China dă peste cap piața petrolului! Aurul negru s-a scumpit cu peste 5%
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Piața rămâne sensibilă la orice informații din afară
Piața rămâne sensibilă la orice informații din afară
Schimbare de trend pe piața aurului negru. Într-o singură zi, barilul de petrol marca Brent, cu extracție din Marea Nordului și de referință în Europa, a recuperat o parte din pierderile din ultimele zile, urcând la 68,90 dolari, adică o creștere de 5,7%. La rândul său, țițeiul american WTI s-a scumpit cu aproape 4 dolari.

Este o creștere de scurtă durată sau trendul ascendent se va menține în continuare? Este una dintre întrebările care nu au un răspuns ferm. Pentru că piața este extrem de sensibilă la ce se întâmplă în lume. Iar acum sunt suficiente elemente care să împingă prețul arului negru ba în sus, ba în jos. Cu o schimbare de tendință extrem de rapidă și cu salturi uneori absolut inexplicabile. 

Săptămâna trecută, spre exemplu, prețul petrolului, Brent și WTI, a scăzut câteva zile la rând. Brent a pierdut 7,7% în șase sesiuni consecutive, WTI, mai mult de 10% în același interval. Atunci, vinovată a fost China, unde indicii economici nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor, dar și temerile că pandemia de coronavirus ar putea reveni în forță. 

Acum, vinovată este tot China care, pe de o parte a reușit să oprească răspândirea tulpinii delta a coronavirusului, ceea ce a readus optimismul printre jucătorii de pe piața petrolului. A mai fost o cauză care a modificat mersul pieței: dolarul s-a depreciat ceea ce face ca mărfurile tranzacționate în moneda americană să fie mai atractive pentru achiziții.

Citește și Așa da, fond de investiții! A câștigat 98 MILIARDE euro în șase luni

Analiștii atrag atenția că piața putea fi influențată și de declarațiile unuia dintre responsabilii Rezervei Federale a SUA - șeful FED din Dallas, Robert Kaplan, care avertizase că o înrăutățire a situației epidemiologice ar putea afecta negativ previziunile economice. Între timp, Kaplan s-a răzgândit, astfel că, după optimismul a revenit pe piețe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...


pixel