China investește 11 miliarde de dolari într-un uriaș proiect energetic
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Va fi ceva uriaș
Va fi ceva uriaș
China a demarat miercuri lucrările la un proiect de producţie de energie din surse regenerabile cu o valoare de 80 de miliarde de yuani (11 miliarde de dolari) în regiunea deşertică Mongolia Interioară, amplasată la graniţa cu Mongolia şi Federaţia Rusă, acest proiect fiind parte a unui program ambiţios destinat atingerii obiectivelor climatice, transmite Bloomberg.

Proiectul amplasat în deşertul Kubuqi prevede construcţia unor uriaşe parcuri fotovoltaice şi eoliene iar la finalizare va avea o capacitate instalată de 16 Gigawaţi, a informat China Three Gorges Group, unul din cei doi dezvoltatori. După ce va fi finalizat, acest proiect va putea furniza 40 de miliarde de kilowaţi-oră de electricitate către regiunea Beijing-Tianjin-Hebei în fiecare an.

Dezvoltatorii susţin că această facilitate va deveni cel mai mare proiect mondial de producţie de energie regenerabilă într-o regiune deşertică. Proiectul va include 8 Gigawaţi de energie fotovoltaică, 4 Gigawaţi de energie eoliană şi 4 Gigawaţi de energie electrică produsă în termocentrale de ultimă generaţie, care vor fi pornite în perioadele în care cererea de energie atinge valori maxime.

Acest proiect, pentru care nu a fost dezvăluit calendarul de finalizare, face parte din planul Chinei de a construi noi capacităţi de energie regenerabilă de 450 de Gigawaţi. Obiectivul Beijingului este ca în 2030 China să aibă capacităţi regenerabile de 1.200 de Gigawaţi.

Citește și China se declară pregătită să-și consolideze legăturile cu Franța

Dincolo de relațiile bilaterale, este evident că, în spatele acestei manevre diplomatice cu Paristul, Beijingul caută însă și altceva. O acțiune mult mai amplă, unde Franța ar urma să joace, potrivit cotidianului economic Les Echos, un rol strategic. Pentru Les Echos nu există nici un subiu că autoritățile de la Beijing au înțeles că este timpul să revigoreze relațiile cu Uniunea Europeană. Iar Franța pare platforma unde se vor face jocurile. 

Nu întâmplător șeful diplomației de la Beijing a declarat că țara sa apreciază faptul că Franța este "o putere centrală în Uniunea Europeană", chiar dacă există numeroase zone de tensiune între Beijing și Bruxelles: de la situația drepturilor omului în Xinjiang la tensiunile recurente în jurul Taiwanului și tensiunile mai recente cu Lituania, care a permis Taipeiului să deschidă o reprezentanță oficială și care se află astfel în vizorul Chinei. Citește mai departe AICI

Citește și SUA vor retrage companiile chineze de pe lista lor neagră

Decizia, care înseamnă că societățile americane nu vor mai fi obligate să efectueze verificări suplimentare înainte de a exporta bunuri către partenerii lor chinezi, nu anunță neapărat un dezgheț generalizat.

Întrebat joi despre această decizie în cadrul unei ședințe de informare a Ministerului chinez de Externe, purtătorul de cuvânt Wang Wenbin a îndemnat SUA să nu mai adopte practici nedrepte și discriminatorii împotriva unor companii chineze. "China va continua să apere interesele legitime și justificate ale companiilor chineze", a spus el. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Cine se află în spatele mărcii de pantofi Jacques Solovière?

Jacques Soloviere. Un nume care te duce cu gândul la un...

Legea ANL a suferit schimbări majore

Legea ANL a fost recent modificată substanțial.

Ora adevărului pentru patru din cei Șapte Magnifici

Tesla, Meta, Microsoft și Alphabet își vor publica,...

Rețeaua energetică a Ucrainei, mutilată

Sectorul energetic ucrainean a fost extrem de afectat în...

2023, an record pentru încălzirea oceanelor

Potrivit raportului Copernicus, temperatura medie a...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Michelin mută fabrica din Polonia la Zalău

Compania producătoare de anvelope Michelin va muta la...

Gazoductul Balticconnector a fost repus în funcțiune

O conductă de gaz din Marea Baltică, care a fost ruptă...


pixel