Abia intrată în vigoare, amnistia fiscală deja se modifică
Proiectul de ordin prevede amânarea și anularea unor...
Turcii vor să iasă din încurcătură
În lunile martie, aprilie și mai, băncile centrale au raportat vânzări nete de aur, în principal din cauza faptului că Turcia a vândut 160 de tone în această perioadă de trei luni. Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, acesta a fost un răspuns specific la dinamica pieței locale și nu a reflectat probabil o schimbare în strategia pe termen lung a băncii centrale turcești privind aurul.
Acest lucru a fost confirmat în iunie, când Banca Centrală a Turciei a revenit la cumpărare, adăugând 11 tone de aur la rezervele sale. Aceasta a continuat să își mărească rezervele în iulie cu o achiziție de 17 tone.
Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, guvernul turc a restabilit cotele de import de aur la începutul lunii august. Rămâne de văzut dacă acest lucru va duce la reluarea vânzărilor de aur de către banca centrală, în cazul în care cererea locală de aur rămâne ridicată.
Guvernul turc a ridicat recent prognoza de inflație a țării la 65%.
China a ieșit la cumpărături
Banca Populară Chineză a fost cel mai mare cumpărător în luna iulie, adăugând 23 de tone de aur la deținerile sale. A fost a noua lună consecutivă de achiziții pentru banca centrală chineză. China este cel mai mare cumpărător de aur de la începutul anului, după ce și-a mărit rezervele oficiale cu 188 de tone. Banca Populară a Chinei deține acum oficial 2.136 de tone de aur, reprezentând 4% din totalul rezervelor sale.
China are o istorie de achiziții frenetice pentru majorarea rezervelor și apoi de tăcere.
Banca Populară a Chinei a acumulat 1.448 de tone de aur între 2002 și 2019, iar apoi nu a raportat nimic timp de mai bine de doi ani înainte de a relua raportarea în toamna anului trecut.
Mulți speculează că, în acești ani de tăcere, chinezii au continuat să adauge aur la deținerile sale în afara registrelor.
De fapt s-a speculat tot timpul că țara deține mult mai mult aur decât dezvăluie oficial. Cel mai adesea se speculează că China păstrează câteva mii de tone de aur "neoficial" într-o entitate separată numită Administrația de Stat pentru Schimburi Externe (SAFE).
Fuga de dolar
Anul trecut, au existat creșteri mari și nedeclarate ale deținerilor de aur ale băncilor centrale. Printre băncile centrale care deseori nu raportează achizițiile se numără China și Rusia. Mulți analiști cred că China este cumpărătorul misterios care stochează aur pentru a minimiza expunerea la dolar.
Banca Națională a Poloniei (NBP) a fost, de asemenea, un mare cumpărător de aur în luna iulie, adăugând 22 de tone de aur la deținerile sale. Aceasta a fost a patra lună consecutivă de achiziții de aur pentru banca centrală poloneză, totalizând 71 de tone.
În toamna anului 2021, președintele Băncii Poloniei, Adam Glapișki, a declarat că banca centrală plănuia să adauge 100 de tone de aur la rezervele sale în 2022. Nu este clar de ce banca nu a mers până la capăt, dar acum mai are doar 29 de tone până la acest obiectiv declarat.
Când a anunțat planul de extindere a rezervelor de aur, Glapi?ski a declarat că deținerea de aur este o chestiune de securitate și stabilitate financiară.
Ceilalți cumpărători
Alte trei bănci centrale au cumpărat aur în luna iulie.
Qatar - 3 tone
Singapore - 2 tone
Republica Cehă - 2 tone
Banca centrală a Libiei a raportat o achiziție de aur de 30 de tone în iunie, după ce datele pentru luna respectivă fuseseră deja compilate.
În mod semnificativ, există informații potrivit cărora Rusia va reîncepe să cumpere valută și aur în lunile următoare, dar există puține detalii despre acest plan.
Kazahstan (4 tone) și Uzbekistan (11 tone) au fost vânzătorii notabili de aur în iulie. Nu este neobișnuit ca băncile care cumpără din producția internă - cum ar fi Uzbekistan și Kazahstan - să treacă de la cumpărare la vânzare.
Chiar și cu vânzările mari ale Turciei la începutul acestui an, achizițiile nete de aur ale băncilor centrale au totalizat 387 de tone până în prima jumătate a anului. Acesta a fost cel mai mare total din prima jumătate a anului de când organizația a început să compileze date trimestriale în 2000. Acest lucru a continuat tendința de creștere a rezervelor de aur pe care am văzut-o anul trecut.
Achizițiile totale de aur ale băncilor centrale în 2022 au fost de 1.136 de tone. A fost cel mai ridicat nivel de achiziții nete înregistrat până în 1950, inclusiv de la suspendarea convertibilității dolarului în aur în 1971. A fost al 13-lea an consecutiv de achiziții nete de aur de către băncile centrale.
Potrivit sondajului privind rezervele de aur ale băncilor centrale din 2023, publicat recent de Consiliul Mondial al Aurului, 24% dintre băncile centrale intenționează să adauge mai mult aur la rezervele lor în următoarele 12 luni. Șaptezeci și unu la sută dintre băncile centrale intervievate consideră că nivelul general al rezervelor globale va crește în următoarele 12 luni. Aceasta reprezintă o creștere de 10 puncte față de anul trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Proiectul de ordin prevede amânarea și anularea unor...
Noua reglementare este...
Decizia a fost comunicată...
Bun venit la ediția de azi, 29 octombrie, a...
Guvernul urmează să adopte în...
Gigantul rus Gazprom a raportat...
România și Bulgaria...
Alegerile din SUA pot afecta...
Cursul valutar comunicat de...
O analiză dată publicităţii...
ANPC propune noi reglementări pentru informarea...
Netflix extinde parteneriatul cu NBCUniversal iar...
Laurenţiu Neculaescu,...
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că în...
Coreea de Nord a trimis soldați...
După un început de săptămână...
Angajaţii a peste o sută de...
Un abces dentar este o acumulare de puroi care poate...
Germania are nevoie de reforme şi investiţii pentru a...
Probabilitate confirmată de reprezentantul Kremlinului,...
Legislația în vigoare reglementează strict dobânzile...
Este vorba despre Zhang Yiming, a cărui avere este...
Laurenţiu Neculaescu,...
Australia este cel mai mare...
Laurențiu Neculaescu,...