China investește 11 miliarde de dolari într-un uriaș proiect energetic

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Va fi ceva uriaș
Va fi ceva uriaș
China a demarat miercuri lucrările la un proiect de producţie de energie din surse regenerabile cu o valoare de 80 de miliarde de yuani (11 miliarde de dolari) în regiunea deşertică Mongolia Interioară, amplasată la graniţa cu Mongolia şi Federaţia Rusă, acest proiect fiind parte a unui program ambiţios destinat atingerii obiectivelor climatice, transmite Bloomberg.

Proiectul amplasat în deşertul Kubuqi prevede construcţia unor uriaşe parcuri fotovoltaice şi eoliene iar la finalizare va avea o capacitate instalată de 16 Gigawaţi, a informat China Three Gorges Group, unul din cei doi dezvoltatori. După ce va fi finalizat, acest proiect va putea furniza 40 de miliarde de kilowaţi-oră de electricitate către regiunea Beijing-Tianjin-Hebei în fiecare an.

Dezvoltatorii susţin că această facilitate va deveni cel mai mare proiect mondial de producţie de energie regenerabilă într-o regiune deşertică. Proiectul va include 8 Gigawaţi de energie fotovoltaică, 4 Gigawaţi de energie eoliană şi 4 Gigawaţi de energie electrică produsă în termocentrale de ultimă generaţie, care vor fi pornite în perioadele în care cererea de energie atinge valori maxime.

Acest proiect, pentru care nu a fost dezvăluit calendarul de finalizare, face parte din planul Chinei de a construi noi capacităţi de energie regenerabilă de 450 de Gigawaţi. Obiectivul Beijingului este ca în 2030 China să aibă capacităţi regenerabile de 1.200 de Gigawaţi.

Citește și China se declară pregătită să-și consolideze legăturile cu Franța

Dincolo de relațiile bilaterale, este evident că, în spatele acestei manevre diplomatice cu Paristul, Beijingul caută însă și altceva. O acțiune mult mai amplă, unde Franța ar urma să joace, potrivit cotidianului economic Les Echos, un rol strategic. Pentru Les Echos nu există nici un subiu că autoritățile de la Beijing au înțeles că este timpul să revigoreze relațiile cu Uniunea Europeană. Iar Franța pare platforma unde se vor face jocurile. 

Nu întâmplător șeful diplomației de la Beijing a declarat că țara sa apreciază faptul că Franța este "o putere centrală în Uniunea Europeană", chiar dacă există numeroase zone de tensiune între Beijing și Bruxelles: de la situația drepturilor omului în Xinjiang la tensiunile recurente în jurul Taiwanului și tensiunile mai recente cu Lituania, care a permis Taipeiului să deschidă o reprezentanță oficială și care se află astfel în vizorul Chinei. Citește mai departe AICI

Citește și SUA vor retrage companiile chineze de pe lista lor neagră

Decizia, care înseamnă că societățile americane nu vor mai fi obligate să efectueze verificări suplimentare înainte de a exporta bunuri către partenerii lor chinezi, nu anunță neapărat un dezgheț generalizat.

Întrebat joi despre această decizie în cadrul unei ședințe de informare a Ministerului chinez de Externe, purtătorul de cuvânt Wang Wenbin a îndemnat SUA să nu mai adopte practici nedrepte și discriminatorii împotriva unor companii chineze. "China va continua să apere interesele legitime și justificate ale companiilor chineze", a spus el. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com

pixel