Codul Muncii. Fapte sancționate cu amenzi ce pot ajunge și la 20.000 de lei

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Sunt introduse noi forme de discriminare ce pot fi sancționate
Sunt introduse noi forme de discriminare ce pot fi sancționate
Este vorba despre un proiect de lege prin care se propune modificarea unor articole din Codul Muncii, document respins de Senat și care pe agenda de lucru a deputaților a ajuns într-o formă diferită față de cea dezbătută în Camera Superioară a Parlamentului.

Printre altele, în noua variantă a textului referitor la regimul discriminării în muncă sunt prevăzute amenzi de la 1000 la 20.000 de lei, față de 100.000 de lei în versiunea inițială. Concret, în forma care va ajunge curând la votul final, propunerea va include în Codul muncii noțiunile de discriminare prin asociere, hărțuire și victimizare.

"Orice discriminare directă sau  indirectă  faţă de un salariat, discriminare prin asociere, hărţuire sau faptă de victimizare, bazată pe criteriul de  rasă,  cetăţenie,  etnie, culoare, limbă, religie, origine socială,  trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare cu HIV, opţiune  politică, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori  activitate sindicală, apartenenţă la o categorie defavorizată, este interzisă" va fi noua formă a articolului 5 alin. (2) din Codul muncii.

Hărțuirea va fi definită expres în Codul muncii ca "orice tip de comportament care  are  la  bază unul  dintre criteriile prevăzute la alin. (2) care are ca scop sau ca efect lezarea  demnităţii  unei persoane  şi  duce  la  crearea unui  mediu  intimidant, ostil, degradant, umilitor  sau ofensator".

Discriminarea prin asociere este descrisă, potrivit Avocatnet., ce detaliază subiectul, ca "orice act sau faptă de  discriminare săvârşită împotriva unei persoane care, deşi nu face parte dintr-o categorie de persoane identificată potrivit criteriilor prevăzute  la alin.(2), este asociată sau prezumată a fi asociată cu una sau mai multe  persoane aparţinând unei astfel de categorii de persoane".

Citește și Cum vrea să lupte Facebook cu ”conținutul periculos”

Cât despre victimizare, aceasta este prezentată "ca orice  tratament  advers, venit ca reacţie la o  plângere  sau acţiune în justiţie cu  privire la  încălcarea  principiului tratamentului egal şi al nediscriminării". Tot o discriminare va fi considerată și fapta de a dispune unei persoane să utilizeze o formă de discriminare față de una sau mai multe persoane.

Nu va fi considerată însă discriminare o excludere, deosebire, restricție sau preferință obiectivă în privința unui anumit loc de muncă - în cazul în care, "prin natura specifică a activităţii în cauză sau a condiţiilor în care activitatea   respectivă   este realizată,   există   anumite cerinţe  profesionale  esenţiale şi  determinante,  cu  condiţia ca  scopul  să  fie  legitim  şi cerinţele proporţionale", potrivit propunerii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Casa Albă
Azomureș / FOTO: Site-ul oficial al Azomureș

Romgaz, în discuții pentru preluarea activelor Azomureș

Acest proiect ar putea avea un impact semnificativ...

Panouri fotovoltaice / FOTO: Freepik

Noi parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei

Ministerul Energiei continuă să investească în...

România are aprobată prima tranșă
În bancă / FOTO: Freepik
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Inteligență artificială / sursa foto: Freepik.com

Noi criterii de evaluare a inteligenței artificiale

Grupul de inteligență artificială MLCommons a dezvăluit...

Pesimism / FOTO: Freepik

Pregătiți-vă pentru un război comercial mondial!

Un avertisment lansat de un expert internațional.

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Nvidia
Foto: Freepik.com
Camioane
Valentin Lazea / Foto: Agerpres
50 de ani de existență
Frenezie / FOTO: Freepik
Susan Crawford
BNP Paribas, unul dintre actorii tranzacției / FOTO: Wikipedia

Belgia vrea să vândă acțiunile BNP Paribas pentru apărare

Acțiunile băncii franceze BNP Paribas au înregistrat o...

Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
ANAF nefuncțional / Foto: DCBusiness
Petrotel Lukoil
Mugur Isărescu
Bursa / Foto: Freepik

pixel