China devine tot mai "coercitivă și agresivă", SUA, tot mai nemulțumite
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este un joc al nervilor de tipul care pe care
Este un joc al nervilor de tipul care pe care
Statele Unite vor face tot ce le stă în putință pentru a gestiona tensiunile cu China și pentru a preveni conflictele, cu urmări economice devastatoare, iar efoturile noastre vor continua chiar dacă Beijingul devine din ce în ce mai agresiv în regiunea asiatică, inclusiv în apropierea Taiwanului, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

Relațiile dintre China și Statele Unite, tot mai nemulțumite de atitudinea Beijingului, au fost tensionate în ultimele luni, cele mai mari două economii ale lumii confruntându-se pe teme atât de diverse precum Taiwanul, situația drepturilor omului în China și activitatea militară din Marea Chinei de Sud.

Austin s-a întâlnit cu ministrul chinez al apărării Wei Fenghe, cele două părți reafirmându-și, cu acest prilej, angajamentul de a gestiona mai bine relația lor, deși nu a existat niciun semn de progres în rezolvarea diferendelor. Vorbind în marja Dialogului Shangri-La, cea mai importantă reuniune de securitate din Asia, Austin a declarat că SUA vor continua să își sprijine aliații, inclusiv Taiwanul.

"Acest lucru este cu atât mai important cu cât China adoptă o abordare mai coercitivă și mai agresivă a pretențiilor sale teritoriale", a spus el. China revendică autonomia Taiwanului și a promis că o va lua cu forța dacă va fi necesar. În acest context, Austin a vorbit despre o creștere "alarmantă" a incidentelor aeriene și navale, când avioane și nave americane se trezesc brusc cu cele chineze.

Incidente periculoase 

În luna mai, un avion de vânătoare chinez a interceptat periculos un avion de supraveghere militară australian în regiunea Mării Chinei de Sud, iar armata canadiană a acuzat avioanele de război chinezești că îi hărțuiesc avioanele de patrulare în timp ce acestea monitorizează eludarea sancțiunilor impuse de Coreea de Nord.

Taiwanul se plânge de ani de zile de misiunile repetate ale forțelor aeriene chineze în zona sa de identificare a apărării aeriene, care nu este un spațiu aerian teritorial, ci o zonă mai largă pe care o monitorizează pentru amenințări. Dl Austin a declarat că astfel de incursiuni au crescut în ultimele luni.

Austin a declarat că politica americană față de Taiwan este de a rămâne opusă oricărei schimbări unilaterale a status quo-ului. "Politica noastră nu s-a schimbat. Dar, din nefericire, nu pare să fie cazul Chinei", a spus Austin, potrivit căruia "menținerea păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan nu este doar un interes american. Este o chestiune de interes internațional".

NATO asiatic?

Într-un discurs axat pe angajamentul SUA în regiune, Austin a declarat că SUA își vor menține prezența în Asia, dar că Washingtonul a înțeles necesitatea de a preveni conflictele. Dar, de atunci, oficialii americani au declarat că, deși rămân precauți cu privire la sprijinul de lungă durată al Chinei pentru Rusia în general, sprijinul militar și economic de care se temeau nu s-a materializat, cel puțin deocamdată.

China nu a condamnat atacul Rusiei și nu îl numește o invazie, dar a îndemnat la o soluție negociată. Beijingul și Moscova s-au apropiat în ultimii ani. În februarie, cele două părți au semnat un parteneriat strategic amplu, menit să contracareze influența SUA și au declarat că nu vor avea "niciun domeniu de cooperare "interzis"".

"Nu căutăm confruntări sau conflicte. Și nu căutăm un nou Război Rece, un NATO asiatic sau o regiune divizată în blocuri ostile", a spus el. Austin s-a referit, de asemenea, la invazia Rusiei în Ucraina, care a fost o prioritate la Washington și în alte capitale occidentale în ultimele trei luni.

"Invazia Rusiei în Ucraina este ceea ce se întâmplă atunci când opresorii calcă în picioare regulile care ne protejează pe toți", a declarat Austin. "Este o imagine a unei posibile lumi de haos și agitație în care niciunul dintre noi nu ar vrea să trăiască."

Nu a vrut să audă

Pe acest funal, președintele american, Joe Biden a afirmat că liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, "nu a vrut să audă" avertismentele americane înainte ca Rusia să-i invadeze ţara. "Mulţi au crezut că exagerez" când am vorbit despre un atac rus asupra Ucrainei înainte de a începe, a spus șefu administrației americane. "Dar ştiam că avem informaţii în acest sens. Putin urma să treacă graniţa. Nu era nicio îndoială, iar Zelenski nu a vrut să audă asta", a adăugat el în faţa jurnaliştilor.

Statele Unite au început să avertizeze despre pregătirile pentru o invazie a Ucrainei cu mult înainte ca preşedintele rus să anunţe la 24 februarie o "operaţiune specială" împotriva ţării. Aceste avertismente au suscitat neîncredere şi chiar critici mai mult sau mai puţin voalate din partea unor aliaţi europeni care considerau la acea vreme că Statele Unite sunt prea alarmiste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel