Clădiri, infrastructură: SUA și China, cele mai expuse la riscuri climatice
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Zonele expuse riscurile devin mult mai numeroase la nivel mondial
Zonele expuse riscurile devin mult mai numeroase la nivel mondial
Studii pe această temă se fac de mult, s-au tras numeroase semnale de alarmă, au fost lansate avertismente, s-au cerut măsuri imediate. Deocamdată, reacția mai marilor lumii lasă mult de dorit, deși pericolul este real.

În ultimii ani, omenirea se confruntă cu o dezlănțuire nemaiîntâlnită a naturii, de la inundații de o amplare fără precedent, la perioade caniculare cu temperaturi care pun la încercarea capacitatea de rezistență a oamenilor. Potrivit ultimelor estimări, până în 2050, fenomenele meteorologice extreme se vor intensifica, antrenând pagube importate, de la deteriorarea, chiar distrugerea de clădiri și infrastructuri. 

Creșterea apelor, inundații, căldură extremă, incendii, alunecări de teren... lumea va fi devastată în mod inegal de fenomene climatice extreme până în 2050. Nu doar pământul va fi afectat, ci și mediul imobiliar: compania australiană XDI și-a concentrat ultima sa analiză asupra acestui punct precis, compilând peste 320 de milioane de date. 

Specialiștii firmei au întocmit un clasament al celor mai expuse teritorii la "riscurile climatice fizice", luând în considerare cu precădere daunele provocate infrastructurilor. "Fenomenele meteorologice afectează tot ceea ce este construit, de la case, conducte, clădiri, infrastructura etc.", a subliniat Rohan Hamden, directorul general al XDI, la o conferință de presă.

Potrivit acestui studiu, China va fi țara cea puternic afectată, urmată de India și Statele Unite. Dintre cele 20 de teritorii cele mai expuse la "riscuri climatice fizice", 17 sunt provincii chineze cu suprafețe mari, precum Jiangsu (alături de Shanghai), Shandong, Hebei, Guangdong și Henan. Țara are o densitate mare de infrastructuri și clădiri în zonele inundabile sau submersibile. Statele americane par, de asemenea, deosebit de vizate, cu Florida pe locul 9 la nivel mondial, California pe locul 19 și Texas pe locul 20.

Foto: XDI Systems

Opt regiuni franceze cu risc ridicat

Franța nu se lasă mai prejos.  Infrastructurile sale vor fi, de asemenea, zguduite de schimbările climatice. Cea mai afectată regiune va fi Hauts-de-France (locul 121), urmată de regiunea PACA (locul 176) și Grand Est (locul 200). În total, opt regiuni franceze se numără printre cele 10% dintre cele mai amenințate zone din lume.

Aceste riscuri, dacă se vor materializa, se vor solda cu pierderi de vieți omenești, dar și cu perturbări ale economiei mondiale: într-o economie globalizată, numeroase companii, unități industriale și agricole din întreaga lume se află în principal în aceste zone cu risc ridicat, adică în apropierea unor ieșiri la mare. "Principalele centre ale economiei mondiale se află în locuri expuse la schimbările climatice", spune Rohan Hamden.

Prin urmare, companiile vor trebui să țină cont de aceste riscuri atunci când își selectează furnizorii, mai ales dacă lanțul lor de aprovizionare este situat în zone cu risc ridicat. "Investitorii și companiile nu mai pot ignora riscurile fizice ale schimbărilor climatice", spune Rohan Hamden.

Date încă abstracte

Pentru a stabili acest clasament, XDI s-a bazat pe modelarea IPCC combinată cu date meteorologice și de mediu. Au fost luate în considerare opt fenomene climatice: inundații fluviale și de suprafață, inundații de coastă, căldură extremă, incendii de pădure, mișcări de teren (legate de secetă), vânturi extreme și îngheț-dezgheț.

"Interesul pentru o mai bună luare în considerare a consecințelor schimbărilor climatice crește pe măsură ce riscurile devin tot mai concrete", spune Thibault Laconde, fondator al Callendar, o firmă specializată în evaluarea riscurilor climatice. "Dar suntem încă foarte în întârziere", adaugă expertul. Prin urmare, el salută abordarea XDI, deoarece "există o lipsă de studii". Cu toate acestea, el regretă că datele companiei rămân abstracte și nu sunt cuantificate în milioane de dolari și/sau în vieți omenești.

Citește și Schimbările climatice: Cinci dintre cele mai răspândite mituri, desființate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel