Dacă afirmațiile lor sunt adevărate, înseamnă că China a depășit SUA în dezvoltarea de arme laser de înaltă energie care ar putea fi folosite pe câmpul de luptă.
Cu toate acestea, capacitatea pe care cercetătorii militari chinezi susțin că au dezvoltat-o nu a fost încă văzută în acțiune.
Cercetătorii de la Universitatea Națională de Tehnologie a Apărării, o instituție de cercetare militară din Hunan, au declarat că au dezvoltat un sistem de răcire care permite laserelor de înaltă energie să rămână alimentate fără să se încălzească prea tare, a relatat South China Morning Post.
Sistemul reprezintă un "progres uriaș în îmbunătățirea performanțelor sistemelor laser de înaltă energie", au declarat oamenii de știință într-un articol publicat în Acta Optica Sinica, o revistă de specialitate în limba chineză, la 4 august, potrivit South China Morning Post.
"Fascicule de înaltă calitate pot fi produse nu numai în prima secundă, ci și menținute pe termen nelimitat", au adăugat ei.
Fasciculele laser pot încălzi gazul din aer, ceea ce poate reduce calitatea fasciculului și poate provoca daune în interiorul camerei laser, se arată în raport. Pentru a ocoli această problemă, cercetătorii au spus că au dezvoltat un sistem care ar putea sufla gaz curat prin cameră și elimina căldura reziduală. Acest lucru le-a permis să facă laserul mai compact și mai eficient.
China și SUA, printre alte națiuni, caută să dezvolte arme laser de înaltă energie pregătite pentru luptă, care pot genera fascicule suficient de puternice pentru a topi oțelul.
Armele cu laser de mare putere au potențialul de a fi o tehnologie care va schimba regulile jocului în domeniul războiului și al apărării, deoarece ar putea să tragă asupra unor ținte precum drone, rachete și avioane de mici dimensiuni cu o viteză apropiată de cea a luminii, la costuri mai mici decât rachetele de interceptare. O provocare, însă, a fost timpul de răcire.
Într-un tweet referitor la aceste rapoarte, Steve Weaver, un fost oficial militar britanic, a declarat că, dacă știrea privind realizarea de către oamenii de știință chinezi este adevărată, aceasta ar plasa China în fața SUA în mai multe privințe.
Citește și:
Pentagonul alocă aproape 1 miliard de euro pentru o rachetă care să dea fiori Rusiei și Chinei
Marile companii de apărare din SUA au impulsionat, de asemenea, dezvoltarea de arme bazate pe laser în cadrul unor proiecte, inclusiv al Inițiativei de extindere a laserului de înaltă energie a Departamentului american al Apărării. Fasciculele ar putea fi folosite pentru a apăra siturile de amenințările care se apropie.
În ultimii ani, armata americană a adoptat aceste sisteme
Armata, de exemplu, a montat lasere de 50 de kilowați pe vehiculele sale blindate de luptă Stryker, în timp ce nava amfibie USS Portland a Marinei a testat un laser de 150 de kilowați împotriva unei ținte de suprafață. Pușcașii marini au testat un sistem de arme laser compact cu o putere cuprinsă între 2 și 10 kilowați, iar Forțele Aeriene au primit capsule laser de mare energie pentru avioanele lor de luptă.
Lockheed Martin a anunțat anul trecut că a livrat un laser de 300 de kilowați Departamentului Apărării. În prezent, lucrează la un laser mai puternic, de 500 de kilowați, se arată pe site-ul web al companiei.
Deși a existat un interes reînnoit pentru această tehnologie, există limitări majore în ceea ce privește utilizarea ei.
Armele cu laser sunt, de obicei, cu atât mai puțin puternice cu cât sunt mai departe de țintă și pot fi zădărnicite de vremea nefavorabilă, cum ar fi ceața și furtunile, care pot reduce raza de acțiune și calitatea fasciculului, a declarat Biroul de responsabilitate al guvernului american, adăugând că cerințele de răcire ar putea, de asemenea, să le limiteze eficacitatea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...