China, campioană a energiilor regenerabile

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Energie regenerabilă / FOTO: Freepik
Energie regenerabilă / FOTO: Freepik
Anul 2023 a stabilit un nou record în privința implementării proiectelor de energii regenerabile în lume, în frunte aflându-se China.

Noile instalații de energie verde au reprezentat anul trecut „86% din noile capacități de energie electrică” la nivel mondial, potrivit unui raport al Agenției pentru Energii Regenerabile (Irena). Cu 473 de gigawați (GW) de capacitate suplimentară, anul 2023 a stabilit un nou record pentru implementarea energiilor regenerabile, care reprezintă acum o capacitate totală de 3.870 gigawați.

Această creștere a fost generată în mare măsură de Asia, cu o pondere de 69% (326 GW). Numai China a constituit aproape două treimi din creșterea globală a energiilor regenerabile (297 GW). 

Creștere neuniformă

Alte regiuni care au cunoscut o expansiune semnificativă au fost Orientul Mijlociu cu o creștere de 16,6% a capacității de energie regenerabilă, urmat de Europa și Oceania cu o creștere de aproape 10%. Africa a marcat un plus de 4,6%, ajungând la o capacitate totală de 62 GW.

Raportul deplânge creșterea „distribuită inegal” în întreaga lume, „ceea ce indică o tendință departe de obiectivul de triplare a energiilor regenerabile până în 2030”, țintă stabilită de COP28 din Dubai. „Acest lucru reflectă un decalaj puternic cu alte regiuni, lăsând în urmă o mare majoritate a țărilor în curs de dezvoltare, în ciuda nevoilor economice și de dezvoltare”, comentează autorii.

„Progresul nu este suficient de rapid” pentru a adăuga cei 7.200 GW necesari în următorii șapte ani pentru ca scenariul Irena să fie aliniat cu obiectivul de limitare a încălzirii globale la 1,5°C, subliniază directorul general al agenției Francesco La Camera. El consideră că, pentru a reglementa situația, se impune „o intervenție urgentă la scară globală”, în special în economiile emergente și în curs de dezvoltare”. „Drumul spre triplarea capacității de energie regenerabilă până în 2030 necesită consolidarea instituțiilor, politicilor și competențelor”, insistă Irena.

În ceea ce privește tipurile de energie, progresul a fost determinat în principal de solar (+345,5 GW), care a reprezentat 73% din creștere, ajungând la 1.419 GW. Numai China a adăugat 216,9 GW la extinderea totală.

Energia eoliană, care vine după cea solară, a înregistrat o creștere bună de 13% (+116 GW), condusă tot de China. Investițiile chineze în energie curată au contribuit, de asemenea, la aproximativ 40% la PIB-ul țării asiatice în 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se elimină unele taxe

Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații 

Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...

Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Tiktok
Wall Street. Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
Port petrolier pe insula Karg
Taxele vamale ar putea fi amânate
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Ford

Ford anunţă un program de concedieri voluntare

Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...

Steagul Bulgariei
Freepik.com
Freepik.com
Salariu / Foto: pexels.com

Scădere a salariului mediu net. Cifre oficiale de la INS

Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...

Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

Protest în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...

Foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Foto: Facebook Alexandru Nazare
Freepik.com
Ministerul Finanțelor
Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Blue Air

Blue Air a intrat în faliment

Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...

Curs valutar
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Avion / FOTO: Freepik
O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
ASEAN 2025

pixel