Christine Lagarde pune punctul pe ”i”: BCE va menţine dobânzile ridicate cât va fi necesar

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Au fost nouă majorări până acum
Au fost nouă majorări până acum
Banca Centrală Europeană va stabili costurile de împrumut cât de sus este nevoie, şi le va menţine la acel nivel atât timp cât va fi necesar pentru a reduce inflaţia la obiectivul BCE de 2%, a avertizat preşedintele BCE, Christine Lagarde.

Descriind "o eră a incertitudinii", şeful BCE a explicat că este important ca băncile centrale să furnizeze o ancoră pentru economie şi să asigure stabilitatea preţurilor în linie cu mandatele lor. "În actualul mediu, aceasta înseamnă, pentru BCE, stabilirea dobânzilor la un nivel suficient de restrictiv atât timp cât va fi necesar pentru a realiza o revenire rapidă a inflaţiei la ţinta BCE de 2% pe termen mediu", a declarat Christine Lagarde la reuniunea bancară de la Jackson Hole, Wyoming, SUA, citată de Bloomberg.

Trei criterii

De asemenea, oficialul a afirmat că viitoarele decizii ale BCE vor depinde de perspectivele privind inflaţia, dinamica creşteri preţurilor de bază şi consolidarea mecanismului de transmisie a politicii monetare.

"Aceste trei criterii vor ajuta la atenuarea incertitudinilor privind perspectivele pe termen mediu, punând laolaltă proiecţiile BCE privind inflaţia, tendinţa observată în urma analizării inflaţiei de bază şi eficienţa politicii monetare în contracararea acestei tendinţe", a explicat Lagarde.

Prudență, cere Mario Centeno

Preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, declara săptămâna aceasta pentru Bloomberg că este prematur să se ia în considerare o pauză în majorarea dobânzilor în zona euro, în condiţiile în care inflaţia depăşeşte 5%. În schimb, omologul său din Portugalia, Mario Centeno, a cerut prudenţă, deoarece riscurile de deteriorare semnificativă a economiei se materializează.

Săptămâna viitoare, Eurostat va da publicităţii datele preliminare privind rata inflaţiei în august, în zona euro. Analiştii se aşteaptă la o reducere a inflaţiei până la 5,3%, mai mult decât dublu faţă de ţinta BCE de 2% pe termen mediu.

A noua majorare 

La reuniunea din iulie, Banca Centrală Europeană a decis cea de-a noua majorare consecutivă a dobânzii de referinţă, care a urcat la cel mai ridicat nivel din istoria instituţiei, şi de asemenea a anunţat că îşi păstrează deschise opţiunile cu privire la necesitatea unor noi majorări pentru a reduce inflaţia în contextul înrăutăţirii condiţiilor economice.

"Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4,25%, 4,50% şi, respectiv, 3,75% începând cu data de 2 august 2023", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

Ca urmare a deciziei, dobânda plătită de BCE pentru depozitele băncilor comerciale a atins cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2000, înainte ca monedele şi bancnotele euro să fie introduse în circulaţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Muncitori instalează panouri fotovoltaice / Foto: Unsplash
La benzinărie / FOTO: Freepik
Dacia 1300
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by
Reuniune /FOTO: Freepik
Bursa de la București
Bună dimineața!
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Angajați ai companiei Merck / FOTO:https://www.merckgroup.com/en/media-center/download-gallery.html
Pensionar care se bucură / Foto: Freepik
Domeniul regal Skaugum / FOTO: Wikipedia
Un expert studiază un diamant
Analize / FOTO: Freepik

Stagflația: Un spectru care bântuie piețele financiare

Piețele financiare se tem de un scenariu mai mult decât...

Foto: Freepik.com
Bagaj / FOTO: Unsplash
La birou / FOTO: Freepik

Garderoba pentru birou: Elegantă, dar comodă

Cum să jonglezi între stilul chic și confortul la birou?...

Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr

Elon Musk are nevoie de miliardele investitorilor

Au fost angate o serie de negocieri.

Toyota
Shanghai / FOTO: Wikipedia

Cum să investești în China și dacă este o idee bună

Privind dincolo de aspectele politice, China este o...

Trump și Zelenski / FOTO: Captură ecran
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
Procente
Dolari / FOTO: Freepik

Poate dolarul să-și piardă statutul?

În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...

Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Xi Jinping

Xi Jinping îndeamnă China să „depășească” toate provocările

A doua putere economică mondială își propune să domine...

AMARG / FOTO: Wikipedia

pixel