Codul rutier se modifică din nou. Se îmblânzesc unele sancțiuni

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Parlamentarii consideră actualele pedepse prea dure pentru șoferii agresivi
Parlamentarii consideră actualele pedepse prea dure pentru șoferii agresivi
După ce părea că autoritățile s-au decis să pună capăt agresivității șoferilor prin aplicarea de sancțiuni dure, acum aceștia revin asupra acestui tip de sancțiuni.

Astfel, un proiect de lege care urmează să fie adoptat de Parlament, prevede că va dispărea o acțiune ce acum e încadrată la comportament agresiv, perioada de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul se va putea reduce mai mult decât în prezent în urma unui examen iar în cazul mai multor abateri ce duc la suspendarea permisului de conducere, perioadele de suspendare se vor putea suprapune din nou, adică nu se vor acumula.

La începutul anului, Guvernul a emis o ordonanță (1/2022) prin care înăsprea mai multe sancțiuni și introducea totodată unele noi.

Acum, proiectul de lege pentru aprobarea OG 1/2022, se propune modificarea sau chiar eliminarea unora dintre măsurile apărute în iarnă despre care inițiatorii spun că sunt mult prea dure.

De pildă, din lista de acțiuni considerate a fi agresiuni în trafic și care erau pedepsite, una dintre acestea este eliminată.

Este vorba despre deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta, de pe un rând pe altul alternând benzile pentru a efectua depășiri. Această acțiune nu va mai fi considerată una agresivă.

Însă, pe de altă parte, suspendarea permisului auto se va prelungi cu încă 30 de zile atunci când șoferul încalcă anumite reguli de circulație într-un termen mai scurt, respectiv de doar trei luni, față de șase luni, așa cum stabilește Codul rutier acum.

Noua inițiativă legislativă mai stipulează că la cerere, șoferul care are permisul suspendat va putea beneficia, cu condiția să treacă de un examen teoretic și să nu fie începător, de reducerea perioadei de suspendare la o treime, adică i se anulează două treimi din perioada de suspendare.

O altă măsură care reduce severitatea sancțiunilor din Codul rutier pentru nerespectarea regulilor de circulație este faptul că se reintroduce posibilității de suprapunere a perioadelor de suspendare stabilite pentru mai multe contravenţii.

Acum, Codul rutier prevede, după ce-a fost modificat în iarnă de OG 1/2022, că “perioadele de suspendare dispuse se execută distinct, fără a se suprapune”.

De asemenea, termenul până la care se va putea susține testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, ce este necesar pentru a putea reduce perioada de suspendare a permisului, se va prelungi, urmând să fie a 40-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare, nu a 20-a zi, inclusiv, așa cum e acum.

În cazul depășirii vitezei maxime cu mai mult de 70 km/h, spre deosebire de ce se întâmplă acum, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se va elibera cu drept de circulaţie. În plus, acești șoferi vor putea beneficia de reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere și cei ce sunt sancționați pentru depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe un drum, chiar dacă acum acest lucru nu e permis, notează Avocatnet. Practic, se va elimina această situație din lista celor ce nu permit acum reducerea perioadei de suspendare a permisului.

Noul proiect mai stabilește și că geamurile mașinii care trebuie menținute permanent curate pentru a nu risca amenzi de peste 1.000 de lei sunt parbrizul și geamurile laterale din față ale autovehiculului, nu și cele din spate sau luneta, așa cum prevede acum Codul rutier.

Citește și: Apare o nouă limită de viteză. Măsura, promulgată

Cu toate că nu există nici un drum expres în funcțiune în România, autoritățile de resort al decis să introducă în Codul rutier o nouă limită de viteză adecvată. 

Proiectul de lege elaborat în acest sens a primit, joi, acordul președintelui țării, astfel că, pentru a intra în vigoare, documentul trebuie publicat în Monitorul oficial. 

Principala prevedere a legii este stabilirea unei noi limite maxime de viteză pentru circularea pe drumurile expres - aceasta va fi de 120 km/h, în condițiile în care acum este stabilită la 100 km/h.

Astfel, după aplicarea schimbărilor, în Codul rutier vor exista următoarele limite maxime de viteză în afara localităților:

- pe autostrazi - 130 km/h;

- pe drumurile expres - 120 km/h;

- pe drumurile naționale europene - 100 km/h;

- pe celelalte categorii de drumuri - 90 km/h.

Această limită de viteză va fi valabilă doar pentru autoturisme și anumite motociclete (adică autovehiculele din categoriile A și B), deoarece, pe drumurile expres, camioanele și autocarele (mai precis, autovehiculele din categoriile C, D, D1) vor putea circula cu cel mult 100 de km/h, în timp ce motocicletele de până la 125 cm3 sau cvadriciclurile (mai exact, autovehiculele din categoriile A1, B1, C1) vor putea merge cu 85 de km/h.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel