Cine sunt finanțatorii organizației teroriste Hamas

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Militar israelian merge printr-un tunel săpat de Hamas / Foto: Ministerul Apărării din Israel
Militar israelian merge printr-un tunel săpat de Hamas / Foto: Ministerul Apărării din Israel
După atacul surpriză al teroriștilor Hamas de sâmbătă dimineața, Israelul a izolat Gaza și pregătește acum o ofensivă terestră.

Amploarea acesteia nu poate fi încă estimată. După atacul terorist soldat cu peste 1.000 de morți și 150 de răpiri, ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a fost clar: "Ceea ce este acum în Gaza nu va mai exista", relatează publicația germană Handelsblatt.

Islamiștii militanți sunt la conducere în Fâșia Gaza din 2007 iar de atunci, Israelul a izolat teritoriul de lumea exterioară. Oricine dorește să intre în țară trece prin mai multe controale la frontieră. Doar câțiva dintre cei aproximativ 2,4 milioane de locuitori au putut părăsi zona în viața lor.

În prezent, Hamas a instituit un regim autoritar . Nu există nicio transparență în ceea ce privește finanțarea lor. Opoziția politică și angajamentul social sunt în mare măsură suprimate, după cum arată rapoartele de la fața locului.

Fiecare al doilea locuitor din Gaza trăiește în sărăcie - în ciuda ajutorului financiar din străinătate. Conform estimărilor experților, numai Emiratul Qatar ar fi transferat 1,5 miliarde de dolari către Gaza. Banii ar fi trebuit de fapt să fie plătiți populației civile ca un fel de ajutor de șomaj. Experții se așteaptă ca Hamas să fi folosit o mare parte din această sumă pentru sine.

2. -imagine fara descriere- (14636476850_8fb9100fb4_k_90516000.jpg)

Sprijin din partea Iranului

Se spune că Hamas ar fi primit, de asemenea, ajutor financiar din partea Iranului, care sprijină deja miliția teroristă Hezbollah, cu sediul în Liban, cu arme și capital. Cu toate acestea, amploarea fluxurilor financiare este neclară.

Consolidarea militară finanțată cu acești bani are un singur scop pe care Hamas și l-a stabilit la înființare: distrugerea statului Israel și a cetățenilor săi. Recentele atacuri teroriste, care au fost surprinzător de bine organizate, arată că Hamas vorbește serios.

Mulți experți interpretează acțiunile și nivelul de pregătire al teroriștilor Hamas ca fiind o dovadă a sprijinului din partea unui alt stat, cel mai probabil Iranul.

De ce nu au luat măsuri serviciile secrete?

Atacul ucigaș nu numai că a fost planificat, dar pregătirile au fost, de asemenea, ascunse de autoritățile de securitate israeliene. Acest lucru vorbește, de asemenea, de o nouă calitate, potrivit cercurilor de informații occidentale.

Acest lucru este posibil să reprezinte o provocare pentru ofensiva terestră a armatei israeliene. În războaiele anterioare din Gaza, armata israeliană a încercat întotdeauna să evite să intre în Gaza cu trupe terestre din cauza densității populației din zonă. Pentru a face acest lucru, trupele ar trebui să avanseze printre case și pe străzi uneori foarte înguste. Aici pot cădea cu ușurință în ambuscade.

3. -imagine fara descriere- (14838545123_ef29b733a6_o_96389700.png)Muniție găsită în tunelurile Hamas

Este dificil de estimat câți luptători are Hamas. Israelul vorbește de "câteva zeci de mii", deși nucleul dur al teroriștilor bine pregătiți este probabil să fie de câteva mii.

În ultimii ani, Hamas a construit un amplu sistem de tuneluri, despre ale căror dimensiuni au fost multe speculații -  este posibil să aibă o lungime de câteva sute de kilometri. Era clar că Hamas a făcut contrabandă cu alimente, provizii, dar mai ales cu bunuri militare și oameni prin aceste tuneluri timp de ani de zile.

În timp ce populația civilă din Gaza nu poate părăsi zona decât în condiții foarte stricte și cu excepții, membri de rang înalt ai Hamas au fost văzuți în mod repetat în afara acesteia.

Hamas folosește, de asemenea, sistemul de tuneluri ca depozit pentru echipamente militare. Într-un videoclip de propagandă al organizației teroriste se poate vedea câte rachete sunt depozitate într-un pasaj subteran. Doi luptători teroriști transportă o rachetă pe scări până la suprafață, de unde este lansată. Autenticitatea nu poate fi verificată în mod independent, dar tirul masiv de rachete din Fâșia Gaza oferă cel puțin câteva indicii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel