Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Bogdan Chiriţoiu / Foto: Oana Pavelescu
Bogdan Chiriţoiu / Foto: Oana Pavelescu
România are un cadru legal de verificare a investiţiilor, iar obiectivul este să blocăm unele companii care nu prezintă suficiente garanţii de securitate, dar în acelaşi timp nu trebuie să blocăm nici evoluţia economică, a afirmat, miercuri, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la cea de-a 7-a ediţie a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum), parte a Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2024.

"Vin an de an la acest eveniment şi vă vorbesc despre cadrul pus la punct în România privind asigurarea securităţii infrastructurilor critice. Există un cadru legal care devine din ce în ce mai complex şi aş aminti aici faptul că avem funcţional un mecanism de verificare a tehnologiilor aplicate pentru reţelele 5G. De asemenea, avem în aplicare legislaţia europeană privind serviciile digitale, cu multe instituţii implicate în zona aceasta. Coordonarea revine ANCOM, reglementatorul de telecomunicaţii. Alte acte vizează investiţiile străine, controlul investiţiilor străine de tehnologii în infrastructurile critice, iar de curând avem şi un Regulament european pe zona aceasta. Cu legislaţie naţională completăm cadrul european (...) Obiectivul este să blocăm investiţii din partea unor companii care nu prezintă suficiente garanţii de securitate. În acelaşi timp, nu trebuie nici să blocăm evoluţia economică. Nu vrem să încetinim prea mult operaţiuni legitime. Mecanismul acesta de verificare a investiţiilor a funcţionat, adică s-au descurajat anumite investiţii care erau nocive, dar în acelaşi timp mare parte a operaţiunilor au fost aprobate destul de repede", a spus Chiriţoiu.

Şeful autorităţii de concurenţă a adăugat că mai sunt unele lucruri care vor fi abordate în acest an, însă pe ansamblu "cred că suntem pe drumul cel bun şi că ne-am atins obiectivul ca acest nou mecanism să nu creeze probleme în funcţionarea economică".

ICI Bucureşti organizează, în perioada 16 - 18 aprilie, la Palatul Parlamentului, evenimentul Digital Innovation Summit Bucharest (DISB), în cadrul căruia au loc atât cea de-a 7-a ediţie a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum), cât şi cea de-a 3-a ediţie a Conferinţei Internaţionale privind Diplomaţia Cibernetică (ICCD).

În timp ce dezbaterile din cadrul CIP Forum se axează pe integrarea blockchain pentru combaterea atacurilor cibernetice, lansarea Muzeului NFT al ICI Bucureşti şi paneluri dedicate rolului femeilor în inovaţie şi societate, ICCD analizează conexiunea dintre tehnologie şi relaţiile internaţionale, agenda cuprinzând teme precum consensul global asupra politicilor digitale, consolidarea alianţelor regionale de securitate cibernetică şi strategii proactive privind dezinformarea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel