Cantități însemnate de precipitații și vânt puternic în mai multe regiuni
Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică generală și două avertizări cod galben și portocaliu pentru perioada 27 mai, ora 10 – 29 mai, ora 10, vizând ploi abundente și intensificări ale vântului în cea mai mare parte a teritoriului.
Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat, va ploua consistent în regiunile Moldova, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Muntenia și Dobrogea, unde se vor acumula între 20 și 30 l/mp, iar izolat chiar peste 40–60 l/mp. Totodată, vântul va sufla cu intensificări în întreaga țară, cu viteze de 40–50 km/h, iar în zona montană înaltă se pot atinge chiar 80–90 km/h.
Cod galben: ploi însemnate în 7 județe și zone montane
În paralel, ANM a emis cod galben de precipitații însemnate cantitativ pentru perioada 27 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03. Vor fi afectate județele Galați, Brăila, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Sibiu, dar și zona montană a județului Vâlcea și zona joasă a județelor Prahova și Buzău. Aici se vor înregistra cantități de apă între 25 și 50 l/mp, cu posibile efecte de scurgere pe versanți, creșteri ale debitelor râurilor și riscuri de inundații locale.
Cod portocaliu: ploi abundente și risc crescut de inundații în Moldova, Carpații Orientali și Meridionali
Situația este și mai gravă în județele aflate sub cod portocaliu, în același interval orar (până pe 29 mai, ora 03). Sunt vizate:
județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Harghita, Covasna, Brașov;
zona montană a județelor Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău.
În aceste zone, se vor acumula cantități de apă de 50–70 l/mp, iar pe alocuri, valorile pot depăși chiar 80 l/mp. Aceste acumulări semnificative de precipitații pot conduce la inundații locale, creșteri rapide de debite și viituri rapide, mai ales în bazinele hidrografice mici.
Autoritățile recomandă prudență și monitorizarea condițiilor meteo
Specialiștii atrag atenția că aceste fenomene pot avea impact major asupra traficului rutier și feroviar, dar și asupra gospodăriilor situate în zonele de risc. Populația este sfătuită să evite deplasările inutile în zonele afectate, să curețe șanțurile de scurgere și să urmărească în permanență informațiile furnizate de autorități și ANM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Preşedintele Nicuşor Dan a...
După luni de implicare...
Romgaz, cel mai mare producător și principal furnizor de...
În contextul consultărilor de...
Rafinăria de la marginea...
Sesiunea de înscriere a...
BNR menține stabilitatea...
Omniasig Vienna Insurance Group...
Procurorii Parchetului de pe...
Litoralul românesc atrage tot...
Agenția Națională de Administrare Fiscală reacționează...
ANRE a aprobat un nou tarif de...
Fie că este vorba despre nume mari aflate în dificultate...
Comisia pentru energie,...
Un tribunal american specializat în probleme de comerţ...