La momentul semnării INF, elementul non-nuclear a fost tratat cu superficialitate, nefiind cunoscut potențialul real de distrugere al acestor arme, scrie mai departe Foreign Policy. Dar conflictele din Irak, din fosta Iugoslavie, Afganistan și Libia au demonstrat eficiența nebănuită, dar presupusă, a acestor arme. Prin urmare, nu este de mirare că Moscova și-a canalizat eforturile pe modernizarea respectivelor sisteme, conferindu-le funcții specifice, până acum, armelor nucleare.
Astfel, Doctrina militară a Rusiei subliniază rolul cheie al sistemelor de mare precizie în strategia de descurajare. Este vorba, printre altele de rachete precum Kalibr și X-101, Kinjal și Iskander-K. Pentru a le face față, SUA și NATO pot crea un impresionant arsenal de rachete de croazieră care nu intră sub incidența INF, ceea ce ar determina însă Kremlinul să elaboreze sisteme non-nucleare mult mai periculoase. Misiunea Moscovei va fi substanțial ușurată dacă SUA se retrag din INF.
Teste secrete
În acest context, postul de televiziune CNBC a anunțat, citând două surse documentate, că, în secret, Rusia a testat cu succes un nou sisten antisatelit. Informația vine în contextul în care Pentagonul intenționează să amplaseze în spațiu sisteme de interceptare a rachetelor, având în vedere că testele evocate de jurnaliștii americani au fost efectuate în decembrie.
Citește și Avionul de luptă Su-57, mândria rușilor, e doar de decor
Interlocutorii televiziunii menționate au adăugat că sistemul OL-19 Nudol a fost lansat de două ori în 2018. Racheta a zburat 17 minute, parcurgând circa 3.000 de kilometri până la ținta distrusă. Arme care, conform acelorași surse, vor fi folosite împotriva sateliților de comunicații și a dispozitelor de fotografiere aflate pe o orbită joasă a Pământului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...