A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
După ce mult timp Occidentul a considerat Rusia drept principalul rival în această regiune fragilă şi săracă din Europa de Sud-Est, China devine un actor de temut, decis să pompoze importante mijloace financiare în această regiune prea săracă pentru a-şi dezvolta infrastructura şi a-şi susţine industria în criză.
”Orașul s-a trezit”
Deocamdată, UE asigură 70% din investiţiile străine directe în Serbia, Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Macedonia de Nord şi Muntenegru, mult peste investiţiile chineze de 1%, arată datele Comisiei Europene pentru perioada 2007-2016. Dar în ultimii ani chinezii au devenit mult mai activi, în special prin intermediul creditelor cu dobânzi reduse a căror valoare a permis gigantului asiatic să concureze cu UE.
Oraşul Smederevo, est de Belgrad, capitala Serbiei, găzduieşte cea mai mare oţelărie din Serbia, cumpărată de chinezii care au salvat întreprinderea cu 5.000 de angajați, după ce au plătit 46 milioane de euro. "Salariile se dau la timp. Oraşul s-a trezit", spune un muncitor, Novica Djordjevic. De altfel, societatea, vândută de US Steel, fostul proprietar, Guvernului de la Belgrad pentru un euro, a trecut pe profit iar veniturile au crescut cu 37%.
Noul drum al mătăsii
Poartă de intrare în sudul Europei, Balcanii sunt o componentă importantă a "Noului drum al mătăsii" proiectul Chinei pentru stimularea exporturilor. Bruxelles-ul este însă îngrijorat, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Johannes Hahn, exprimându-şi "temerile faţă de efectele socio-economice şi financiare pe care le pot avea investiţiile chineze", în această regiune săracă.
Johannes Hahn evocă cazul micului stat Muntenegru, a cărui datorie a explodat pentru a ajunge la 70% din PIB, după ce ţara a contractat un împrumut de peste 800 milioane de euro de la o bancă chineză pentru a construi o autostradă prin munţi. "Aceste investiţii chineze vin deseori cu condiţii", spune Johannes Hahn, ceea ce este de natură să pună în pericol obiectivul "îmbunătăţirii stabilităţii şi dezvoltării economice a Balcanilor".
Citește și China, revoluție în relația cu UE
Lipsite de bani, ţările din Balcani nu au acces la pieţele financiare europene şi "nu sunt în măsură să refuze banii", spune Matt Ferchen, specialist în China la centrul de reflexie Carnegie-Tsinghua Center for Global Policy. Cu atât mai mult cu cât fondurile chineze vin fără obligaţii în ceea ce priveşte lupa împotriva corupţiei, una din preocupările UE în regiune.
"Noul drum al mătăsii" va fi una din temele centrale ale summitului '16+1' care va avea loc vineri la Dubrovnik (Croaţia), reunind China şi ţările din Europa Centrală şi de Est.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...