Trecerea de la pensia de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă, explicată de CNPP

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a adus recent clarificări importante cu privire la modul în care se vor soluționa cazurile de trecere la pensia pentru limită de vârstă în conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2023, cunoscută drept noua lege a pensiilor.

În special, aceste clarificări se referă la pensiile de invaliditate și pensiile anticipate sau anticipate parțiale, stabilite conform legislației anterioare.

Nou mod de calcul al pensiilor

Noua legislație aduce modificări esențiale în ceea ce privește modul de calcul al pensiilor. CNPP a precizat că pensiile stabilite în baza vechii legislații, respectiv Legea 263/2010, vor fi recalculate conform noilor reguli. „La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință”, explică CNPP.

Această recalculare vizează asigurarea unui tratament echitabil pentru toți beneficiarii de pensii, indiferent de momentul stabilirii acestora. Astfel, cei care au ieșit la pensie sub vechea legislație vor avea pensiile ajustate conform noilor formule de calcul, care includ atât punctajele realizate, cât și valoarea de referință a punctului de pensie.

Eliminarea pensiei anticipate fără penalizări

O altă schimbare majoră adusă de Legea nr. 360/2023 este eliminarea pensiei anticipate fără penalizări. Conform noilor prevederi, „la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile anticipate parțiale, stabilite conform legislației anterioare, devin pensii anticipate”. Aceasta înseamnă că, odată ce noua lege este aplicată, beneficiarii de pensii anticipate parțiale vor trece la noua categorie de pensie anticipată, fără a mai beneficia de regimul anterior.

Pentru cei care și-au stabilit pensia anticipată fără penalizări, noile reguli vor aduce ajustări, însă detaliile despre modul exact în care se va face recalcularea nu au fost încă publicate în detaliu.

Transformarea pensiilor la îndeplinirea vârstei standard

Noua legislație prevede, de asemenea, un mecanism de transformare automată a pensiilor anticipate și a celor de invaliditate în pensii pentru limită de vârstă. „La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării și, după caz, prin adăugarea perioadelor asimilate și a stagiilor de cotizare realizate și nevalorificate la stabilirea pensiei”, explică CNPP.

Această măsură vine să clarifice statutul pensiilor care au fost stabilite anterior pentru alte motive, asigurând trecerea automată la pensia pentru limită de vârstă odată ce beneficiarul îndeplinește condițiile de vârstă. Condițiile pentru trecerea la pensia pentru limită de vârstă rămân cele prevăzute de lege: vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și femei, cu mențiunea că, în cazul femeilor, această vârstă va fi atinsă treptat până în anul 2035.

Modificările pentru pensiile de invaliditate

O altă categorie vizată de modificările legislative sunt beneficiarii pensiilor de invaliditate. Conform noii legi, pensiile de invaliditate se vor transforma automat în pensii pentru limită de vârstă la data îndeplinirii condițiilor legale de pensionare. CNPP a subliniat că acest proces va fi realizat din oficiu, fără a fi necesară o solicitare din partea beneficiarilor.

Astfel, persoanele care primesc pensie de invaliditate vor trece automat la pensia pentru limită de vârstă atunci când vor îndeplini vârsta standard de pensionare și vor beneficia de recalcularea pensiei, eliminându-se eventualele diminuări aplicate pentru perioada de invaliditate.

Vârsta de pensionare și stagiul de cotizare

Condițiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă rămân cele stabilite prin lege: vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei, cu mențiunea că pentru femei, această vârstă va fi atinsă progresiv până în 2035. De asemenea, stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, iar stagiul complet este de 35 de ani, pentru ambele categorii.

În concluzie, CNPP a subliniat că atât pensiile anticipate, cât și cele de invaliditate, care vor deveni pensii anticipate sau de invaliditate în sensul noii legi, vor fi transformate automat în pensii pentru limită de vârstă la împlinirea vârstei standard de pensionare. Acest proces se va aplica în cazul în care sunt îndeplinite condițiile referitoare la stagiul complet de cotizare, inclusiv depășirea acestuia cu cel puțin 5 ani de stagiu, acolo unde este cazul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel