Chinezii ar putea construi o termocentrală la Rovinari

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Termocentralele nu vor mai plăti taxa pe cifra de afaceri
Termocentralele nu vor mai plăti taxa pe cifra de afaceri
Huadian Engineering și reprezentații Ministerului Energiei și ai Complexului Energetic Oltenia au avut o nouă rundă de negocieri privind realizarea în parteneriat public-privat a unui nou grup energetic la Rovinari, care va avea o capacitate de 600 MW. Dacă se va realiza, investiția va fi în valoare de un miliard de euro.

O nouă termocentrală la Rovinari este cuprinsă în Strategia Energetică a României 2019-2030, alături de finalizarea Grupurilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, realizarea Hidrocentralei cu Acumulare prin Pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, realizarea Complexului Hidrotehnic Turnu - Măgurele - Nicopole.

”Realizarea Grupului Energetic de 600 de MW va permite accesul la tehnologii moderne în condiţiile în care, de 25 de ani, nu s-au mai făcut astfel de investiţii în sectorul termoenergetic românesc, va permite accesul la un management modern şi sustenabil privind protecţia mediului, precum şi consolidarea pieţei naţionale de energie şi a mixului energetic diversificat prin valorificarea superioară a resurselor energetice primare. De asemenea, va ajuta la stimularea investiţiilor interne prin asigurarea, din România, a unor părţi de echipamente şi materiale şi va crea aproximativ 4.000 de locuri de muncă pe perioada implementării”, a declarat Andrei Maioreanu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Citește și: România, în pragul unei crize energetice. Probleme grave la Rovinari

Discuțiile de astăzi vin în continuarea altor negocieri care au avut loc în decembrie și ianuarie. ”Începând de astăzi (luni - n.r.), negocierile dintre cele două părţi vor continua pentru finalizarea contractelor de Superficie şi de Furnizare Cărbune, fiind vorba despre un angajament al CEO de livrare a unei cantităţi de aproximativ 5 milioane de tone de lignit”, a precizat Andrei Maioreanu.

În context, preşedintele Directoratului CEO, Sorin Boza, a afirmat că noul grup de 600 de MW va fi cel de-al 12-lea, compania având, în prezent, 11 grupuri cu o putere totală de 3.240 MW.

China Huadian Engineering, parte a China Huadian Group-CHD, este una dintre cele cinci companii producătoare de energie din ţara respectivă, având o putere totală instalată de 150.000 MW.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilustrație: Oana Pavelescu
Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF

pixel