China schimbă regulile războaielor pe mare. A lansat o navă nemaivăzută VIDEO
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
China este deja cel mai mare producător de nave din lume
China este deja cel mai mare producător de nave din lume
China a lansat primul purtător de drone fără echipaj din lume care folosește inteligența artificială pentru a naviga în mod autonom în ape deschise.

Oficial, nava a fost descrisă de Beijing ca fiind un instrument de cercetare maritimă, dar unii experți sunt convinși că nava are potențialulul necesare pentru a fi folosită în scopuri militare. 

Nava autonomă, pe numele ei Zhu Hai Yun, are aproximativ 88 de metri lungime, circa 14 metri lăţime şi 6 metri în adâncime, putând transporta zeci de drone aeriene, maritime și submersibile echipate cu diferite instrumente de observare, potrivit constructorului navei, CSSC Huangpu Wenchong Shipping Co, citat de publicația americană Insider. ”Este ceva epocal este prima navă-mamă cu sistem inteligent fără pilot din lume", a spus expertul. 

"Cel mai imediat beneficiu pentru China este probabil colectarea de date", a declarat pentru Insider Matthew Funaiole, expert în strategii la China Power Project la Center for Strategic and International Studies. "Din punct de vedere pur științific, așa cum prezintă China lucrurile, am putea vedea dronele chinezești (atât de suprafață, cât și subterane și lansate de pe Zhu Hai Yun) contribuind la atenuarea dezastrelor, monitorizarea mediului etc."

Dublă utilizare 

Cu toate acestea, nava-mamă cu drone ar putea fi folosită inclusiv de armata chineză pentru a culege informații în zona disputată a Mării Chinei de Sud, asupra căreia mai multe țări au făcut revendicări teritoriale concurente. În ultimii ani, China a făcut afirmații tot mai ferme privind suveranitatea asupra mării și și-a consolidat prezența militară.

"Când avem de-a face cu China, rareori avem o înțelegere perfectă a intențiilor sale, dar, așa cum am văzut în cazul activităților sale din Marea Chinei de Sud, aventurile științifice pot fi un precursor sau pot sprijini în alt mod obiectivele militare", a declarat Funaiole.

"Tehnologia, în special sistemele de colectare a informațiilor, au adesea aplicații cu dublă utilizare. Datele colectate de China de la sistemele autonome pot ajuta la supraveghere, la cunoașterea domeniului, ar putea ajuta submarinele armatei să navigheze, ar putea îmbunătăți posibilitățile Chinei în războiul antisubmarin etc."

Nava a fost prezentată pentru prima dată în luna mai, dar se crede că va fi livrată primilor beneficiari până la sfârșitul acestui an, după finalizarea testele pe mare, potrivit South China Morning Post.

Platformele fără pilot la bord ar putea fi "viitorul războiului"

Nava folosește primul sistem de inteligență artificială din lume numit Intelligent Mobile Ocean Stereo Observing System, dezvoltat de Southern Marine Science and Engineering Guangdong Laboratory, potrivit South China Morning Post.Nava va fi controlată de la distanță și se poate deplasa cu o viteză maximă de 18 noduri, potrivit constructorului naval.

Analistul Chen Dake a declarat pentru cotidianul de stat Science and Technology Daily că nava este o nouă "specie marină" care va revoluționa observarea oceanelor. China este deja cel mai mare constructor de nave din lume și are ambiția de a deveni o "mare putere maritimă".

Deși capacitățile și utilizările acestei nave rămân de văzut, armatele din întreaga lume se concentrează din ce în ce mai mult pe dezvoltarea dronelor și a vehiculelor fără pilot. Funaiole a precizat că China a investit resurse considerabile în diverse platforme fără pilot, cum ar fi dronele și vehiculele autonome, pentru a consolida poziția marinei sale. "Acest lucru va face parte din viitorul războiului", a spus el.

Citește și China ar putea lăsa SUA fără arme. Dintr-o singură decizie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...


pixel