BNR, decizie privind dobânda de politică monetară, în plină criză bugetară
Consiliul de administraţie al...
"Zilele următoare în Parlament se va dezbate o propunere legislativă care ar urma să interzică proprietarilor dreptul de a închiria imobilele încadrate în clasa I risc seismic. Interdicția se vă aplica atât pentru închirierea cu destinația de locuință, cât și oricăror tipuri de activități care implică aglomerări de persoane.
Chiar dacă această propunere nu va fi adoptată, este important de știut faptul că legea oferă deja chiriașilor din clădirile încadrate în clasa I risc seismic un remediu. Astfel, aceștia au dreptul de a rezilia unilateral contractul de închiriere în cazul în care imobilul, prin structura sau starea să, constituie o primejdie gravă pentru sănătatea sau viața celor care lucrează sau locuiesc în el.", a declarat avocatul.
"Dreptul subzistă chiar în ipoteza în care chiriașii cunoșteau anterior starea imobilului, deci nu este necesar că aceasta să fi survenit pe parcursul derulării contractului de închiriere. Totuși, dacă starea precară a imobilului exista la data încheierii contractului, iar chiriașul nu a cunoscut-o încă de la acel moment, el vă avea dreptul, pe lângă reziliere, și la daune din partea proprietarului.
Noțiunea de “primejdie gravă” nu este una definită de legiuitor, rămânând la latitudinea instanțelor să o stabilească în concret de la caz la caz. S-a considerat însă că este îndeplinită această condiție în cazul în care imobilul prezintă un risc ridicat în caz de cutremur, fie are probleme grave la instalația electrică sau de gaze.", a declarat Alexandru Sima.
Alexandru Sima este Senior Associate în cadrul Săvescu și Asociații, Baroul București, Specializat în Drept civil și Drept comercial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Consiliul de administraţie al...
Calendarul fiscal al lunii...
Marți, 8 iulie 2025, Banca...
Firmele mici care au intrat în...
Remunerații mai mari pentru...
Dobânzile interbancare ROBOR...
Banca Națională a României...
Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...
Grupul austriac OMV a anunţat,...
Vasile Marica va fi prezent la...
Bulgaria se pregăteşte să îşi...
Trump declanșează un nou val de...
Proiectul de lege privind unele...
România ar trebui să renunţe la...
BET continuă tendința...
O companie americană închide în...
Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...
Dolarul s-a apreciat luni în...
Musk anunţă că lansează un...
Banca Națională a României a...
Liberalizarea prețului la...
Guvernul României ia măsurile...