Christine Lagarde a confiscat telefoanele colegilor săi de politică monetară. Ce a înfuriat-o pe șefa BCE
Autor: DCBusiness Team | 17 sep 2023, 10:15
Christine Lagarde / Foto: ECB / Flickr
Christine Lagarde / Foto: ECB / Flickr
Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a confiscat telefoanele mobile ale colegilor săi de politică monetară înaintea reuniunii din această săptămână

La întâlnirea din această săptămână, președinta BCE, Christine Lagarde, a luat o măsură neobișnuită.

Pentru a preveni scurgerile de informații din cadrul Consiliului guvernatorilor șefa BCE a cerut colegilor săi să își predea telefoanele mobile. 

Motivul acestei acțiuni a fost că în trecut, unele decizii importante privind politica monetară au fost divulgate în presă înainte de anunțul oficial. 

De exemplu, Reuters a publicat marți seara o prognoză privind inflația care a influențat așteptările pieței cu privire la dobânzi.

Christine Lagarde și alți membri ai Consiliului guvernatorilor au criticat această scurgere de informații și au încercat să asigure confidențialitatea discuțiilor. 

Lefa BCE s-a străduit să creeze o atmosferă mai cooperantă în cadrul Consiliului guvernatorilor, care era divizat pe linii geografice și ideologice în timpul mandatului lui Mario Draghi.

Dobânda de referință majorată la un nivel istoric

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, o nouă majorare a dobânzii de referinţă, cea de a zecea majorare consecutivă, care a urcat costul creditului la cel mai ridicat nivel din istoria instituţiei, dar a semnalat că a ajuns probabil la sfârşitul ciclului său de înăsprire a politicii monetare, transmite Reuters.

"Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4,00% începând cu data de 20 septembrie 2023", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

Ca urmare a decizie adoptate joi, dobânda plătită de BCE pentru depozitele băncilor comerciale a ajuns la 4%, cel mai ridicat nivel de la lansarea monedei euro în 1999. În urmă cu doar 14 luni, aceeaşi dobândă era la un minim record de minus 0,5%, ceea ce însemna că băncile plăteau pentru a-şi depozita numerarul în siguranţă la BCE.

Pieţele şi economiştii se aşteaptă ca decizia de joi să fie ultima majorare a costului creditului adoptată de BCE şi acum se aşteaptă la o pauză îndelungată, urmată de reduceri de dobândă în a doua jumătate a anului următor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Podul Prieteniei intră în reparaţii. Restricţii de trafic

Podul peste Dunăre, între Giurgiu şi Ruse, intră în...

Netflix închide definitiv unul dintre serviciile sale

Netflix a închis în mod oficial vineri serviciul său de...

Ratele cresc din nou. IRCC s-a majorat la 5,96% pe an

Românii care au credite prin IRCC vor plăti mai mulți...

Crossuri externe