China pune la punct un nou PLAN ECONOMIC cincinal
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
China, marea câștigătoare a pandemiei
China, marea câștigătoare a pandemiei
Liderii chinezi vor stabili direcţia în care se va îndrepta economia ţării în perioada 2021-2025 la o reuniune importantă care va începe luni, în încercarea de a ajunge la un echilibru între creştere şi reforme pentru a evita stagnarea în contextul unui context global incert şi al tensiunilor cu SUA, transmite Reuters.

Preşedintele Xi Jinping şi membrii Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez se vor întâlni în perioada 26-29 octombrie în spatele uşilor închise pentru a pune la punct cel de al 14-lea plan cincinal.

Potrivit analiştilor acest plan cincinal şi punerea sa în aplicare vor fi cruciale pentru ca ţara să evite aşa-numita 'capcană a venitului mediu', când e nevoie de creşterea productivităţii muncii dacă se doreşte continuarea creşterii economice.

"Deşi Guvernul chinez cere de mai mulţi ani o schimbare a modelului de dezvoltare, credem că următorii cinci ani vor fi deosebit de importanţi, atât din punct de vedere economic cât şi politic", susţin economiştii de la Goldman Sachs.

SARS-CoV-2 a suferit o nouă mutație. Ceva total SURPRINZĂTOR

Analiştii sunt de părere că menţinerea unei creşteri economice solide va fi o prioritate, chiar dacă au crescut aşteptările ca liderii chinezi să anunţe noi reforme destinate stimulării cererii interne, inovaţiei şi auto-suficienţei.

Investitorii vor urmări cu atenţie dacă liderii chinezi vor anunţa o ţintă de creştere economică mai flexibilă, după ce în acest an au renunţat, pentru prima dată după 2002, la ţinta de creştere economică din cauza incertitudinii provocată de criza coronavirusului. Potrivit unor analişti, abandonarea ţintelor de creştere ar diminua depenenţa Chinei de stimulentele alimentate de datorii şi ar încuraja investiţiile mai productive.

"Ritmul de creştere potenţială a Chinei va continua să încetinească din cauza îmbătrânirii populaţiei, efectelor în scădere ale investiţiilor în susţinerea creşterii şi diminuării dividendelor de pe urma globalizării. Pentru a inversa această încetinire, este nevoie de reforme de profunzime", a spus Tang Jianwei, economist şef la Bank of Communications.

Sursele citate de Reuters susţin că liderii chinezi sunt pregătiţi să accepte o ţintă de creştere mai mică, în comparaţie cu cea pentru perioada 2016-2020. Diferite organisme guvernamentale şi economişti au recomandat o ţintă de creştere anuală a Produsului Intern Brut de aproximativ 5%.

Noul plan economic cincinal, care va fi discutat şi aprobat săptămâna viitoare de liderii chinezi, ar urma să fie dezvăluit la Adunarea anuală a Parlamentului chinez, care va avea loc la începutul lui 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel