Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Relațiile dintre China și Statele Unite, tot mai nemulțumite de atitudinea Beijingului, au fost tensionate în ultimele luni, cele mai mari două economii ale lumii confruntându-se pe teme atât de diverse precum Taiwanul, situația drepturilor omului în China și activitatea militară din Marea Chinei de Sud.
Austin s-a întâlnit cu ministrul chinez al apărării Wei Fenghe, cele două părți reafirmându-și, cu acest prilej, angajamentul de a gestiona mai bine relația lor, deși nu a existat niciun semn de progres în rezolvarea diferendelor. Vorbind în marja Dialogului Shangri-La, cea mai importantă reuniune de securitate din Asia, Austin a declarat că SUA vor continua să își sprijine aliații, inclusiv Taiwanul.
"Acest lucru este cu atât mai important cu cât China adoptă o abordare mai coercitivă și mai agresivă a pretențiilor sale teritoriale", a spus el. China revendică autonomia Taiwanului și a promis că o va lua cu forța dacă va fi necesar. În acest context, Austin a vorbit despre o creștere "alarmantă" a incidentelor aeriene și navale, când avioane și nave americane se trezesc brusc cu cele chineze.
Incidente periculoase
În luna mai, un avion de vânătoare chinez a interceptat periculos un avion de supraveghere militară australian în regiunea Mării Chinei de Sud, iar armata canadiană a acuzat avioanele de război chinezești că îi hărțuiesc avioanele de patrulare în timp ce acestea monitorizează eludarea sancțiunilor impuse de Coreea de Nord.
Taiwanul se plânge de ani de zile de misiunile repetate ale forțelor aeriene chineze în zona sa de identificare a apărării aeriene, care nu este un spațiu aerian teritorial, ci o zonă mai largă pe care o monitorizează pentru amenințări. Dl Austin a declarat că astfel de incursiuni au crescut în ultimele luni.
Austin a declarat că politica americană față de Taiwan este de a rămâne opusă oricărei schimbări unilaterale a status quo-ului. "Politica noastră nu s-a schimbat. Dar, din nefericire, nu pare să fie cazul Chinei", a spus Austin, potrivit căruia "menținerea păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan nu este doar un interes american. Este o chestiune de interes internațional".
NATO asiatic?
Într-un discurs axat pe angajamentul SUA în regiune, Austin a declarat că SUA își vor menține prezența în Asia, dar că Washingtonul a înțeles necesitatea de a preveni conflictele. Dar, de atunci, oficialii americani au declarat că, deși rămân precauți cu privire la sprijinul de lungă durată al Chinei pentru Rusia în general, sprijinul militar și economic de care se temeau nu s-a materializat, cel puțin deocamdată.
China nu a condamnat atacul Rusiei și nu îl numește o invazie, dar a îndemnat la o soluție negociată. Beijingul și Moscova s-au apropiat în ultimii ani. În februarie, cele două părți au semnat un parteneriat strategic amplu, menit să contracareze influența SUA și au declarat că nu vor avea "niciun domeniu de cooperare "interzis"".
"Nu căutăm confruntări sau conflicte. Și nu căutăm un nou Război Rece, un NATO asiatic sau o regiune divizată în blocuri ostile", a spus el. Austin s-a referit, de asemenea, la invazia Rusiei în Ucraina, care a fost o prioritate la Washington și în alte capitale occidentale în ultimele trei luni.
"Invazia Rusiei în Ucraina este ceea ce se întâmplă atunci când opresorii calcă în picioare regulile care ne protejează pe toți", a declarat Austin. "Este o imagine a unei posibile lumi de haos și agitație în care niciunul dintre noi nu ar vrea să trăiască."
Nu a vrut să audă
Pe acest funal, președintele american, Joe Biden a afirmat că liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, "nu a vrut să audă" avertismentele americane înainte ca Rusia să-i invadeze ţara. "Mulţi au crezut că exagerez" când am vorbit despre un atac rus asupra Ucrainei înainte de a începe, a spus șefu administrației americane. "Dar ştiam că avem informaţii în acest sens. Putin urma să treacă graniţa. Nu era nicio îndoială, iar Zelenski nu a vrut să audă asta", a adăugat el în faţa jurnaliştilor.
Statele Unite au început să avertizeze despre pregătirile pentru o invazie a Ucrainei cu mult înainte ca preşedintele rus să anunţe la 24 februarie o "operaţiune specială" împotriva ţării. Aceste avertismente au suscitat neîncredere şi chiar critici mai mult sau mai puţin voalate din partea unor aliaţi europeni care considerau la acea vreme că Statele Unite sunt prea alarmiste.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...