Christine Lagarde promite: Dobânzile BCE vor rămâne restrictive cât va fi nevoie

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Christine Lagarde / FOTO: Facebook
Christine Lagarde / FOTO: Facebook
Preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a reiterat luni că dobânzile vor rămâne ridicate atât timp cât va fi nevoie pentru ca inflaţia să revină la ţinta de 2%, chiar dacă economia trece printr-o perioadă dificilă, transmite Bloomberg.

"Deciziile noastre viitoare vor asigura că dobânzile de referinţă ale BCE vor fi stabilite la nivele suficient de restrictive pentru atât timp cât va fi necesar", le-a spus Christine Lagarde membrilor comisiei pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European.

"Rămânem hotărâţi să asigurăm că inflaţia revine în mod ordonat la ţinta noastră pe termen mediu de 2%", a mai spus Lagarde, repetând practic comunicatul publicat de BCE la finalul reuniunii de politică monetară de luna aceasta, când gardienii euro au decis cea de a 10-a majorare consecutivă a costului creditului, până la un maxim istoric de 4%.

Majoritatea economiştilor şi investitorilor sunt de părere că nivelul de 4% va fi vârful ciclului de majorare a dobânzilor demarat de BCE în urmă cu un an pentru a contracara inflaţia. O parte dintre membrii consiliului guvernatorilor BCE şi-au exprimat sprijinul faţă de acest punct de vedere, cum este guvernatorul Băncii Spaniei, Pablo Hernandez de Cos, care a reiterat luni că nivelul actual al dobânzilor ar trebui să readucă inflaţia la ţinta de 2% dacă va fi menţinut pentru o perioadă suficient de lungă.

În schimb, guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau, a spus că BCE nu ar trebui să testeze economia "până când se rupe", o aluzie că ar prefera ca dobânzile să nu mai fie majorate.

Christine Lagarde a recunoscut şi ea problemele provocate de acţiunile BCE, în special pentru acele 30% dintre gospodării care au credite ipotecare cu dobândă variabilă. "Sarcina noastră este să readucem inflaţia la ţintă în mod ordonat. Cu cât mai repede ajungem acolo, cu atât preţurile vor fi mai stabile, şi cu atât mai puţin dureros va fi în viitor atât pentru cei care investesc cât şi pentru cei care au împrumutat", a apreciat preşedinta BCE.

Recent, Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a redus prognozele de creştere pentru zona euro în următorii doi ani, dar şi-a majorat prognozele de inflaţie, ceea ce lasă să se întrevadă o posibilă stagflaţie, o perioadă în care o economie suferă o dublă lovitură venită din partea inflaţiei ridicate şi a creşterii modeste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com

pixel