Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Propunerea pentru modificarea ordonanței de urgență a Guvernului 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și care este în fapt Codul rutier, are ca obiect de reglementare acordarea unor puteri sporite poliției locale, respectiv aceea de a putea solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.
În cazul nerespectării transmiterii informațiilor solicitate, Poliția Locală va putea să constate contravențiile și să aplice sancțiunile corespunzătoare.
Prin urmare, Codul Rutier se modifică astfel: "La solicitarea Poliției Rutiere sau a Poliției Locale, proprietarul sau dețînătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-1 conduce pe drumurile publice. Poliția locală poate solicită aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competențelor în domeniul circulației pe drumurile publice”, arată propunerea legislativă adoptată în Camera Deputaților și care merge la Cotroceni pentru a fi promulgată de Klaus Iohannis.
Totodată, constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
”nerespectarea de către proprietarul sau dețînătorul mandatat al unui vehicul a obligației de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliției rutiere sau poliție locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, prevăzute la art. 39”, se prevede în noua modificare.
”nerespectarea obligației de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliției rutiere sau poliției locale, datele de identificare ale persoanei căreia ia încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, prevăzută la art. 39”, se arată în noul document.
”Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor de către polițistul local se fac cu respectarea dispozițiilor Legii poliției locale nr.l55/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, mai scrie în noua prevedere.
Sancțiunile pentru persoanele fizice care nu comunică informațiile solicitate despre cel căruia i-a încredințat mașina sunt între 9 și 20 de puncte-amendă, fiind astfel cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. În cazul persoanelor juridice, amenda poate ajunge până la 14.500 de lei.
Citește și:
Șoselele vor avea ”ochi”. Șoferii nu mai au scăpare
Ministerul Transporturilor are în vedere ca traficul rutier să fie sigur astfel că va introduce noi metode pentru monitorizarea circulației.
Astfel, ministerul va introduce un sistem integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit e-SIGUR, sistem de interes național, complementar sistemelor inteligente de transport.
Prin acest sistem se vor procesa automat datele de monitorizare a traficului rutier, acesta urmând să semnalizeze:
posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice sau posibila prezență în trafic a unor vehicule supuse confiscării,
căutate potrivit legii, sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară;
posibila prezență în trafic a unor vehicule care circulă fără achitarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri.
În ceea ce privește posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice, sistemul va semnaliza:
limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
interdicţia sau restricţia de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
semnificaţia culorii roşii a semaforului;
interdicția de a conduce pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată;
trecerea la nivel cu calea ferată;
interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.
Pentru a putea identifica abaterile de la normele rutiere și pe șoferii vinovați, sistemul va fi compus dintr-o rețea de camere video și radare fixe. În scopul prevenirii încălcării regulilor de circulație, existența aparatelor fixe destinate măsurării vitezei care furnizează date către e-SIGUR va fi semnalizate prin instalarea, înaintea locului amplasării, a unui indicator de informare, la o distanță: Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...