Chirițoiu: Doar așa prețul la electricitate poate să scadă

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Prețul energiei electrice ar putea fi dat de cel al cărbunelui
Prețul energiei electrice ar putea fi dat de cel al cărbunelui
EXCLUSIV
Bogdan Chirițoiu, șeful Consiliului Concurenței, a vorbit la emisiunile DCNews și despre cum ar putea prețul la energie electrică să scadă.

Șeful Consiliului Concurenței a continuat explicând că: ”De obicei prețul la electricitate era determinat de prețul cărbunelui. Cea mai scumpă era energia din cărbune și dădea prețul în toată piața, acuma nu . Electricitatea generată prin gaz a devenit cea mai scumpă și el dă tonul în piață, gazul dă prețul din piață al electricității. Soluțiile sunt cele cu care a venit Guvernul, nu sunt alte soluții”, a punctat Chirițoiu.

Întrebat dacă Guvenul nu ar avea ca soluție stabilirea prețului la energie în funcție de cel al cărbunelui, cum era și înainte, Bogdan Chirițoiu a afirmat că acest lucru nu este de competența Consiliului Concurenței ”dar ca opinie persoană, da, e un lucru pe care îl susțin și îl susțin de mai mult timp și văd că îl susține și agenția de reglementare ANRE. Ar fi bine să mergem pe formula care se aplică numai în Spania și Portugalia, care într-adevăr e subvenționat prețul gazului care produce electricitate ca să scazi prețul electricității. Asta e Spania și Portugalia. Poate Spania și Portugalia pot să facă acest lucru, pentru că ei sunt destul de izolați de restul Europei. Noi singuri nu putem să o facem și asta spune și cancelarul austriac, care este o soluție la nivelul Uniunii Europene. Nu e o soluție pe care să o poată lua o țara. De pildă, dacă electricitatea devine ieftină, în România, sa spunem, sau în Austria, va fi exportată. O să plece! În Spania și Portugalia nu se întâmplă pentru că nu ai cum să o scoți din Spania și Portugalia. Conexiunea lor cu Franța este mică. Se scurge energia ieftină din Spania, dar destul de puțină. În schimb la noi interconectarea e mare, deci posibilități de scurgere din țări ca România sau Austria sunt mult mai mari și atunci nu au cum să aplici soluția asta numai la nivel național, ci trebuie să o faci la nivelul uniunii”, a conchis Bogdan Chirițoiu.

 

Youtube video image

Citește și: Austria cere UE să decupleze preţul energiei electrice de cel al gazelor

Cancelarul austriac Karl Nehammer a cerut duminică Uniunii Europene "să decupleze preţul energiei electrice de cel al gazelor", pentru a scădea facturile la curent, transmite AFP.

Şeful guvernului de la Viena a afirmat că subiectul va fi discutat la o reuniune de urgenţă şi că "preţul electricităţii trebuie să scadă", iar preşedintele rus Vladimir Putin nu trebuie lăsat să decidă zilnic în locul europenilor.

"Trebuie să oprim această nebunie care loveşte în prezent pieţele de energie", a arătat Nehammer într-un comunicat. El a apreciat că paşii în acest sens pot fi făcuţi doar în cadru european, nu la nivel naţional.

Premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară asigură semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene, anunţase vineri că Cehia va convoca o reuniune de urgenţă a miniştrilor energiei.

După şase luni de război în Ucraina, preţul energiei în Europa a atins la sfârşitul acestei săptămâni noi recorduri. Una din cauze este reducerea livrărilor de gaze din Rusia către UE, unde 20% din energia electrică se produce în termocentrale pe gaz.  Citeșe mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel