiunea sa în economii importante. Preţul mediu al barilului de petrol OPEC a fost în iulie de 73,53 dolari, cea mai mare valoare începând din octombrie 2018, pe care grupul o pune pe seama "solidelor fundamente ale pieţei".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel