China se confruntă cu o scădere semnificativă a exporturilor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
China. Foto: Pexels.com
China. Foto: Pexels.com
Scădere importantă a volumului exporturilor Chinei. 

Exporturile Chinei în luna mai au suferit o scădere mai pronunțată decât se estimase inițial, în timp ce importurile au înregistrat, de asemenea, o reducere, dar într-un ritm mai puțin accelerat. Această situație a afectat producătorii chinezi, din cauza scăderii cererii din străinătate și a stagnării consumului intern.

În comparație cu aceeași perioadă a anului 2022, exporturile din cea de-a doua economie mondială au înregistrat o scădere de 7,5% în luna mai, marcând cel mai sever declin din luna ianuarie. Acest declin vine după o creștere de 8,5% înregistrată în luna aprilie.

Pe de altă parte, importurile au înregistrat o contractare de 4,5%, ceea ce reprezintă o scădere mai lentă față de declinul de 7,9% înregistrat în luna aprilie.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o scădere cu 0,4% a exporturilor şi cu 8% a importurilor.

Performanţa slabă reflectă cererea slabă pentru bunurile "made în China".

"Datele slabe privind exporturile confirmă că China trebuie să se bazeze pe cererea internă deoarece economia globală încetineşte. Există din ce în ce mai multe presiuni asupra autorităţilor pentru majorarea consumului intern anul acesta, deoarece probabil cererea pe plan global se va diminua în semestrul doi", a apreciat Zhiwei Zhang, economist şef la Pinpoint Asset Management.

Activitatea fabricilor din China şi nivelul comenzilor noi în luna mai au scăzut mult mai rapid decât se estima, din cauza cererii slabe, arată datele publicate săptămâna trecută.

Guvernul de la Beijing se aşteaptă la o creştere modestă a PIB-ului anul acesta, de aproximativ 5%.

 

Din aceeaşi categorie: India și China, invitate de ruși să exploateze resursele energetice ale Insulei Sakhalin

 

Este mai degrabă un strigăt de ajutor decât o invitație și este greu de crezut că, dacă Moscova nu ar fi ajuns la fundul sacului din cauza războiului pe care l-a pornit în Ucraina, ar fi lansat vreodată un astfel de apel.

Și nu este vorba doar despre bani, ci și despre tehnologia necesară exploatării zăcămintelor de hidrocarburi. Când au plecat din Rusia, pe fondul sancțiunilor internaționale impuse Moscovei, marile companii occidentale au avut grijă să ia cu ele și o parte din utilajele mai deosebite pe care le foloseau. Rusia nu poate aduce din afara nici piese de schimb, nici aparatură, fiind, prin urmare, forțată - rezultat la propriei prostii - să apeleze la alții. 

Și cine ar putea fi acești ”alții” dacă nu țările care au rămas în relații cu Moscova și după ce trupele lui Putin au invadat Ucraina, iar acum o distrug metru cu metru. Mai precis India și China. Prin urmare, guvernatorul Insulei Sakhalin, din Pacific. a invitat companiile indiene și chineze să exploateze resursele energetice ale regiunii, după plecarea, în această zonă, a marilor companii europene și americane de petrol și gaze.

"Invităm companiile chineze și indiene să se implice în proiectele complexului energetic. Este o bună oportunitate pentru aceste întreprinderi de a umple nișa lăsată liberă de companiile americane și europene pe piața serviciilor de petrol și gaze", a declarat guvernatorul Valeri Limarenko, într-un mesaj postat pe site-ul guvernului rus.

Shell și ExxonMobil s-au retras anul trecut din proiectele energetice din Rusia, anulând miliarde de dolari americani.

Pe insulă se află uzina de gaz natural lichefiat (GNL) Sakhalin-2, administrată de Gazprom, și este în derulare proiectul petrolier Sakhalin-1, unde Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, deține o participație de 20%. Compania indiană ONGC Videsh Limited deține, de asemenea, o participație echivalentă în cadrul proiectului.

Limarenko a mai spus că zăcământul de gaze Yuzhno-Kirinskoye, pe care Washingtonul l-a plasat sub sancțiuni în 2015 pentru rolul Moscovei în Ucraina la acea vreme, ar trebui să înceapă să producă în 2025, conform graficului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eugen Rădulescu
Precizări făcute de Ministerul Justiției
Un cuplu se uită la documente
Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness

pixel