Clubul prevestitorilor. Cine sunt greii care vorbesc o nouă criză financiară

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Economiștii și analiștii economici privesc cu îngrijorare modul în care decurge recuperarea economiilor lumii și mai ales a celor emergente, după marea criză economică din 2008. 

Banca de Decontări Internaționale (BDI), instituția bancară centrală care oferă servicii specializate băncilor centrale din întreaga lume, a averizat, zilele trecute, că economia mondială riscă o ”recădere” în criză de acum 10 ani și au mai rămas ”puține medicamente” pentru a trata pacientul și a doua oară.

Claudio Borio, economistul șef al BDI, a spus că lucrurile sunt mai degrabă fragile iar: ”în trusa de prim ajutor mai sunt foarte puține medicamente pentru însănătoșirea pacientului în cazul în care face o recădere”.

Totodată raportul anual al BDI avertizează că recuperarea după criza economică din 2007-2008 s-a făcut ”extrem de dezechilibrat” cu economiile emergente care au trebuit să facă față unor presiuni enorme.

Borio a mai declarat că băncile centrale din jurul lumii au administrat ”medicamente puternice” pentru a contracara efectele crizei cu ”dobânzi neobișnuit de mici”.

Acum atât US Federal Rezerve a început să ridice dobânzile iar Banca Centrală Europeană a anunțat să vs opri programul de stimulare economică la sfârșitul lui 2018.

Prețurile activelor din țările emergente au crescut din cauza dolarului întărit cât și a creșterii tensiunii în comerțul internațional.

Borio a mai spus că este îngrijorat de situația din SUA unde indicatoarele arată spre ”fierbinte” pe piața creditelor unde băncile vor să scape de împrumuturi cu ajutorul unor investitori avizi.

Unele dintre împumuturi au fost descărcate via obligațiuni de imprumut garantate care sunt ”veri apropiați” cu celebrele instrumente cunoscute sub numele de garanții obligatorii garantate și garanții garantate de ipoteci rezidențiale, care au provocat criza din 2008.

Christine Lagarde a declarat că ritmul de creştere al economiei mondiale este la cel mai ridicat nivel din 2011 dar s-a aplatizat, mai puţine ţări participă la expansiune, într-un discurs înaintea adunărilor anuale ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, care va avea loc în Indonezia în perioada 8-14 octombrie.

Disputele comerciale şi tarifele vamale încep să afecteze perspectiva de creştere a economiei mondiale, a avertizat luni directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, cerând ţărilor să-şi rezolve diferendele şi să reformeze reglementările comerciale globale, transmite Reuters.

"În iulie, estimam o creştere economică de 3,9% pentru 2018 şi 2019. De atunci, perspectiva a devenit mai sumbră, aşa cum veţi vedea în prognozele noastre actualizate ce vor fi publicate săptămâna viitoare", a spus oficialul FMI fără a furniza cifre.

"O problemă cheie o reprezintă actualele bariere comerciale, care afectează nu doar comerţul ci şi investiţiile şi producţia industrială, deoarece incertitudinile continuă să crească", a adăugat Christine Lagarde.

În timp ce economia SUA creşte solid datorită reducerilor de taxe şi a condiţiilor financiare lejere, există semne de încetinire în zona euro şi în Japonia. Şi China arată semne de moderare a creşterii, o tendinţă care va fi exacerbată de disputa sa comercială cu Statele Unite", a avertizat directorul general al FMI.

În ultimele săptămâni, SUA şi China, primele două economii ale lumii, s-au ameninţat reciproc cu impunerea unor tarife vamale în valoare de zeci de miliarde de dolari, ceea ce a dat naştere la îngrijorări că Washingtonul şi Beijingul ar putea declanşa un război comercial cu consecinţe importante asupra economiei mondiale.

Războiul comercial, alături de ratele mai ridicate ale dobânzilor şi aprecierea dolarului încep să afecteze unele pieţe emergente. "Să fie clar, nu vedem până acum semne de contagiune extinsă dar ştim cât de rapid pot avea loc schimbări. Dacă actuala dispută comercială se va escalada şi mai mult, ar putea provoca un şoc pe unele pieţe emergente şi în curs de dezvoltate", a apreciat oficialul FMI.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR a declarat într-un interviu pentru DCNews că: ”Economia este ciclică, pentru că viaţa este aşa. Multe se vor schimba şi se schimbă deja. România nu este pe vârf de ciclu economic (...) În 2010, recesiunea s-a cam terminat în Europa. Am rămas noi şi Grecia. Cred că, după recesiune, a urmat un fel de tranziţie între două cicluri economice (...) Ciclul economic a început mai târziu la noi. Americanii sunt pe vârful ciclului, noi încă nu am ajuns. Noi avem cea mai mare viteză de creştere economică. În 2016, ne-am trezit ca două ţări sunt înaintea noastră: Malta şi Irlanda”.

Valentin Lazea, economistul șef al BNR, declara îngrjorat în aprilie a.c. că România, în cazul unei crize economice, va fi cea mai fragilă și expusă țară din Uniunea Europeană. Lazea spunea că deficitul de cont curent, la care România este în top în Uniunea Europeană, este foarte mare și ne face vulnerabili în momentul în care va veni această criză mondială.

O altă voce care avertizează asupra unei eventuale crize economice este deputatul Remus Borza care spune că: „O să vină criza. Și cum în ultima sută de ani toate crizele globale s-au declanșat în SUA, așa se va întâmpla și acum. Avem câțiva avertizori a unei iminente crize. Pe 5 februarie, indicele Dow Jones a pierdut 1175 de puncte. A scăzut cu 4,6%, cea mai mare scădere din 2011. În săptămâna 5-12 februarie, din conturile celor mai mari firme americane listate pe Wall Street s-au evaporat 3.000 de miliarde de dolari. Indicele Dow Jones a mai suferit o corecție de 5,6%, cea mai mare scădere a bursei din 2008. Câteva mii de miliarde de dolari au dispărut și atunci din bilanțul marilor companii americane. Tot acum două săptămâni, Facebook și Amazon pierdeau, într-o singură zi, peste 100 de miliarde de dolari.

Analiștii pieței financiare au pus recentele cutremure de pe bursa americană pe creșterea salariilor și a inflației în SUA. Facem precizarea că salariile în Statele Unite au crescut în 2017 cu 2,5 % și inflația a ajuns la 2%! În România salariile au crescut în 2017 cu 22% în sectorul bugetar și cu 10% în cel privat, iar inflația a fost 3,1%. În februarie 2018, inflația a atins nivelul record de 4,7%. Concluziile le trageți dumneavoastră”, a conchis politicianul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China

pixel