China: Una dintre cele mai scăzute creșteri economice din ultimii 40 de ani

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ambițiile regimului de la Beijing au sabotat creșterea economică
Ambițiile regimului de la Beijing au sabotat creșterea economică
China va anunța marți datele oficiale privind creșterea economiei sale în 2022, care se așteaptă să fie una dintre cele mai slabe din ultimele patru decenii, în condițiile în care criza din domeniul sănătății și cea imobiliară își pun amprenta asupra tuturor activităților.

Un grup de 10 experți intervievați de AFP a estimat o creștere medie de 2,7% în ritm anual a produsului intern brut (PIB) al Chinei, a doua economie a lumii. Dacă previziunile se dovedesc corect, va fi cel mai lent ritm de la contracția din 1976 (-1,6%), dacă excludem anul 2020, primul an al pandemiei (+2,3%).

Anul trecut, PIB-ul Chinei a crescut cu peste 8%. Beijingul stabilise un obiectiv de creștere de aproximativ 5,5% pentru 2022. Dar această țintă a fost subminată de politica "zero Covid", care nu numai că nu a rezolvat aproape nimic, dar a fost o frână puternică economie și consum. Această strategie costisitoare s-a bazat pe testarea pe scară largă și aproape obligatorie a populației și carantinarea celor depistați pozitiv.

Prin urmare, s-au închis fabrici și întreprinderi, cu impact asupra economiei, a deplasărilor, a lanțurilor de aprovizionare. În plus, toate aceste măsuri au descurajat consumul. Pe fondul nemulțumirii sociale, China a ridicat restricțiile în decembrie. A urmat o explozie de cazuri de infectare, ceea ce a pus în dificultate eforturile de redresare a activităților. 

Motoare defecte

De asemenea, China va dezvălui marți cifra de creștere pentru ultimul trimestru din 2022, alături de o serie de alți indicatori. Va fi "fără îndoială" mai mic decât cel din trimestrul al treilea (+3,9%) din cauza "răspândirii rapide a virusului" în decembrie, după ridicarea restricțiilor sanitare, a avertizat Teeuwe Mevissen, analist la RaboBank.

"Cele "trei motoare ale economiei chineze" au avut dificultăți în trimestrul al patrulea, a comentat economistul Zhang Ming de la Academia Chineză de Științe Sociale din Beijing. În decembrie, exporturile Chinei au înregistrat cea mai mare scădere de la începutul pandemiei (-9,9% de la an la an), în timp ce consumul a fost pe minus în noiembrie, iar investițiile au scăzut.

În plus, "problemele din sectorul imobiliar continuă să îngreuneze creșterea", a subliniat Mevissen. Acest sector, care, alături de construcții, reprezintă peste un sfert din PIB-ul țării, a avut de suferit de la măsurile adoptate de Beijing în 2020 pentru reducerea datoriei. 

Această înăsprire a reglementărilor a marcat începutul îngrijorărilor financiare ale Evergrande, fostul număr unu chinez în domeniul imobiliar, care este acum sugrumat de o datorie uriașă. De atunci, vânzările imobiliare au scăzut în multe orașe, iar mulți dezvoltatori se luptă să supraviețuiască.

Cel mai rău a trecut

În ultimele săptămâni, guvernul pare să adopte o abordare mai conciliantă pentru a revigora un sector cheie al economiei. În special, au fost anunțate măsuri de sprijinire a creditelor pentru promotori. După trei ani de restricții sanitare, "redeschiderea în China este în curs de desfășurare", notează analistul Jing Liu de la HSBC Bank.

"Dar această fază de tranziție va fi chinuită", cu riscul unor noi reizbucniri epidemice, avertizează dna Liu, neexcluzând o nouă încetinire a creșterii "pe termen scurt". "2023 va fi anul revenirii la certitudine", după ce blocajele neanunțate din timpul epidemiei au destabilizat economia, spune economistul independent Larry Yang.

În acest an, China ar trebui să își revină la 4,3% din PIB, potrivit unei previziuni a Băncii Mondiale, revizuită în scădere luna trecută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...


pixel