China întoarce spatele Europei și refuză să-i livreze gaze naturale lichefiate
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Între timp, banii fug din China într-un ritm nemaivăzut până acum
Între timp, banii fug din China într-un ritm nemaivăzut până acum
Autoritățile chineze au ordonat marilor companii de stat să nu mai revândă gaze naturale lichefiate (GNL) în Europa, anunță agenția Bloomberg. Motivul oficial: se apropie iarna.

"Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă, principalul organism economic al țării, a cerut PetroChina Co, Sinopec și Cnooc Ltd. să păstreze volumele de iarnă pentru uz intern", au declarat sursele citate de Bloomberg. China are contracte mari de GNL cu SUA, iar comercianții locali au redirecționat unele livrări către Europa în acest an, din cauza cererii interne scăzute, a explicat agenția americană. 

Dacă iarna se va dovedi friguroasă, decizia de a întrerupe livrările ar putea agrava criza energetică din UE, consideră experții Bloomberg. În același timp, deși vânzările de GNL din China au reușit să mai calmeze furtuna de pe piața gazelor din Euroa, refacerea rapidă a stocurilor și costurile de transport record au făcut ca reaprovizionarea să fie mai puțin atractivă, spun interlocutorii agenției.

Venind în completare, Reuters notează că UE primește în prezent 70% din exporturile de GNL ale SUA. În ciuda faptului că țara se așteaptă la o creștere a prețurilor la energie pe fondul unor livrări record, Washingtonul nu are de gând să limiteze exporturile de GNL către Europa, precizează  Reuters.

Un ritm nemaiîntâlnit

Între timp, retragerile de capital de pe piețele financiare din China au dobândit un ritm nemaiîntâlnit de ani de zile, deoarece investitorii fug de o monedă în degringoladă și de o economie fără direcție. Analiștii atrag atenția că tot mai mulți bani ies din țară prin canale secundare, ceea ce reprezintă un alt semn al pierderii de încredere. ”Toată lumea suferă de pe urma furtunii provocate de creșterea ratelor dobânzilor din SUA", a declarat omul de afaceri Liu Yuan, citat de AFP.

Oficial, conturile financiare naționale ale Chinei, care acoperă piețele de acțiuni și obligațiuni și fluxurile de investiții directe, arată o ieșire netă de capital de 101 miliarde de dolari în ultimele șase luni. În anul 2022 se preconizează că va avea loc cea mai mare retragere de fonduri din 2016 încoace, investitorii străini preferând, în decurs de șapte luni, să vândă masiv. Desigur, exporturile înseamnă că balanța de cont curent a Chinei este încă pozitivă și nu toate clasele de active se confruntă cu ieșiri. Dar o ieșire uriașă de 45,2 miliarde de dolari din balanța de plăți, la categoria "erori și omisiuni", i-a făcut pe unii economiști să suspecteze că banii părăsesc țara prin canale ilegale sau semi-legale.

Banii se duc pe fereastră

"Erorile și omisiunile reflectă, în esență, ieșirea de bani de la rezidenți într-un mod neoficial", a comentat Alicia García Herrero, economist șef pentru Asia la banca franceză Natixis. "Nu doar managerii de active străini nu mai investesc în China, dar și retragerile neînregistrate se intensifică", a adăugat ea, în condițiile în care încrederea se clatină. 

În acest an, yuanul s-a depreciat cu peste 11% față de dolar.

Spre deosebire de majoritatea alte mari economii mondiale, care își înăspresc rapid politica pentru a controla inflația în creștere, China reduce ratele de creditare pentru a susține o economie în declin. Piața imobiliară, unde majoritatea chinezilor au cele mai mari active, este în scădere puternică, iar șomajul a atins un nivel record în rândul tinerilor. Investițiile externe în cadrul programului transfrontalier Bond Connect, care leagă China continentală de Hong Kong și de piețele globale, au totalizat 301,5 miliarde de yuani (42 de miliarde de dolari) la sfârșitul lunii august, în creștere cu 34% față de luna precedentă și de 19 ori mai mult decât în martie.

"Toate tipurile de active sunt în scădere în acest an, cu excepția unor produse de pe piața monetară ancorate la dolarul american", a declarat Liu Yaolong, director de marketing la GaoTeng Global Asset Management, care a promovat astfel de fonduri pentru investitorii chinezi.

Citește și Liderul Chinei avertizează: ''Ne aşteaptă vremuri dificile''. Xi Jinping amenință Taiwanul VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel