Christie's speră să dea marea lovitură: Va fi ceva ce nu s-a mai văzut vreodată

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Se prefigurează cel mai bogat an din istorie pentru piața operelor de artă
Se prefigurează cel mai bogat an din istorie pentru piața operelor de artă
Mai puțin celebru decât Bill Gates, Paul Allen a fost un miliardar pasionat de artă și cultură pop. Licitația ar putea strânge o sumă record de 1 miliard de dolari. Toate încasările vor fi donate în scopuri caritabile.

Va depăși o colecție de artă pragul simbolic de 1 miliard de dolari? Casa de licitații Christie's țintește un record absolut prin licitarea, la New York, a operelor regretatului co-fondator al Microsoft Paul Allen. Va fi o acțiune simbol pentru o piață care nu și-a pierdut vigoarea într-o lume zguduită de crize.

Mai puțin cunoscut publicului decât Bill Gates, alături de care fondat Microsoft, în 1975, Paul Allen a fost un miliardar care, pe lângă pasiunea pentru munca lui, a fost un împătimit al culturii pop, de la Jimi Hendrix, la Nirvana sau Star Trek. Proprietar al mai multor francize sportive, precum Seattle Seahawks, Paul Allen a strâns, de-a lungul vieții, o colecție de artă impresionantă, pe care obișnuia, înainte să moară în 2017, să o împrumute diferitelor muzee.

500 de ani de istorie a artei

Cele 150 de lucrări ce vor fi scoase la miercuri și joi la sediul Christie's din Rockefeller Center, Manhattan, urmăresc peste 500 de ani de istorie a artei, de la Botticelli și Canaletto, la Georgia O'Keeffe și Louise Bourgeois, trecând prin Claude Monet, Francis Bacon și Edward Hopper. Se speră că mai multe opere vor ajunge la un preț de cel puțin 100 de milioane de dolari, printre ele numărându-se Les Poseuses, Ensemble (versiune mică, 1888) de Georges Seurat și Montagne Sainte-Victoire (1888-1890) de Paul Cézanne, un precursor al cubismului.

De asemenea, sunt expuse "Livada cu chirpici" a lui Vincent Van Gogh și un tablou din perioada tahitiană a lui Paul Gauguin, Maternitate II (1899), care o înfățișează pe amanta sa de 17 ani, Pahura. Perioada tahitiană a lui Gauguin, una dintre cele mai căutate, a devenit, de asemenea, controversată din cauza relațiilor pe care pictorul le-a întreținut cu adolescente în timp ce se afla pe insulă.

Se așteaptă vânzări record

Controlată de controlată de Artémis, holdingul lui François Pinault, Casa de licitație Christie's speră să intre în istoria pieței de artă prin strângerea a peste un miliard de dolari. Ar fi un nou record, după colecția Macklowe, numită așa după un cuplu bogat din New York și care a ajuns la 922 de milioane de dolari la rivalul Sotheby's în primăvara acestui an.

Cu aceste vânzări, anul acesta ar putea deveni unul dintre cele mai scumpe din istoria pieței operelor de artă. O altă lucrare emblematică a lui Warhol, White Disaster [White Car Crash 19 Times] (1963), care înfățișează un accident de mașină, va fi vândută pe 16 noiembrie de Sotheby's, cu o estimare de peste 80 de milioane de dolari.

Arta, noul refugiu sigur

Compania deținută de miliardarul franco-israelian Patrick Drahi, va organiza o serie de licitații pe parcursul a patru zile și spune că se așteaptă la "cel mai mare sezon de până acum". Potrivit experților caselor de licitații, pentru oamenii cu bani, arta este mai mult ca oricând o investiție sigură într-un context economic dificil, afectat de războiul din Ucraina și de riscurile de recesiune. "Clienții vor să își diversifice activele, să beneficieze de artă și pentru că știu că majoritatea operelor continuă să crească în valoare în timp", a declarat pentru AFP Adrien Meyer, co-președinte al departamentului de artă impresionistă și modernă de la Christie's.

"Sunt mai mulți miliardari decât capodopere" disponibile pe piață, rezumă Adrien Meyer, iar "cererea este foarte diversă". Jeremiah Evarts, vicepreședinte al casei de licitații Phillips, confirmă această tendință: "Nu vedem niciun semn de încetinire". Cu toate acestea, el adaugă că "mulți colecționari se uită la secolul XX și poate că se simt mai încrezători când cumpără un Picasso, un Chagall sau un Magritte, toate acestea fiind sigure”.

Pe 15 noiembrie, Phillips va pune în vânzare un tablou din 1911 al lui Marc Chagall, "The Father", o lucrare furată de naziști și recent restituită de Franța moștenitorilor de drept, care au decis să se despartă de ea.

Citește și Prețuri de chilipir pentru obiecte de lux. Franța scoate la licitație obiecte de contrabandă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel