China joacă murdar. De unde recrutează hackerii-spioni
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Hărțuirea cibernetică. Avocat: Simți că ești atacat oriunde te-ai afla, chiar și în propria casă
Hărțuirea cibernetică. Avocat: Simți că ești atacat oriunde te-ai afla, chiar și în propria casă
Serviciile secrete chineze recrutează oameni dintr-un vast grup de hackeri din sectorul privat care au adesea propriile agende și uneori își folosesc accesul pentru criminalitatea cibernetică comercială, spun experții.

Companiile de înaltă tehnologie din China nu recrutează de obicei vorbitori de cambogiană, așa că anunțurile pentru trei posturi bine plătite cu aceste competențe lingvistice astfel că anunțul nu a trecut neobservat. Anunțul a fost postat de un start-up de securitate care își are sediul în insula Hainan.

Însă acest start-up este mai mult decât pare, potrivit oamenilor legii americani. Hainan Xiandun Technology face parte dintr-o rețea de companii de fațadă controlate de către secretosul ministerul al securității de stat din China, potrivit unui rechizitoriu federal din mai. Aceste companii au piratat calculatoare din Statele Unite în Cambodgia până în Arabia Saudită, căutând date guvernamentale sensibile, precum și detalii despre sistemul de suprimare a incendiilor al unei companii din New Jersey, spun procurorii americani citați de The New York Times.

Acuzațiile par să reflecte o campanie din ce în ce mai agresivă a hackerilor guvernului chinez și o schimbare pronunțată a tacticii arătând că prima agenție de spionaj din China se duce dincolo de propriile limite pentru a apela și a recrutadintr-un vast grup de talente din sectorul privat.

Unii români au descoperit MINERITUL...pe BANI MULȚI și ILEGAL

Acest nou grup de hackeri a făcut ca mașina cibernetică de stat a Chinei să fie mai puternică, mai sofisticată și mai periculoasă și imprevizibilă. Sponsorizată, dar nu neapărat microgestionată de Beijing, această nouă rasă de hackeri atacă deopotrivă țintele guvernamentale și companiile private, amestecând spionajul tradițional cu frauda directă și alte infracțiuni în scopuri de profit.
Noua abordare a Chinei împrumută din tacticile Rusiei și Iranului, care au chinuit ținte publice și comerciale de ani de zile. 

Anchetatorii americani cred că aceste grupuri au fost responsabile pentru unele dintre cele mai mari atacuri cibernetice care au vizat divulgarea datelor a 500 de milioane de clienți ai lanțului hotelier Marriott, informații despre aproximativ 20 de milioane de angajați ai guvernului SUA și, anul acesta, atacul asupra unui sistem de e-mail al Microsoft care este utilizat demulte mari companii și guverne din lume.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel