China anunţă măsuri împotriva restricţiilor impuse de SUA pentru sprijinul acordat armatei ruse
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
SUA vs China
SUA vs China
China reacţionează după decizia luată de Statele Unite. 

Ministerul Comerțului din China a declarat duminică că se opune ferm deciziei Statelor Unite de a adăuga mai multe entități chineze pe lista de control al exporturilor din cauza problemelor legate de Rusia.

Statele Unite au adăugat vineri 105 firme rusești și chineze pe o listă de restricții comerciale din cauza presupusului lor sprijin pentru armata rusă.

Companiile - 42 chineze, 63 rusești și 18 din alte țări - au fost vizate din motive care variază de la trimiterea de electronice americane către entități militare legate de Rusia până la producerea a mii de drone Shahed-136 pentru ca Rusia să le folosească în invazia sa în Ucraina.

Furnizorii americani trebuie să obțină licențe greu de obținut pentru a putea livra către companiile aflate pe așa-numita „listă de entități”.

Ministerul chinez a declarat că acțiunea SUA perturbă ordinea comerțului internațional și împiedică schimburile economice normale, adăugând că China va lua măsurile necesare pentru a proteja în mod hotărât drepturile legitime ale companiilor sale.

 

***

 

SUA au impus vineri sancţiuni împotriva a încă 400 de entităţi şi indivizi pentru susţinerea efortului de război rus în Ucraina, a anunţat Departamentul de Stat, inclusiv firme chineze despre care oficiali americani cred că ajută Moscova să ocolească sancţiunile occidentale, relatează Reuters.

Washingtonul a avertizat în mod repetat Beijingul pentru sprijinul său pentru industria rusă de apărare şi a instituit deja sute de sancţiuni menite să restricţioneze capacitatea Moscovei de a exploata anumite tehnologii în scopuri militare.

Sancţiunile de vineri includ măsuri împotriva unor companii din China implicate în exportul de maşini unelte şi microelectronice în Rusia, potrivit comunicatului Departamentului de Stat referitor la sancţiunile împotriva a 190 de entităţi. Departamentul Trezoreriei a impus restul de sancţiuni, a declarat un oficial citat de Reuters.

Sancţiunile Departamentului de Stat au drept scop sufocarea sectorului energetic rus şi vizează, de asemenea companii din Turcia, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi economii din Asia centrală despre care SUA cred că ajută Rusia să evite sancţiunile, a menţionat sursa citată.

"Acţiunile de astăzi lovesc Rusia unde o doare, degradând capacitatea sa de a genera venit prin proiectele sale energetice şi perturbând achiziţia de material pentru aprovizionarea maşinii sale de război", a spus Aaron Forsberg, director în cadrul Departamentului de Stat pentru politica de sancţiuni economice şi implementarea lor.

Printre entităţile vizate de sancţiunile de vineri este şi filiala de import-export a Dalian Machine Tool Group, din China, despre care Departamentul de Stat susţine că a furnizat echipamente cu uz dual pentru companiile ruse în valoare de 4 milioane de dolari.

Ultimele sancţiuni ale SUA includ măsuri împotriva unor firme care furnizează componente utilizate în dronele Orlan pe care Rusia le foloseşte în Ucraina.

Washington încearcă să perturbe prin noile sancţiuni şi transportul de către Rusia a Gazului Natural Lichefiat (GNL). Sancţiunile vizează, printre altele, proiectul rus Arctic GNL 2 în valoare de 21 de miliarde de dolari, care a fost deja lovit de sancţiunile occidentale care i-au limitat accesul la nave de transport în condiţii de gheaţă.

Sancţiunile vizează şi companii implicate în transportul de GNL, precum White Fox Ship Management, din EAU, despre care SUA susţin că a achiziţionat recent patru tancuri pentru transportul de GNL.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Palatul Victoria
Elon Musk / sursa: Wikimedia Commons
TAROM
Facebook / sursa foto: Freepik.com / darkdream
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia

”Tichia de mărgăritar” ca mod de guvernare

Este o foarte cunoscută și înțeleaptă zicală românească...

Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Federal Reserve / sursa foto: Wikimedia Commons / Niki Korth
Bursă / sursa foto: Freepik.com
Roxana Mînzatu
Europa / sursa foto: Freepik.com
Victor Vevera / Foto: Angelo Brezoianu / Agerpres
Pompierii nu au putut salva toate ovinele, vacile și păsările prinse de inundații
Comisia Europeana
Thierry Breton / FOTO: Wikipedia
Cafeaua este servită!

O cafea va deveni un lux? Ce se întâmplă cu prețurile

Iubitorii de cafea deja plătesc mai mult pentru o ceașcă...

E.ON / FOTO: Facebook

E.ON a anunţat investiţii de 827 milioane lei

Grupul E.ON a raportat o creștere semnificativă a...

Contor electric
Amazon
Cod galben de intensificări ale vântului
Ochelarii conectați Ray Ban / FOTO: Wikipedia

EssilorLuxottica își extinde parteneriatul cu Meta

EssilorLuxottica și Meta au anunțat marți că și-au...

Pești / FOTO: Unsplash
Unicredit

UniCredit analizează o preluare parțială a Commerzbank

Grupul bancar italian UniCredit SpA plănuiește să ceară...

MUncitări într-o fabrică / Foto: Freepik
Goldman Sachs

Goldman Sachs revine și confirmă: Prețul aurului va crește

În decurs de numai câteva zile, prețul aurului a...


pixel