Ciocnire între BNR și ANPC. Horia Constantinescu: Preluarea acestor atribuții arată că deranjăm unele interese
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Horia Constantinescu
Horia Constantinescu
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a declarat joi că nu i s-ar părea justificată o preluare a protecţiei consumatorilor de servicii bancare de către BNR.

"Absolut - nu mi se pare justificată (o astfel de cerere - n.r.). Nu este, din păcate, singura instituţie sau singura entitate care îşi doreşte în ultima perioadă să ne ia din atribuţii. Arată, în opinia noastră, că ne facem treaba bine şi că deranjăm, probabil, anumite interese. Mă gândeam că poate se aşază umăr lângă umăr cei care doresc să ne ia atribuţii şi, împreună, cei de la sanitar-veterinar împreună cu cei de la Banca Naţională iniţiază un act normativ de desfiinţare a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi atunci se simplifică toate aceste situaţii", a arătat el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.
El a menţionat că ANPC a demarat controale inclusiv în raport cu instituţiile bancare.

"Nu trebuie să uităm faptul că autoritatea noastră, în raport cu instituţiile bancare, a avut o sumă destul de importantă de acţiuni de control demarate, marea majoritate câştigate, iată, în instanţă. Cea mai recentă şi cea mai răsunătoare - cea raportată la una dintre băncile celebre din România - a reuşit să aducă înapoi bani unui număr de peste 9.000 de consumatori", a mai spus Horia Constantinescu. 

BNR a trimis Senatului o solicitare prin care se cere transferul unor atribuții de la ANPC: “La nivelul Băncii Naționale a României au fost elaborate propuneri de ordin legislativ, în vederea stabilirii unui cadru legal prin care să fie alocate Băncii Naționale a României competențe privind protecția consumatorilor de produse și servicii financiar-bancare. Prin acest demers, se dorește preluarea de către banca centrală a atribuțiilor ANPC în ceea ce privește produsele și serviciile bancare furnizate de entitățile aflate în aria de competență a Băncii Naționale a României, potrivit cadrului legal în vigoare, fără a modifica pe fond conținutul sau modul de exercitare a acestor competențe. Propunerile legislative astfel formulate urmează să fie comunicate inițiatorului legislativ, în vederea promovării proiectului de act normativ, pentru a fi supus dezbaterii parlamentare” se spune în avizul BNR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel