China ”coace” o nouă pandemie? Un amplu studiu ne dă vești proaste

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Speciile de animale sălbatice vândute pe piețele din China au fost legate de apariția SARS și COVID-19. Acum, un studiu cuprinzător al agenților patogeni virali a descoperit că acestea adăpostesc o serie de boli care amenință oamenii cât și alte animale.

Un studiu efectuat pe câteva zeci de specii de animale de vânat comercializate, vândute și consumate în mod obișnuit ca hrană exotică în China a identificat 71 de virusuri ale mamiferelor, inclusiv 18 considerate "cu risc potențial ridicat" pentru oameni și animale domestice. Civettele, carnivorele asemănătoare pisicilor implicate în răspândirea virusului respirator acut sever în piețele din sudul Chinei în urmă cu aproape 20 de ani, purtau cei mai îngrijorători microbi, potrivit cercetării, publicată vineri.

Deși autorii studiului, care provin din China, SUA, Belgia și Australia, nu au găsit nimic asemănător cu SARS-CoV-2, coronavirusul responsabil de pandemia COVID-19, ei au arătat că tulpinile purtate de lilieci sunt transmise peste bariera speciilor pentru a infecta alte animale în evenimente de răspândire care riscă să creeze focare periculoase. De asemenea, au descoperit că animalele vânate au fost infectate cu viruși despre care se credea anterior că există doar la oameni.

Situație și mai GRAVĂ în China. Este mai rău ca în Wuhan în urmă cu doi ani

"Acest studiu evidențiază exact de ce comerțul cu animale sălbatice și piețele de animale vii prezintă un risc major și sunt un focar care așteaptă să declanșeze următoarea pandemie", a declarat coautorul Edward Holmes, biolog evoluționist la Universitatea din Sydney, într-un e-mail. "Această lucrare arată, de asemenea, că oamenii își transmit în mod regulat virușii altor animale. Există în mod clar un trafic de viruși în ambele sensuri".

Amenințări viitoare

Cercetarea, susținută de Programul național de cercetare și dezvoltare al Chinei dar și de către alții, arată angajamentul de a căuta viitoarele amenințări pandemice. Manuscrisul de 40 de pagini a fost publicat pe bioRxiv, înainte de evaluarea de către colegi și publicare. 

Această cercetare este prima care evaluează ce specii au cel mai mare potențial de a fi purtătoare de virusuri care ar putea declanșa o epidemie, aceste animale fiind vândute în piețele de animale vii din China, notează Bloomberg.

COVID-19. Serviciile secrete ale SUA publică un nou raport privind originea noului coronavirus

Oamenii de știință nu au determinat încă originea SARS-CoV-2. Dezbaterile privind geneza sa s-au coagulat în jurul a două idei concurente: un accident de laborator sau o răspândire de la animale. Studiile care au identificat coronavirusuri foarte apropiate, inclusiv la liliecii care locuiesc în peșteri de calcar din nordul Laosului și din Cambodgia, susțin cea de-a doua ipoteză, mai ales că se știa că animalele vii sensibile la infecție erau vândute pe piețele din Wuhan, orașul din centrul Chinei unde au fost depistate primele cazuri de Covid-19.

Animale de companie exotice

Speciile de animale sălbatice capturate în habitatele lor naturale sau crescute în ferme sunt comercializate atât legal, cât și ilegal în întreaga lume pentru a satisface cererea de hrană, blănuri, medicamente tradiționale, animale de companie exotice și exponate pentru grădini zoologice. 

China a interzis comerțul cu astfel de animale după apariția COVID-19, iar guvernul a interzis ulterior consumul de animale sălbatice terestre. China a recunoscut că condițiile lipsite de igienă și contactul strâns dintre animale și oameni, precum și amestecul larg de specii din cadrul piețelor de animale vii și restaurantele pe care le deservesc, creează un mediu favorabil de reproducere ideal pentru bolile infecțioase emergente.

COVID-19. Ultima ȘANSĂ a OMS pentru a afla adevărul despre pandemie

Shuo Su, profesor de medicină veterinară la Universitatea Agricolă din Nanjing, și colegii săi au examinat 1.725 de animale din 16 specii vânate sau consumate în mod obișnuit pentru hrană în 19 provincii din China. Dintre zecile de virusuri de mamifere identificate în ultimii cinci ani, 45 nu fuseseră descrise anterior. 

"Cu excepția pangolinilor, au fost efectuate puține cercetări asupra animalelor de vânat, deși acestea au un contact strâns cu oamenii și animalele domestice și, prin urmare, oferă o legătură cu alte specii de animale sălbatice", au declarat autorii.

Gripa aviară

Multe dintre speciile investigate figurau pe o listă de prețuri în piața de fructe de mare Huanan din Wuhan, epicentrul focarului inițial de Covid. Printre descoperirile notabile legate de virusuri, oamenii de știință au identificat pentru prima dată prezența virusului hepatitei E și a tulpinii H9N2 a gripei la bursuci și la civetă. 

Acest virus special al gripei aviare este în prezent cea mai răspândită tulpină la găini și rațe și a dus la numeroase infecții în rândul oamenilor din China, au precizat autorii. Aceasta a provocat simptome respiratorii evidente la bursucii asiatici.

Originea SARS-CoV-2. Institutul Pasteur a descoperit ceva interesant

Oamenii de știință au găsit, de asemenea, un număr moderat spre ridicat de agenți patogeni despre care se crede că sunt specifici oamenilor la pangolini, civete și șobolani de bambus. Printre aceștia se numără norovirusul, care provoacă vărsături și diaree pe navele de croazieră, și gripa B.

În plus, autorii au identificat transmiterea interspecii a mai multor virusuri animale, inclusiv un coronavirus asociat liliecilor la o civetă, un coronavirus asociat păsărilor la porci spinoși și un pneumovirus porcin asociat porcilor la pangolini. Transmiterea unui coronavirus de liliac la o civetă este deosebit de îngrijorătoare, a declarat Holmes de la Universitatea din Sydney.

"Un nou salt al unui virus de la civetă la om ar putea declanșa cu ușurință o epidemie majoră", a spus el, adăugând că este foarte probabil ca un model similar de transmitere între specii să fi cauzat apariția SARS-CoV-2.

"Animalele vândute ca vânat în piețele de animale vii sunt purtătoare ale unei game largi de agenți patogeni virali", a declarat Holmes care a mai adăugat că: "Virusul potrivit în animalul potrivit la momentul potrivit ar putea declanșa cu ușurință o pandemie globală".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...


pixel