Codul Muncii. Fapte sancționate cu amenzi ce pot ajunge și la 20.000 de lei

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Sunt introduse noi forme de discriminare ce pot fi sancționate
Sunt introduse noi forme de discriminare ce pot fi sancționate
Este vorba despre un proiect de lege prin care se propune modificarea unor articole din Codul Muncii, document respins de Senat și care pe agenda de lucru a deputaților a ajuns într-o formă diferită față de cea dezbătută în Camera Superioară a Parlamentului.

Printre altele, în noua variantă a textului referitor la regimul discriminării în muncă sunt prevăzute amenzi de la 1000 la 20.000 de lei, față de 100.000 de lei în versiunea inițială. Concret, în forma care va ajunge curând la votul final, propunerea va include în Codul muncii noțiunile de discriminare prin asociere, hărțuire și victimizare.

"Orice discriminare directă sau  indirectă  faţă de un salariat, discriminare prin asociere, hărţuire sau faptă de victimizare, bazată pe criteriul de  rasă,  cetăţenie,  etnie, culoare, limbă, religie, origine socială,  trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare cu HIV, opţiune  politică, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori  activitate sindicală, apartenenţă la o categorie defavorizată, este interzisă" va fi noua formă a articolului 5 alin. (2) din Codul muncii.

Hărțuirea va fi definită expres în Codul muncii ca "orice tip de comportament care  are  la  bază unul  dintre criteriile prevăzute la alin. (2) care are ca scop sau ca efect lezarea  demnităţii  unei persoane  şi  duce  la  crearea unui  mediu  intimidant, ostil, degradant, umilitor  sau ofensator".

Discriminarea prin asociere este descrisă, potrivit Avocatnet., ce detaliază subiectul, ca "orice act sau faptă de  discriminare săvârşită împotriva unei persoane care, deşi nu face parte dintr-o categorie de persoane identificată potrivit criteriilor prevăzute  la alin.(2), este asociată sau prezumată a fi asociată cu una sau mai multe  persoane aparţinând unei astfel de categorii de persoane".

Citește și Cum vrea să lupte Facebook cu ”conținutul periculos”

Cât despre victimizare, aceasta este prezentată "ca orice  tratament  advers, venit ca reacţie la o  plângere  sau acţiune în justiţie cu  privire la  încălcarea  principiului tratamentului egal şi al nediscriminării". Tot o discriminare va fi considerată și fapta de a dispune unei persoane să utilizeze o formă de discriminare față de una sau mai multe persoane.

Nu va fi considerată însă discriminare o excludere, deosebire, restricție sau preferință obiectivă în privința unui anumit loc de muncă - în cazul în care, "prin natura specifică a activităţii în cauză sau a condiţiilor în care activitatea   respectivă   este realizată,   există   anumite cerinţe  profesionale  esenţiale şi  determinante,  cu  condiţia ca  scopul  să  fie  legitim  şi cerinţele proporţionale", potrivit propunerii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României
BVB
Cresc accizele
E.ON Drive Infrastructure
Caniculă / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Judecătorii Curții Constituționale / Foto: Arhivă
Bitcoin

Prețul Bitcoin la maxim istoric: 121.200 USD în Singapore

Bitcoin a depășit luni, pentru prima dată, pragul de...

Elma Saiz, ministrul Incluziunii, Securităţii Sociale şi Migraţiei
Canicula și instabilitatea atmosferică ne dau de furcă
Beijing
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

UE vrea soluții negociate în relația comercială cu SUA

Bruxelles-ul prelungește suspendarea contramăsurilor...

Bursa de la București
Parlamentul European din Bruxelles
Foto: Pexels.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Steagul Bulgariei
Bani. Freepik.com
Parlamentul de la Budapesta

pixel