China ignoră avertismentele şi recomandările FMI privind economia
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
China. Foto: Pexels.com
China. Foto: Pexels.com
Oficialul FMI a subliniat necesitatea de a îmbunătăți sustenabilitatea sectorului imobiliar, de a reduce riscurile legate de datorii și de a pune mai mult accent pe consumul intern.

Premierul chinez Li Qiang a diminuat preocupările cu privire la dificultățile economiei țării sale și a asigurat investitorii că Beijingul va intensifica măsurile de sprijinire a creșterii, în urma apelului directorului general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, către Guvernul chinez de a adopta reforme pro-piață, potrivit informațiilor furnizate de Bloomberg.

Li a menționat că există încă un potențial semnificativ pentru extinderea politicilor macroeconomice, deoarece inflația consumatorilor este într-o măsură relativ mică, iar nivelul datoriei guvernamentale nu este alarmant. În general, cererea în China este încă considerată insuficientă, conform declarațiilor lui Li, exprimate la Forumul de Dezvoltare organizat de China.

Chiar dacă Li a recunoscut îngrijorările legate de sectorul imobiliar chinez și de nivelul datoriei autorităților locale, el a subliniat că unele dificultăți și probleme nu sunt atât de grave precum se tem oamenii. Li a evidențiat că măsurile adoptate pentru a limita riscurile în aceste domenii arată progrese pozitive.

Economia chineză, a doua cea mai mare din lume, a înregistrat un început solid în 2024, cu avansuri în exporturi, producția industrială și investiții care au depășit așteptările. Aceste evoluții au redus necesitatea unor măsuri imediate de stimulare, deși economiștii subliniază necesitatea unui sprijin suplimentar pentru a atinge ținta de creștere ambițioasă de 5% pentru acest an.

 

Ce a declarat Kristalina Georgieva

 

Kristalina Georgieva a subliniat la același eveniment că adoptarea unui pachet cuprinzător de reforme pro-piață ar putea accelera semnificativ creșterea economiei chineze în comparație cu starea actuală. Ea a indicat că această creștere suplimentară ar putea reprezenta 20% din expansiunea reală a economiei în următorii 15 ani, adăugând 3.500 de miliarde de dolari economiei chineze.

Oficialul FMI a subliniat necesitatea de a îmbunătăți sustenabilitatea sectorului imobiliar, de a reduce riscurile legate de datorii și de a pune mai mult accent pe consumul intern.

Georgieva a sugerat că China ar trebui să se concentreze mai mult pe consumul intern, sporind puterea de cumpărare a familiilor și extinzând sistemele de securitate socială, inclusiv sistemele de pensii, într-un mod fiscal responsabil. Ea a adăugat că China ar trebui să creeze un cadru robust de reglementare pentru inteligența artificială, dat fiind statutul său de lider în rândul piețelor emergente în acest domeniu.

În plus, Georgieva a subliniat că China are un potențial imens în ceea ce privește economia verde, menționând necesitatea de a vinde o pondere mai mare din electricitate la prețuri de piață pentru o decarbonizare mai eficientă. Ea a recomandat extinderea comercializării certificatelor de emisii în sectorul industrial.

Li a prezentat măsurile pe care Guvernul intenționează să le adopte pentru a stimula cererea internă în 2024, inclusiv eliminarea barierelor pentru o piață internă unificată, acordarea rezidenței urbane pentru migranții rurali, și o campanie pentru încurajarea consumatorilor și companiilor să înlocuiască echipamentele și bunurile vechi. Premierul chinez a subliniat și accentul pus pe dezvoltarea tehnologiilor și sistemelor de fabricație avansate, menționând creșterea ponderii industriilor emergente și strategice în totalul economiei în ultimul deceniu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel