Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
China propune un canal verde pentru accelerarea exporturilor de metale rare către UE. Beijingul vrea să detensioneze relațiile comerciale cu Europa, în contextul restricțiilor introduse recent ca răspuns la tarifele impuse de SUA.
China a anunțat sâmbătă, prin Ministerul Comerțului, intenția de a crea un „canal verde” pentru a accelera procesul de acordare a licențelor necesare exportului de metale rare către Uniunea Europeană. Măsura vine în contextul în care autoritățile chineze au introdus în aprilie noi cerințe de licențiere pentru aceste exporturi strategice.
Potrivit Agenției Internaționale a Energiei (IEA), China controlează peste 60% din extracția mondială de metale rare și 92% din producția lor rafinată. Noile reglementări impuse de Beijing au generat îngrijorări în rândul companiilor europene, în special în sectorul auto, care reclamă întârzieri semnificative în procesul de eliberare a licențelor.
„Controlul exporturilor de metale rare și alte materii este o practică curentă la nivel internațional”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului, transmite Agerpres.
Cu toate acestea, oficialul a subliniat că „China acordă o mare importanță preocupărilor UE și este gata să înființeze un canal verde pentru solicitările conforme cu legislația, în ideea de a accelera procesarea lor”.
Anunțul survine după o întâlnire între ministrul chinez al Comerțului, Wang Wentao, și comisarul european pentru comerț și securitate economică, Maros Sefcovic. Întrevederea a abordat o serie de subiecte sensibile, inclusiv disputele privind coniacul franțuzesc și importurile de automobile electrice chineze în Europa.
Ministerul chinez al Comerțului a anunțat că negocierile privind taxele impuse asupra mașinilor electrice chineze, vizate de o anchetă anti-dumping a Comisiei Europene, sunt „pe ultima sută de metri”.
În ceea ce privește coniacul franțuzesc – supus riscului de sancțiuni din partea Chinei încă din 2023 – cele două părți au făcut progrese semnificative.
„Cele două părți au ajuns la un acord cu privire la principalele clauze. Dacă acesta va fi validat, o decizie finală ar putea fi publică înainte de 5 iulie”, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului.
Aceste discuții au loc cu puțin timp înaintea summitului UE–China, programat pentru luna iulie în China. Evenimentul va marca 50 de ani de relații diplomatice între cele două părți și este văzut ca o oportunitate de reechilibrare a relațiilor comerciale și politice, afectate în ultimii ani de tensiuni și măsuri restrictive reciproce.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...