China pune la punct un nou PLAN ECONOMIC cincinal

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
China, marea câștigătoare a pandemiei
China, marea câștigătoare a pandemiei
Liderii chinezi vor stabili direcţia în care se va îndrepta economia ţării în perioada 2021-2025 la o reuniune importantă care va începe luni, în încercarea de a ajunge la un echilibru între creştere şi reforme pentru a evita stagnarea în contextul unui context global incert şi al tensiunilor cu SUA, transmite Reuters.

Preşedintele Xi Jinping şi membrii Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez se vor întâlni în perioada 26-29 octombrie în spatele uşilor închise pentru a pune la punct cel de al 14-lea plan cincinal.

Potrivit analiştilor acest plan cincinal şi punerea sa în aplicare vor fi cruciale pentru ca ţara să evite aşa-numita 'capcană a venitului mediu', când e nevoie de creşterea productivităţii muncii dacă se doreşte continuarea creşterii economice.

"Deşi Guvernul chinez cere de mai mulţi ani o schimbare a modelului de dezvoltare, credem că următorii cinci ani vor fi deosebit de importanţi, atât din punct de vedere economic cât şi politic", susţin economiştii de la Goldman Sachs.

SARS-CoV-2 a suferit o nouă mutație. Ceva total SURPRINZĂTOR

Analiştii sunt de părere că menţinerea unei creşteri economice solide va fi o prioritate, chiar dacă au crescut aşteptările ca liderii chinezi să anunţe noi reforme destinate stimulării cererii interne, inovaţiei şi auto-suficienţei.

Investitorii vor urmări cu atenţie dacă liderii chinezi vor anunţa o ţintă de creştere economică mai flexibilă, după ce în acest an au renunţat, pentru prima dată după 2002, la ţinta de creştere economică din cauza incertitudinii provocată de criza coronavirusului. Potrivit unor analişti, abandonarea ţintelor de creştere ar diminua depenenţa Chinei de stimulentele alimentate de datorii şi ar încuraja investiţiile mai productive.

"Ritmul de creştere potenţială a Chinei va continua să încetinească din cauza îmbătrânirii populaţiei, efectelor în scădere ale investiţiilor în susţinerea creşterii şi diminuării dividendelor de pe urma globalizării. Pentru a inversa această încetinire, este nevoie de reforme de profunzime", a spus Tang Jianwei, economist şef la Bank of Communications.

Sursele citate de Reuters susţin că liderii chinezi sunt pregătiţi să accepte o ţintă de creştere mai mică, în comparaţie cu cea pentru perioada 2016-2020. Diferite organisme guvernamentale şi economişti au recomandat o ţintă de creştere anuală a Produsului Intern Brut de aproximativ 5%.

Noul plan economic cincinal, care va fi discutat şi aprobat săptămâna viitoare de liderii chinezi, ar urma să fie dezvăluit la Adunarea anuală a Parlamentului chinez, care va avea loc la începutul lui 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de valori
Fum alb care anunță că un nou papă a fost ales de conclav

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...

Tribunal
Banca Naționala a României
Ministerul Finanțelor
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Arme / Foto: Freepik
Nicolae Giugea este noul șef al Casei Naționalede Pensii
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Donald Trump
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Se impune o revizuire profundă / FOTO:Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Dan Șucu, președintele Concordia
Ucraina. Foto: Freepik.com
Banca Norvegiei / FOTO: Wikipedia

Banca centrală a Norvegiei menține rata dobânzii la 4,5%

Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.

Stație de transformare
Submarin

Compania Hyundai va dezvolta un nou submarin

Transferurile de tehnologie din anii ’80 au deschis...

Freepik.com
Robor
Foto: Freepik.com
Bursa / Foto: Freepik
Bani / FOTO: Freepik
Butoaie cu petrol / Foto: Freepik
Aston Martin / FOTO: Wikipedia

Aston Martin, risc de ieșire de pe traseu la următorul viraj

Obiective ambițioase, realitate dezamăgitoare.

Aeroportul JFK / FOTO: wikipedia

SUA modifică sistemul de control al traficului aerian

Un sistem considerat învechit și subdimensionat.


pixel